Vreme čitanja: oko 3 min.

"Dnevnik Pauline P." je pravi hit u Hrvatskoj: Reditelj Neven Hitrec za Telegraf.rs govorio o filmu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Film je imao premijeru na "Kids festu" u MTS dvorani

  • 0
Dnevnik Pauline P Printskrin: Youtube/MegaComFilm

Film koji je napravio pravi "bum" u Hrvatskoj po gledanosti u bioskopima je "Dnevnik Pauline P.", koi je rađen prema istoimenoj knjizi književnice Sanje Polak. Ovo ostvarenje je u Srbiji imalo premijeru na "Kids festu" u MTS dvorani, a ekipa Telegraf.rs je popričala sa rediteljem Nevenom Hitrecom.

Režiser je na početku razlogovra rekao kako je došlo do toga da nastane film.

"Ideja je zapravo producentska, knjiga je već poslednjih 20 godina jedna od najčitanijih knjiga za decu u Hrvatskoj... Pre ovog filma radio sam dokumentarni kratkometražni film, isto je jedna od curica od 9 godina bila glavna uloga, o nesavršenosti obrazovnog sistema u Hrvatskoj, tako da sam imao iskustva sa radom sa decom. Ono što je mene zainteresovalo sa rediteljske i kreativne strane, imao sam dosta težak zadatak, a to je kako da napravim film od dosta mozaične knjige. To su niz događaja, koji su manje ili više povezani. Moj rediteljski problem je bio kako da uđem stilski u neki svet te curice od 9 godina koja svojim očima gleda, naravno, roditeljski život i zapravo taj školski, prva neka zaljubljivanja, prijateljstva, neprijateljstva...", naveo je reditelj Hitrec.

Ulogu Pauline igra Katja Matković, a Neven Hitrec nam je otkrio kako je došlo da baš nju izaberu da glumi glavnu junakinju.

"Bilo je specifično, bila je pandemija i mi nismo uživo smeli da imamo početak te audicije, tako da je prvi krug prošao preko monitora i to je 400 dece bilo. U svakom krugu sve manje i manje. Ona je specifična po toj svojoj energiji i ja sam bio sve sigurniji i sigurniji, ali nije bilo lako, jer je o njoj zavisio ceo film, da li će proglumiti ili neće proglumiti, jer nikada pre nije glumila na filmu. Ona je beskompromisna, kada radi, ona je najveći profesionalac, a kada ne može da radi, onda stanemo", naveo je Hitrec.

Na pitanje koja je poruka filma, reditelj je rekao.

"Ne bih toliko o porukama. Ono što je zanimljivo jeste da kada smo radili na tom scenariju, da sam primetio vrlo brzo da nema negativnog lika. Ovde niko nije negativac. Moglo bi se reći u nekim trenucima da je glavna junakinja negativna, ali se ona menja kroz te situacije, shvata da je pogrešila, čak priznaje da je pogrešila. Možda poruka da se pogleda film da se čovek oseća dobro, da je nekako dobra vibracija... Ima taj fantastičan moment koji je u sklopu te njene mašte koja voli izmišljati stvari", rekao je Neven Hitrec.

Film je doživeo veliki uspeh u Hrvatskoj.

"Ono što se dogodilo u Hrvatskoj da je najgledaniji ove godine u bioskopima. Dešavalo se da deca po 5,6 puta pogledaju film. Ovo nije zamišljeno da bude teška drama, ali sigurno nije zamišljeno da bude glup film. Ima ritam koji je neubičajeno brz", naveo je Hitrec.

Na konstataciju da su dečji filmovi u ekspanziji i da imaju odličnu gledanost, reditelj je dao svoj komentar.

"To je odgovoran posao, jer ako se ti domaći filmovi ne gledaju od vrtića, onda će sigurno američki, strani filmovi preuzeti primat. Zato treba čuvati vlastiti jezik, vlastite vrednosti i ne sramiti se tih vlastitih vrednosti i onda će valjda nešto isplivati. Društvena odgovornost je jako važna, da se odgoje neke generacije koje će dolaziti u bioskope, a na čemu će se odgajati nego na filmovima za decu. I na animiranim filmovima, naravno", rekao je Hitrec.

Film se odlično gleda i na Netfliksu u Hrvatskoj.

"To je bilo iznenađenje, jer je on bio na prvom mestu kao najgledaniji film na Netfliksu (za hrvatsko tržište)", rekao je Hitrec.

Očekuje nas i drugi deo, ako bude prihvaćen scenario.

"Scenario je predat na Hrvatski audiovizuelni centar (HAVC) i onda čekamo rezultate", naveo je Hitrec, koji je otkio na kraju svoje planove.

"Moji dalji planovi su da ostanem normalan čovek u ovim suludim vremenima. Ja završavam jedan dokumentarni film o planini Velebit, jer volim prirodu i ceo život sam sa tom prirodom povezan. Stalo mi je da to bude metafički dokumentarac za festivale", zaključio je Hitrec.

(Telegraf.rs)

Video: Kako izgleda život u srednjovekovnoj palati od 45 soba u 2021. godini: Dnevnik jednog zamka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA