Vreme čitanja: oko 2 min.

Raša Bukvić o liku Dragoslava Popovića u "Čuvarima formule", nuklearnoj energiji, užasima u svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je naveo da podržava da se snimaju filmovi o značajnim ličnostima

  • 0

Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića kreće da se daje u bioskopima, a glavnu ulogu, lik doktora Dragoslava Popovića glumi Radivoje Raša Bukvić. U razgovoru sa novinarima, glumac je podelio mišljenje o samom filmu.

On je naveo da podržava da se snimaju filmovi o značajnim ličnostima.

"Domaći film treba da se bavi domaćim problemima, domaćim ličnostima i domaćim situacijama. Da, imali smo ljude u prošlosti koji su zaslužili da pričamo o njima, da o njima snimamo filmove. Eto, između ostalog i jedan Dragoslav Popović koji je ceo svoj život proveo u skromnom načinu življenja, nije hteo da se eksponira, upokojio se pre koju godinu. Tek posle njegove smrti mi shvatamo da je on bio značajan faktor u našem društvu. Ne samo u naučnom, već u socijalnom. Zamislite da su uspeli u svojim istraživanjima, kako bi naša zemlja sada izgledala", rekao je Raša Bukvić.

Na pitanje šta je saznao u samom filmu, rekao je sledeće.

"Saznao sam, pre svega, da smo se ozbiljno 1957. godine bavili istraživanjem nuklearne energije, što danas kada pomislim, da li je to nešto moguće, to je mnogo daleko od nas. Ali, u stvari, mi smo imali ozbiljan institut koji je i danas koliko toliko aktivan, koji je vrbovao i stvorio naučnike koji su bili kadri da u jednom trenutku naprave nuklearnu bombu, koja nije bila cilj, na kraju krajeva. Ako pričamo o nuklearnoj energiji, njena upotreba nije samo oružje. Nuklearna energija može da se koristi u proizvodnji struje. Danas Francuska 75 odsto svoje elekrtične energije proizvodi od nuklearnih elektrana. I pritom je to energija koja nema toliko otpada. Ja nemam stav o tome, podelio sam sa vama ono što sam saznao", rekao je glumac.

Na pitanje da li smo na rubu Trećeg svetskog rata, Raša smatra da ne.

"Užas je da se o tome uopšte priča u medijima. Mislim da nismo. Mislim da ima u nama snage da se odupremo i kažemo "ne, mi to nećemo". Mi se konkretno sećamo stradanja i znamo da posle tih stradanja kreću revanšizmi i raznorazne osvete da tu kraja nema... Nažalost, ovaj film dobija na aktuelnosti. Mislim da to nije bio naš cilj, niti Draganov (Dragan Bjelogrlić, prim.aut) cilj, nego je izabrao temu koja je tokom montaže postala aktuelnija nego kada je bila izbrana. Ja se nadam da će ove tenzije da se smire", rekao je Raša Bukvić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA