Vreme čitanja: oko 5 min.

Poznati reditelj Piter Veber gost Beograda: Raspametio ga je film Dušana Makavejeva

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najavljen je deseti Japansko-srpski festival filma

  • 0
Piter Veber Foto: Preventer

Deseti, jubilarni Japansko-srpski festival filma počinje u sredu, 8. novembra u 19 časova u bioskopu Cineplexx Galerija, projekcijom filma Mama, da li si to ti!? (Mom, is that you!?) čuvenog japanskog reditelja - Jođija Jamade (Yoji Yamada).

Na konferenciji za novinare, u restoranu Moon Sushi predstavljen je raznovrstan program i gosti festivala.

Tokom pet dana festivala publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih i najaktuelnijih ostvarenja japanske i srpske produkcije, na tri različite lokacije: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1), Muzej

Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i bioskop Cineplexx Galerija.

Program su predstavili: direktorka i producentkinja festivala, Jovana Stević, programski direktor festivala, Jakša Nikodijević i gost festivala, predsednik žirija, reditelj Piter Veber (Peter Webber)

Jubilarno izdanje JSFF-a donosi nam četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova, kao i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.

Prisutnima se na početku obratio reditelj Piter Veber, koji je rekao da je jako srećan što je u Beogradu, te da je imao priliku da dođe i ranije, na FEST, sa filmom Devojka sa bisernom minđušom, i da mu je žao što je to tada odbio jer je imao promociju filma u Americi.

Veber smatra da su festivali kao što je JSFF izuzetno važni, upravo zbog kulturne razmene. Naveo je da za svoje filmove bira različite geografske destinacije, pomalo iz sebičnih razloga - zbog toga što voli da putuje i zbog toga što upoznaje različite ljude i kulture.

„Ja sam veliki filmofil i veoma se radujem sto ću pogledati toliko novih ostvarenja japanske i srpske produkcije. Željno iščekujem masterklas i radionicu, i drago mi je što ću upoznati filmske stvaraoce iz Srbije“ – rekao je Veber.

Upitan koje bi japanske filmove preporučio, Veber je naveo bilo koji Akira Kurosave i još nekoliko reditelja, a setio se po neobičnosti i "Misterija organizma" (1971) Dušana Makavejeva.

"Video sam ga sa 15 godina i raspametio me", rekao je Veber, dodavši da od srpskih reditelja zna za Emira Kusturicu, a da se nada da će ostale upoznati tokom boravka u Beogradu, prenosi Tanjug.

Dodao je da uživa u radu kao mentor i predavač sa mladim rediteljima i glumcima i da je to njegov način da se oduži branši, jer je tokom studiranja i rada imao sjajne mentore i ljude od kojih je učio zanat. Kroz

smeh za sebe kaže da je kao vampir jer crpi mladalačku energiju kroz taj način rada. Piter ističe da je upravo razlog njegovog doprinosa ovogodišnjem festivalu i dolaska u Beograd, poznanstvo sa direktorkom JSFF-a, Jovanom Stević, koja je pohađala njegovu radionicu u Madridu.

Njegova veza sa Japanom, pored filma Imperator, koji je delom sniman u toj zemlji, je jednostavno ljubav prema Japanu i japanskoj kulturi i kinematografiji. Gotovo sva njegova dela su inspirisana radom Jasuđira Ozua.

Jovana Stević, suosnivačica, producentkinja i direktorka JSFF-a, predstavila je ostale goste festivala, Lusi Lenoks (Lucy Lenox), kasting direktorku iz Španije i Masakazua Kaneka, reditelja iz Japana. Jovana je

poseban akcenat stavila na deo programa festivala, koji se održava na Fakultetu dramskih umetnosti, 9. i 10. novembra - radionica reditelja Pitera Vebera biće održana u četvrtak, 9.novembra u 14 časova, dok će

čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks takođe na FDU održati predavanje i razgovor sa studentima, u petak 10. novembra u 14 časova, nakon čega će biti upriličen koktel i druženje u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home.

„U duhu jubileja, a povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Jasuđira Ozua (Yasujiro Ozu), po izboru Ditera Koslika (Dieter Kosslick), dugogodišnjeg direktora Berlinale-a, JSFF će prikazati i japanski klasik Tokyo Story. Pre filma, gledaoci će moći da prisustvuju razgovoru o Ozuovom stvaralaštvu koji će voditi Dejan Dabić, Igor M. Toholj i Saša Radojević.“ – dodala je Jovana.

Piter Veber Foto: Preventer

Programski direktor JSFF-a, Jakša Nikodijević objašnjava da je tema Trajanje simbolična, i da se ceo tim festivala potrudio da deseto izdanje bude u duhu velikih jubileja i premijera. „Jubilarni JSFF je pripreman tokom godinu dana i bilo je važno napraviti dobar balans teme, žanra i formata, koji bi dali drugačiju sliku japanske kulture od uobičajenih stereotipa o Japanu“ – rekao je Jakša.

Tokom pet dana JSFF festivala publika će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima najvećih japanskih produkcijskih kuća, kao što su Šočiku (Shochiku) i Nikacu (Nikkatsu).

Decembar, Anšula Čauhana (Anshul Chauhan), Confess to your crimes, reditelja Nobuo Mizuta i Sakana (The Fish Tale ), koji je režirao Šuiči Okita (Shûichi Okita) su samo neki od dugometražnih naslova koji će se prvi put prikazati u Srbiji i koji su u takmičarskom delu programa.

Jakša je posebno naglasio dve programske celine koje su u revijalnom delu festivala: Anime i J-drama.

U okviru programa Anime, JSFF je domaćin velike premijere kultnog filma, remek-dela - Akira, koja slavi 35 godina od svog nastanka.

Pored Akire, za mlađu publiku izdvojio je debitantsko delo Hajaa Mijazakija (Hayao Miyazaki), osnivača čuvenog studija Gibli - Lupin III: Dvorac Kaljostro koji je na repertoaru 12. novembra u 17 časova, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci 10. novembra od 20 časova biti prikazano i desetak jednako atraktivnih, kratkih animiranih ostvarenja, među kojima su: Monolit, Odlazak (Departure), Prokleta kamera moga oca (My

Father’s Damn Camera), Oblik slona (Shape of The Elephant)…

Japanske TV serije su fenomen u Japanu kao i u ostatku sveta. JSFF publici nudi nekoliko različitih naslova, kao što su: What Did You Eat Yesterda, Black Scandal, Goodbye My Dear, Casette Tape…

Što se tiče selekcije srpskih dugometražnih i kratkometražnih naslova, odgovoran je Marko Grba Singh, a u pitanju su filmovi koji su imali svoje premijere prethodnih meseci i dobili već neke nagrade. To su filmovi: Usekovanje, Siniše Cvetića, Aurorin san, Dragane Jovanović, Ovuda će proći put, Nine Ognjanović, Da li ste videli ovu ženu?, Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Kristina, Nikole Spasića, Drugi avgust, Nađe Petrović, Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj, Teodore Arsić, Poslednji čin, Une Bojić…

Kao i ranijih godina, JSFF će dodeliti nagrade za najbolji dugometražni srpski i japanski film, zatim tri nagrade u kategoriji kratkometražnog filma i počasnu nagradu. Poslednjeg dana festivala 12. novembra u 20.15 u Jugoslovenskoj kinoteci biće uručene nagrade najboljim ostvarenjima.

Žiri 10. JSFF-a čine, za dugometražne japanske i srpske filmove: Monika Romić (glumica), Piter Veber (reditelj), Ognjen Petković (reditelj) i Masakazu Kaneko (reditelj), a za kratkometražne filmove: Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeši Sone (reditelj) i Florian Hor (Nippon Connection).

Da podsetimo, JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Beograda i Ambasade Japana u Srbiji.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA