≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dragan Bjelogrlić: "Kod hrvatskih televizija kao da postoji neki bojkot prema stvarima koje dolaze iz Srbije"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Žao mi je zbog toga. Nije mi jasno zašto je to tako, mogu nagađati", rekao Bjelogrlić

  • 52
Čuvari Formule, Novinarska premijera filma Foto: Nikola Tomić

Dragan Bjelogrlić je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2", a sa voditeljem Aleksandrom Stankovićem je pričao o raznim temama.

Pričali su i aktuelnom filmu "Čuvari formule" na čijem čelu je poznati srpski glumac, reditelj i scenarista.

"Retko se događa da mi se ostvari ono što sam zamislio. Kroz sve ove godine, kroz svoj rad, shvatio sam da ljudi na Balkanu vole moj rad. Mogu reći da se sada događa nešto fascinantno. Publika u svim zemljama na film reaguje na isti način. Taj film ("Čuvari formule") izaziva posebnu emociju kod ljudi", ispričao je Bjelogrlić, prenosi Index.hr.

Aleksandar Stanković je rekao Draganu da  scene u nekim njegovim filmovima, prema mišljenju gledaoca, izgledaju dosta nerealno.

"Hteo sam napraviti estetizaciju. Ideja je bila zajedno s publikom ući u cipele junaka. Da publika ne gleda s distancom što se događa - teške i brutalne scene, nego da uđe i bude deo njih. I da na kraju pobedu života koja ih fascinira dožive na emotivan način", objasnio je redatelj.

Na pitanje da li je od države dobio 2.5 miliona evra za svoje filmove, Bjelogrlić je rekao sledeće.

"Prvo, ta cifra je netačna. Ja sam taj narativ prošao devedesetih. To su nama isto govorili za "Lepa sela lepo gore" i za "Rane" - "mi vama dajemo pare, a vi nas pljujete". Meni je ispod časti da ulazim u tu vrstu dijaloga. Ne dajete nam vi novac. Ja za sve svoje projekte dobijam novac na konkursima", tvrdi Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj sa srpskim filmovima.

"S filmom nemam problema u Hrvatskoj. No prisustvovao sam na mnogim regionalnim skupovima i govorio sam da ćemo 2020. godine biti jedno tržište. Imamo i veliki korpus zajedničke prošlosti, očekivao sam saradnju. Međutim, kod hrvatskih televizija kao da postoji neki bojkot prema stvarima koje dolaze iz Srbije. Žao mi je zbog toga. Nije mi jasno zašto je to tako, mogu nagađati", rekao je Bjelogrlić i dodao da su se njegovi filmovi prikazivali u Hrvatskoj, ali uvek u nekim lošim terminima.

Aleksandar Stanković je naveo da je Dragnov film "Toma" dospeo u "prime-time" u Hrvatskoj, a Bjelogrlić je istakao da je tako dogovorio ugovorom.

"Žao mi je što to kao pojava postoji. Nije mi jasno zašto je to tako. Na vašoj televiziji od 1991. godine nije pušten niti jedan srpski film ili srpska serija", rekao je Bjelogrlić.

Aleksandar Stanković je dodao da hrvatska publika nema nikakvih problema sa srpskom muzikom pa se osvrnuo na Aleksandru Prijović koja je rasprodala pet Arena u Zagrebu

"Nije se puštala srpska muzika na vašim radijima, a onda je došla Prijović koja je prodala pet Arena. Meni je to drago", rekao je reditelj.

Na pitanje šta misli o hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, Bjelogrlić je rekao.

"Predsednik mi je malo razbarušen, čak mi je simpatičan. S njim bih mogao da vodim razgovor, iako sam čuo da voli da vodi monologe. Premijer mi je klasični birokrata", rekao je Bjelogrlić i dodao:

"Svakako vam mogu reći da se Hrvatska promenila nabolje otkako je ušla u Evropsku uniju. Očekujem da bi se isto dogodilo u Srbiji", dodao je Bjelogrlić, prenosi Index.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xenia

    13. novembar 2023 | 09:23

    Filmove snimaš od para poreskih obveznika, ne od svojih. Tačka!

  • Urke

    13. novembar 2023 | 09:18

    I na konkursu se dobijaju pare Dragane, državne pare!

  • 534

    13. novembar 2023 | 09:12

    Na HRT-u češće puštaju mađarske vesterne nego srpske filmove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA