Vreme čitanja: oko 2 min.

Činjenica koje možda niste znali o Klarku Gejblu: Jednom stvari je bio opsednut

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je jedan od najvećih glumaca Holivuda

  • 0
Klark Gejbl Clark Gable Klark Gejbl / Foto: Wikipedia/Movie studio

Klark Gejbl bio je jedan od najpoznatijih glumaca iz takozvanog Zlatnog doba Holivuda. Svojom pojavom je uvek privlačio pažnju, a svojim ulogama, poput one iz filma "Prohujalo sa vihorom" je ušao u legendu.

U čast Klarka Gejlba, evo i nekih činjenica o njemu koje možda niste znali.

1. Slučajno je zaveden kao žensko u njegovom izvodu iz matične knjige rođenih.

2. Njegova mama je umrla od tumora na mozgu kada je imao manje od godinu dana.

3. Kada je prvi put bio u Holivudu (1924), glumio je pod imenom V.K. Gejbl (njegovo puno ime je bilo Vilijam Klark Gejbl). Do 1925. promenio ga je u Klark Gejbl.

4. Imao je skoro pun set proteza kada je imao samo 32 godine.

Zbog loše infekcije desni 1933. morao je da ukloni većinu svojih zuba i da ih zameni protezama, zbog čega je patio od halitoze. Tokom snimanja filma "Prohujalo sa vihorom", Vivijen Li se žalila na to koliko je smrad (iz njegovih usta) bio odvratan... ali osim toga su se odlično slagali.

5. Bio je pomalo opsednut čistoćom. Tuširao se nekoliko puta dnevno i nikada se nije okupao jer mu se gadila pomisao da sedi u prljavoj vodi. Takođe je menjao posteljinu svakog dana.

6. Imao je aferu sa Loretom Jang dok su snimali "Zov divljine". To je rezultiralo kćerkom Džudi Luis. Loreta se povukla na neko vreme da bi dobila bebu i negirala je da je Gejblova - rekla je da je usvojila. Međutim, to nije bila neka tajna - Džudi je odrasla i izgledala je baš kao Klark, iako je Loreta Jang to priznala (da je dete Gejblovo) tek nakon što je Džudi postala odrasla. Džudi je zapravo imala operaciju sa sedam godina kako bi joj uši bile manje istaknute. U čudnoj koincidenciji, Gejbl i Jangova ćerka je bila veoma dobra prijateljica sa Kemi King, devojkom koja je igrala Boni Blu u "Prohujalo sa vihorom".

7. Osvojio je Oskara za svoju ulogu u filmu "Desilo se jedne noći", ali ga je poklonio malom detetu koje je mislilo da je lepo. Smatrao je da je pobediti važnije od posedovanja. Oskar je vraćen udovici Klarka Gejbla nakon njegove smrti 1960. godine.

(Telegraf.rs/izvor: mentalfloss.com/Stacy Conradt)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA