Vreme čitanja: oko 5 min.

Svečano otvoren 29. Festival autorskog filma 2023 u Beogradu premijerom filma "Lost Country"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Centralne celine čine Takmičarski i Glavni program, dok će selekcije "Hrabri Balkan", "Bande à part", "Sirovo" i "Mreža festivala Jadranske regije" predstaviti nove tokove u autorskom filmu

  • 0

Festival autorskog filma (FAF) u svom 29. izdanju svečano je otvoren večeras u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Novo izdanje FAF-a prigodnim govorom otvorili su direktor Igor Stanković i umetnički direktor Srđan Vučinić, uz premijeru domaćeg filma “Lost Country” Vladimira Perišića, realizovanog u francusko-srpskoj koprodukciji.

Centralne celine čine Takmičarski i Glavni program, dok će selekcije "Hrabri Balkan", "Bande à part", "Sirovo" i "Mreža festivala Jadranske regije" predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala jeste Mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti emitovane i u Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” na Novom Beogradu i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica, kao i Cinegrand Delta Planet Niš.

U selekciji se nalaze 82 filma tokom 8 dana, koji dolaze iz gotovo svih zemalja sveta, sa zaista velikim brojem gostiju.

Srđan Vučinić u svom standardnom stilu je predstavio svoje “Uputstvo za upotrebu”, tako što je kroz kreativan tekst opisao šta sve publiku čeka na 29. FAF-u od filmova.

“Dobro protljati magičnu lampu filmskog umetnika. Sačekati da dobri duh iz nje izađe i da vam skroz prekrije vidno polje. Širom "Zatvoriti oči" i zamisliti želju, na primer, jedan "Crveni kofer" iz koga će iskočiti, jedna "Himera", jedan "Mešanac" i jedna "Zver". Gajiti istrajno svoj "Hir" , ne bi li se "U žutoj čauri" dospelo u "Kritičnu zonu", odakle se do mile volje mogu posmatrati "Jadna stvorenja" i praviti "Nacrt za utopiju", meditirajući "O suvom bilju", te padajući u sve dublju "Nostalgiju", naveo je Vučinić u svom govoru.

On je analizirao program rečima da je u ovom filmskom uputstvu potrebno pratiti pažljivo svoj "Horoskop", koji će publici pružiti "Objašnjenje za sve", kako bi izbegli da budu poslati na "Posmatranje".

"Smisliti, ipak, u tom "Kraljevstvu životinja" i "Kako se kresnuti", kako biste posle sebi rekli: da, to su bili "Savršeni dani". Uzimati 3 puta dnevno na praznu glavu i čisto srce, tokom 8 dana, od petka do petka. Kontraindikacije su: TV sapunice, rijaliti programi, blokbasteri, političke i reklamne kampanje, crveni tepisi, žuta štampa, crna hronika. Čuvati na toplom mestu, po mogućstvu u svom sećanju, van domašaja odraslih umova. Rok upotrebe: neograničen", zaključio je svoj govor Srđan Vučinić .

Igor Stanković je rekao da "u danima kada nas fikcija i omama očiju spasava od stvarnosti sveta, ima nečeg paradoksalno buntovnog i moćnog u ljudima koji sede u mraku i gledaju u platno".

Direktor festivala je naveo da se ti ljudi, gledaoci bore sa nepodnošljivom težinom ove svakodnevnice okruženi lošim vestima, za koje današnje društvo i čitava civilizacija nemaju snage, niti odgovornosti da im se suprotstave.

"Dobro došli na 29. Festival autorskog filma, naš zajednički Pogled u svet. Želim sa vama da podelim reči koji je pre deset godina, opisujući festival, izgovorio reditelj Boro Drašković, koji će sutra uveče, primiti nagradu za životno delo “Pogled u svet: Vojislav Vučinić”, naglasio je Stanković, i onda je citirao Boru Draškovića.

“Na festivalu sam viđao decu i za mnoge od njih ovaj festival je na neki način fakultet za prenatalnu digitalnu estetiku. Mnoga od te dece ste sada vi, sada ozbiljni gledaoci koji prepoznaju, žive i doživljavaju autorski film, i zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu", reči su reditelja Draškovića.

Prvi čovek FAF-a je istakao da dok se priseća svih onih koji su pre 29 godina osmislili ovaj jedinstveni "Pogled u svet" i koji nisu više sa nama, "sećamo se našeg dragog člana saveta festivala Srđana Koljevića, sa kojim je pre više od 20 godina ova nova iskra i energija festivala još jače zasjala, a on nas je nažalost prerano napustio".

Publika je uputila veliki dug aplauz posvećen Srđanu Koljeviću.

"I hvala vam što verujete Festivalu autorskog filma, jer verovati dobroj fikciji još uvek ima više smisla nego verovati lošim vestima", zaključio je Igor Stanković.

Svečano otvoren 29. Festival autorskog filma 2023 u Beogradu Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Plakat 29. FAF-a jeste rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan filmom "Horoskop" Bore Draškovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić", koju FAF dodeljuje za "celuokupan doprinos filmskoj umetnosti".

Festival će i ove godine predstaviti ostvarenja novih, originalnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije, te su u selekciji pobednički naslovi sa prestižnih svetskih festivala.

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji „Jadna stvorenja“ neobičnog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa biće prikazan sutra uveče u Mts Dvorani. U pitanju je neverovatna priča o fantastičnom napretku mlade žene Bele Bakster (Ema Stoun), koju briljantni naučnik dr Godvin Bakster (Vilem Defo) ponovo vraća u život. Ipak, zbog želje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa sumnjivim i razvratnim advokatom Dankanom (Mark Rafalo) u avanturu širom sveta.

Film “Savršeni dani” nemačkog režisera Vima Vendersa biće prikazan u nedelju, 26. novembra isto u Sali 1 mts Dvorane. Novo ostvarenje čuvenog Vendersa predstavlja dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Svečano otvoren 29. Festival autorskog filma 2023 u Beogradu Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Na FAF ponovo "stiže" antologijski britanski reditelj Ken Louč sa filmom “Stari hrast”, koji govori o budućnosti poslednjeg preostalog paba u selu na severoistoku Engleske.

Pored svih selekcija, kreiran je i program "Omaž Srđanu Koljeviću", posveta nedavno preminulom scenaristi i reditelju koji nas je zauvek napustio početkom jula ove godine.

Ovaj program predstavlja šest njegovih omiljenih filmova: "Gorki deo reke" Jovana Živanovića, "Most" Hajrudina Krvavca, "Rio Bravo" Hauarda Hoksa, "Pet Geret i Bili Kid" Sema Pekinpoa, "Jesen Čejena" Džona Forda i "Velika iluzija" Žana Renoara.

Festival autorskog filma su podržali: Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filmski centar Srbije, Fond Kreativne Evrope – za podršku festivalima i programu "Mreža Festivala Jadranske regije" u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Ljubljana, Herceg Novim i Zagreb Film Festivalom, Francuski institut, Medija Desk Srbija, ACID cinema asocijacija za promovisanje nezavisnog filma, „Cinefondacion“ - zvanična kanska selekcija filmova od filmskih škola, i partneri "Francusko-Srpskih filmskih susreta".

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA