Vreme čitanja: oko 3 min.

Aplauz za ekipu filma "Lost Country" na otvaranju 29. Festivala autorskog filma

Vreme čitanja: oko 3 min.

Autorska i glumačka ekipa se poklonila publici na kraju projekcije, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta

  • 0

Najnoviji domaći film "Lost Country" scenariste i reditelja Vladimira Perišića večeras je svečano otvorio 29. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) u Mts Dvorani u Beogradu.

Autorska i glumačka ekipa se poklonila publici na kraju projekcije, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Nagradjivano ostvarenje je realizovano u francusko-srpskoj koprodukciji, a svetsku premijeru film je imao na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Prigodne govore su imali prvo direktor Igor Stanković i umetnički direktor festivala Srđan Vučinić.

Reditelj Vladimir Perišić, ujedno član Saveta FAF-a i selektor programa "Band A Part", obratio se publici pred projekciju svog filma "Lost Country".

"Kako sam u savetu Festivala autorskog filma, uvek sam se zalagao da treba da skratimo ovu uvodnu ceremoniju, zato ću ja sa mojim govorom biti veoma kratak. Posebno mi je drago što "Lost Country" otvara festival večeras. Moj prethodni film "Ordinary People" je zatvorio ovaj festival. Od tada je prošlo dosta godina i taj film sam radio kao neku vrstu uvrede publici, sa puno besa, a ne bi trebalo tako da bude", istakao je Vladimir Perišić, autor koji živi i radi u Francuskoj, gde je i završio obrazovanje za filmskog režisera.

"U medjuvremenu sam naučio da bi filmovi trebalo da se snimaju kao ljubavna pisma. Tako sam ja napravio jedno ljubavno pismo za vas večeras", zaključio je autor Vladimir Perišić.

Drama „Lost Country“ predstavlja portret Srbije 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Radnja prati sudbinu mladog junaka Stefana koji prolazi kroz svoju intimnu revoluciju, jer je iznenada suočen sa veoma bolnom činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji iz razreda.

Projekat „Lost Country“ na festivalu u Kanu je već upisao značajan trijumf - debitant Jovan Ginić dobio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca.

Osim Kana, na Sarajevo Film Festivalu, naturščik Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ takođe za najboljeg glumca.

Glavne uloge u filmu tumače upravo Jovan Ginić i Jasna Đuričić kao sin i majka, veoma povezani i bliski, dok dečak svog oca uopšte ne viđa. Odsustvo očinske figure se oseća kod Stefana, ali je u sasvim drugom planu, jer je prisutna dominacija majke u njegovom životu.

Jasna Đuričić je imala delimično sličnu ulogu u filmu "Heroji radničke klase" sa FEST-a 2022, mada njen lik tamo ipak doživljava prosvetljenje i osvećenje do kraja.

Filmska priča gradi jedan mikrokosmos u pravom makrokosmosu, jer se na širem planu ilustruje autorov odnos prema bivšem režimu koji je vladao Srbijom, a istovremeno gradi porodičnu dramu u intimnim okvirima.

Kako je reditelj Perišić ocenio, njegov film se žanrovski može definisati kao politički triler, mada mu to nije bila osnovna ideja, već je proisteklo iz samog rezultata.

Scenarista i režiser je imao potrebu da kinematografskim jezikom ispriča o prohujalim godinama i odlučio se za dokumentaristički pristup, sa životnim, prirodnim, uverljivim, naturalističkim dijalozima. Ima se utisak da scenarija nije ni bilo, već je stavio skrivenu kameru i utisnuo svet mladih u školi kroz tešku eru politike koja sve neminovno obuzima.

Junak Stefan sa malo dijaloga prikazuje sav bol, patnju, teskobu i muku što njegova rođena majka predstavlja diktatorski režim protiv koga se svi iz njegovog okruženja bore.

On ne razume i ne ume da se suprotstavi majci i pokuša da je ubedi da ostavi taj posao.

Osim vodećih uloga Jasne Đuričić i Jovana Ginića, ostale role igraju - Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić, i nakratko gostuju - Dubravka Kovjanić, Aleksandar Đurica i Branka Petrić.

"Lost Country" je dirljiva, emotivna, potresna, ali i mučna drama, koja ostaje dugo u svesti gledaoca, a publika neka se pripremi za jedan veoma neočekivan, zastrašujući i šokantan završetak filma.

Film je delom sniman i u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", realizacija je trajala od novembra 2022. do kraja januara 2023, a spreman je godinama ranije.

Novi film u redovnu bioskopsku distribuciju po Srbiji će krenuti od 30. novembra, a uveliko ga gleda publika u Francuskoj i Švajcarskoj.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA