Vreme čitanja: oko 1 min.

Mileni Predić uručena nagrada "Marko Glušac" za montažu filma "Čuvari formule"

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagrada fondacije "Marko Glušac" se dodeljuje već devetu godinu zaredom "najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi"

  • 0
Montažerka Milena Predić dobitnica nagrade “Marko Glušac” za montažu filma “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića Foto: Tanja Drobnjak

 Na 29. Festivalu autorskog filma (FAF) večeras je u MTS Dvorani Mileni Predić uručena nagrada "Marko Glušac" za montažu novog filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule".

''Montaža je jedna nevidljiva umetnost i za nas montažere retko ko zna, tako da naš doprinos filmu uglavnom ostane nevidljiv. Veoma mi je drago da postoji jedna ovakva fondacija koja čuva ideju o važnosti montaže, ne samo kao filmskog zanata, već kao jedne umetnosti i jednog autorskog doprinosa koji daje svakom filmu", rekla je Predić.

Predsednik saveta FAF-a Srdan Golubović rekao je da je nagrada nastala sa idejom da se "profesija filmskog montažera, koja je skrajnuta i van fokusa i pažnje javnosti, osvetli i da se promoviše kao važno filmsko zanimanje". "Publika najčešće poznaje glumce i publika koja dolazi na Festival autorskog filma voli da otkriva, razume i vodi dijalog sa važnim i velikim filmskim rediteljima.

Međutim, stvaranje filma je duboko kolektivni posao, a posao filmskog montažera je jedan od najvažnijih delova stvaranja budućeg filmskog dela", poručio je Golubović.

Nagrada fondacije "Marko Glušac" se dodeljuje već devetu godinu zaredom "najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi". Fondaciju su osnovali saradnici i prijatelji jednog od najvećih filmskih montažera u Srbiji.

Marko Glušac (1969-2012) je u kratkoj, ali vrlo plodnoj karijeri, montirao više od 40 filmova i televizijskih ostvarenja, od "Kaži zašto me ostavi" (1993) Olega Novkovića do "Krugova" Srdana Golubovića (2013). On je, između ostalog, montirao i popularne TV serije "Vratiće se rode" i "Vojna akademija".

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA