Vreme čitanja: oko 2 min.

Završeno snimanje serije "Nobelovac", Tihomir Stanić: Saznaćemo dosta toga nepoznatog o Andriću

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja klapa pala je u Višegradu a osam epizoda o životu Ive Andrića gledaćemo na jesen 2024. godine.

  • 1
Serija "Nobelovac" Foto: RTS/Gordan Jović

Tihomir Stanić ostvario je jedan od većih glumačkih i životnih snova – završeno je snimanje serije "Nobelovac" u kojoj je glumac, reditelj i jedan od autora.

Poslednja klapa pala je u Višegradu a osam epizoda o životu Ive Andrića gledaćemo na jesen 2024. godine.

Serija je posvećena je Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti XX veka. Tihomir Stanić ima nekoliko uloga u projektu koji smo, kako ističe kao nacija bili dužni da napravimo.

"U produkciji Radio-televizije Srbije, a mi smo bili izvršna produkcija, završili smo snimanje serije Nobelovac. To je serija od osam epizoda, govori o životu našeg jedinog nobelovca, koji je 26. oktobra, tad počinje radnja serije, saznao da je dobio Nobelovu nagradu", istakao je Tihomir Stanić.

Serija Foto: RTS/Gordan Jović

Prema njegovim rečima, serija se odvija tokom nekoliko nedelja uoči uručenja nagrade u Stokholmu.

Dešavanja u ta dva meseca našeg pisca vraćaju u prošlost. „Vraćamo se nakratko u 1895, pa onda od 1914. do 1920. Najzastupljeniji je period od 1941. godine, kada on (Andrić) u Beogradu, u toku rata, piše svoja najznačajnija dela – na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođicu, i kada u jednom dogovoru sa novim vlastima objavljuje ta dela, i postaje deo kulturne elite novog sistema“, objašnjava Stanić koji je jedan od autora serije, igra glavnu ulogu i režira zajedno sa Borišom Simovićem.

Serija Foto: RTS

Za seriju Nobelovac, Stanić se, kako kaže, pripremao godinama.

"Primenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari: prva stvar, koja je važna, su pripreme, druga stvar koja je važna su pripreme i treća stvar koja je važna su pripreme. Pripremili smo se dobro, cela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije smo prenebregli jer smo bili dobro pripremljeni", naglasio je srpski umetnik.

"Imamo 145 uloga. Nekolicina glumaca je iz Slovenije, sedam-osam iz Hrvatske, iz Splita, iz Crne Gore, zato što su likovi odatle i govore svojim autentičnim jezikom. Mladi i stariji Krleža su iz Hrvatske - Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor Jurinić iz Zagreba, Selma Alispahić iz Sarajeva, igra Milicu Babić, Andrićevu ljubav", nabraja Stanić i dodaje da će gledaoci u "Nobelovcu" videti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    30. novembar 2023 | 22:35

    COVEK KOJI JE DOBIO NOBELA IZ KNJIZEVNOSTI I KOJI JE NA POCETKU 20 VEKA PROMENIO SVET !!!! VECNA MU SLAVA I HVALA!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA