≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Čuveni filmski hitovi ponovo u bioskopu: Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

U susretu sa medijima su govorili: Miroslav Lekić, predsednik Upravnog odbora FSC, Ivan Karl, direktor FCS, Srđan Dragojević, reditelj i scenarista, Igor Stanković, direktor Mts dvorane, kao i Danilo Bećković, režiser i scenarista.

  • 0
Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Konferencija za medije povodom najave otvaranja bioskopske sale Filmskog centra Srbije (FCS) u Mts Dvorani, održana je u Press centru ove ustanove u Beogradu.

U susretu sa medijima su govorili: Miroslav Lekić, predsednik Upravnog odbora FSC, Ivan Karl, direktor FCS, Srđan Dragojević, reditelj i scenarista, Igor Stanković, direktor Mts dvorane, kao i Danilo Bećković, režiser i scenarista.

Prvi čovek FCS Ivan Karl je predstavio filmski program za decembar kada će se prikazivati uglavnom komercijalna domaća ostvarenja novije produkcije i starijeg datuma kao što su - "Mi nismo anđeli" 1-2 i "Parada" Srđana Dragojevića, "Mali Budo" i "Jesen samuraja" Danila Bećkovića, "Nečista krv - Greh predaka" Milutina Petrovića, "Južni vetar" 1-2 Miloša Avramovića, "Toma" Dragana Bjelogrlića, "Indigo Kristal" Luke Mihajlovića, "Munje" i "Munje opet" Radivoja Raše Andrića, "Taksi bluz" Miroslava Stamatova, "Šešir profesora Koste Vujića" Zdravka Šotre.

Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Karl je istakao da još uvek nije odlučeno koja će tačno sala biti za Filmski centar Srbije, ali u dogovoru sa direktorom Mts Dvorane Igorom Stankovićem, trebalo bi da bude Sala 6, koja inače služi za kontrolne i test projekcije novih domaćih filmova, tek izašlih iz montaže.

On je podsetio da je pre nekoliko sezona bila aktivirana ta ideja da se u posebnoj sali prikazuju domaći dokumentarni i igrani filmovi koji nisu privukli širu javnost, i onda se taj koncept sada ponovo oživljava da se auditorijum vrati gledanju omiljenih hitova na velikom ekranu.

"Posle bioskopske distribucije na ovaj način vraćamo neke novije filmove iz ove godine, u susretu sa starim ostvarenjima. U decembru je akcenat na komercijalnim srpskim filmovima koji su ostvarili značajan uspeh i rezultat na blagajnama. One starije filmove mladji su gledali na televiziji, video rekorderima, DVD formatu, ili na platformama, i zato je sada idealna prilika da ih pogledaju u bioskopu", smatra Ivan Karl, koji je dodao da se srpski i jugoslovenski film dosta neguje i u Jugoslovenskoj kinoteci, čija je baza mnogo veća, ali da oni u programu imaju i veliki broj inostranih klasika u istoriji filma, a Sala FCS će biti posvećena isključivo našim ostvarenjima.

Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor FCS je približio dalje program da će u januaru biti priređeni filmovi za decu i istorijski, idealni za zimski raspust kada porodično mnogi idu u bioskope, dok je za februar 2024. planirana remasterizovana verzija TV serije "Sivi dom" (1984-1986) reditelja Darka Bajića i scenariste Gordana Mihića.

Takođe, prema rečima Ivana Karla, razni inostrani "skauti", odnosno selekciona komisija za velike festivale, u Sali 6 koja će ostati i za interne projekcije za proveru publike, može gledati najnovije domaće filmove i direktno ih pre svetske premijere birati za svetske smotre, kao značajna pogodnost.

Igor Stanković je naglasio da je velika stvar što se ostvaruje saradnja Mts Dvorane i FCS-a, koji "poznaje značaj srpske kinematografije, ne samo u vidu podrške, fondova, finansiranja projekata, već i jednako brine o plasmanu i promociji filmova u našim bioskopima".

"Nastavlja se ova priča u Mts Dvorani, koja je započeta pre nekoliko godina, i naravno ovde su otvorena vrata za sve reditelje, producente, autore, koji žele ovde da prikažu svoje prve filmove, dakle debitanti da se isprobaju u promociji projekata pre same premijere. Kako je rekao Ivan Karl, za početak ćemo ovde prikazivati one izuzetno gledane domaće filmove u našim bioskopima koje svi volimo. Filmovi se mogu prikazivati i u najvećoj Sali 1, ili Sali 6, domaći film može biti svuda", napomenuo je Igor Stanković, prvi čovek Mts Dvorane, inače osnivač i direktor distributerske filmske kuće MegaCom Film (MCF), takodje direktor Festivala autorskog filma, Kids Festa, DOK festa, Festivala francuskog filma, "Dunav film Festa" u Smederevu, i selektor novog Festivala italijanskog filma.

Karl i Stanković su se složili da je decembar idealan period za početak prikazivanja domaćih filmova u Mts Dvorani, jer tada publika najviše odlazi u bioskope, prema svim istraživanjima i merilima, jer do sada su bili ovde u prvom planu Festival autorskog filma, Slobodna zona, te nije bilo izvodljivo da se ova ideja plasira u oktobru ili novembru.

Sa tim u vezi, Sala FCS neće funkcionisati ni tokom FEST-a krajem februara i početkom marta, da bi fokus bio na našem najvećem medjunarodnom filmskom festivalu, a nakon decembra nastavak će uslediti od polovine januara, nakon Srpske nove godine.

Reditelj Miroslav Lekić je primetio da iako su ti stari filmovi dostupni za gledanje na internetu, i mnogi su ih videli u bioskopima ranije pa i na televiziji, važno je društvo, i u tom druženju medju mladima izlazak u bioskop dobija neku sasvim drugu stranu i dimenziju, ne samo puko gledanje filmova.

"Krenuli smo ranije od ideje da se taj prostor Filmskog centra Srbije u bivšem Domu sindikata zove "Srpski bioskop", gde bismo prikazivali premijerno najnovije domaće filmove uz repertoar istorije starih filmova. Taj program bi se proširio na prezentaciju filmskih autora i takodje televizijskih serija, što bi činilo jednu vrstu kulturne institucije. Stari filmovi bi bili prikazivani kao digitalizovani i remasterizovani u vrhunskom kvalitetu koji zaslužuju", objasnio je Miroslav Lekić, autor filmova "Bolje od bekstva", "Dogodilo se na današnji dan", "Nož", "Lavirint", i ko-režiser serija "Državni službenik", "Švindleri", "Ubice mog oca".

Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Reditelj i scenarista Srđan Dragojević je izrazio veliko zadovoljstvo što je deo ove priče i zamisli, i prisetio se priroda pre više od 30 godina, kada je snimao originalni prvi deo hit romantične komedije "Mi nismo andjeli".

"Prošle godine smo želeli da proslavimo 30 godina od tog filma, međutim, desilo se da su svi glumci toliko zauzeti na snimanju ovolikog broja TV serija i filmova, da nismo uspeli. Tako da nažalost nismo organizovali proslavu tri decenije od "Mi nismo andjeli". U ono vreme sankcija film nije bio ni prikazan u bivšoj Jugoslaviji, ni Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija nisu ga gledali, žao mi je bilo, napravio sam film i to debitantski, a ne mogu sa njim nigde da otputujem", sa setom je pričao Dragojević.

Reditelj popularnih filmova "Lepa sela lepo gore" (1996) i "Rane" (1998), kao i poslednjeg "Nebesa" (2021), prisetio se da je otišao jedino tada na festival u Peruđi (Italija), gde je u žiriju bio i veliki reditelj Teri Gilijam (serijal "Leteći cirkus Montija Pajtona", "Braća Grim", "Brazil", "12 majmuna", "Kralj ribara", "Paranoja u Las Vegasu"), i film "Mi nismo andjeli" je tamo dobio jedini Gran pri.

"Glumac Predrag Peđa Bjelac, koji je napravio karijeru u inostranstvu, znate ga po važnoj ulozi u serijalu "Hari Poter", živeo je u Pragu i rekao mi je da je "Mi nismo andjeli" u Češkoj maltene klasik, puštaju ga svake godine za Božić, postao je pravi "božićni film". Bioskop po meni treba da se tretira na drugačiji način, da se vrednuje značaj filma kroz vreme, kao deo pop kulture, a ne da se posmatra samo po broju gledalaca. Danas najviše mladi odlaze u bioskope, oni čine toliku gledanost", zaključio je Srđan Dragojević.

Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Režiser Danilo Bećković, koji je za sobom imao dva hit filma u bioskopima - "Mali Budo" (2014) i "Jesen samuraja" (2016), primetio je da su filmovi na repertoaru u decembru (radnim danima od 17h i 19h) i dalje veoma "živi", imaju ogroman značaj i ostavljaju veliki uticaj na naše društvo, jer se iznova prikazuju na televiziji ili na striming platformama.

"Sviđa mi se što ova zamisao Sale Filmskog centra Srbije nije neka muzejska niti kinotečka forma, već prava bioskopska stvar, da će publika nadam se u velikom broju dolaziti da gleda naše filmove", poručio je Danilo Bećković.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA