≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Festival iranskog dokumentarnog filma od 7. do 10. decembra u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gosti druge edicije festivala su reditelj i scenaristkinja filma „Maher“ Masud Dehnavi i Sejede Hadis Mirfejzi

  • 0
Festival iranskog dokumentarnog filma Foto: Promo/Festival iranskog dokumentarnog filma

Festival iranskog dokumentarnog filma u svom drugom izdanju biće održan od 7. do 10. decembra u Dvorani kulturnog centra Beograda (DKCB), najavljeno je na društvenim mrežama.

Kulturni centar Irana u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB) organizuje ovu filmsku smotru u trajanju četiri dana, od četvrtka do nedelje, a ulaz je besplatan.

Gosti druge edicije festivala su reditelj i scenaristkinja filma „Maher“ Masud Dehnavi i Sejede Hadis Mirfejzi.

Program drugog Festivala iranskog dokumentarnog filma će početi svečanim otvaranjem 7. decembra od 19.30h i premijerom 74-minutnog ostvarenja "Mama Mahmal" (20.00h) reditelja Amira Hoseina Halilzadea.

Sinopsis kaže sledeće: Mahmal je starija žena iz sela na planini Zagros. Ona je jednostavna, seoska žena, moćna i harizmatična. Pre mnogo godina bila je prinuđena da proda očevu zemlju koju je previše volela, da bi spasila sina od smrtne kazne.

Iste večeri na repertoaru je i srednjemetražni film "Maher" od 30 minuta.

Reditelj Masud Dehnavi, gost festivala, donosi priču o mladiću Maheru sa severa Irana. Region je tokom 2019. pogodila poplava u kojoj je nekoliko sela potopljeno.

Maher je zbog posla otišao u Tursku, i došao na venčanje svoje sestre, ali je poplava napravila veliki problem i zastoj u njegovom životu. On pokušava da reši problem sela i njegovih žitelja. Međutim, za to je potrebno više vremena, a njemu preti otpuštanje sa posla. Dok pomaže ljudima u isušivanju kuća svog rodnog sela, on sve više saoseća sa njima. Maher najzad može da popravi svoju situaciju i organizuje ceremoniju venčanja svoje sestre i tada odlučuje da ostane u domovini sa svojom porodicom, i nastavlja da gradi svoju kuću.

Petak, 8. decembar, rezervisan je za 20-minutni dokumentarac "Dani otuđenosti" Abolfazla Tadžika: film prikazuje nekoliko dana iz života Ali Mohamada Gaenija, usamljenog 84-godišnjeg seoskog izrađivača filca koji je počeo da se bavi ovim poslom kada je imao samo 10 godina. Navikao je da radi u kući, gde spava i živi. Svakodnevno, rano zorom, čim ustane, počinje da izrađuje filcane kape.

Osvrće se i na svoj život i usamljenost: pre deset godina umrla je njegova žena, nakon čega su ga ostavila sva deca.

Od tada on sam sprema jednostavne obroke i vodi toliko težak i otuđen život, da je smrt izgleda sve što želi. Nakon nekoliko dana napornog rada izradio je nekoliko kapa i odlazi u grad da ih proda. Čim ih je jeftino prodao na gradskom bazaru, upućuje se ka kući svoje ćerke. Tamo nema nikoga, i on nekoliko sati, sve do noći, sedi ispred kuće.

Nakon te tužne priče, iste noći će uslediti trostruko duži film "Marijan" Hameda Koldžejia, od 60 minuta, drama o uništenim baštama. Do pre 70 godina istorijski grad Gazvin, nekadašnju iransku prestonicu, okruživale su tradicionalne bašte, rasprostranjene svuda po gradu, a njih je ugrozio urbani razvoj i uništio mnoge njihove delove. Danas, istorijske tradicionalne bašte Gazvina pokrivaju površinu od 2.800 hektara i još uvek sa tri strane okružuju ovaj grad. Aktivisti za zaštitu životne sredine grada Gazvina nazvali su ga „Vojnik bašte“.

Film "Spori ritam" (75 minuta) u režiji Mohsena Alidadia, biće prikazan u subotu, 09.12., istinita priča o Aliju, 27-godišnjaku sa Daunovim sindromom. On živi u porodici koja veoma pati zbog njegove bolesti. Ali želi da se oženi, da vozi i radi sve kao drugi, ali ne shvata da to nije u stanju. Najviše od svega želi da se venča sa devojkom sa kojom je zajedno odrastao, ali se ne usuđuje da to saopšti svojoj porodici.

Nakon "Sporog ritma" će se emitovati "Zendoman" (24 minuta) Mohamada Ali Rakšanija, poetski pogled na život i ljubav naroda Baluča u jugoistočnom delu Irana na granici sa Pakistanom. Dokumentarac „Zendoman” govori o četiri godišnja doba života u ogledalu života Baluči naroda, uz sećanje na muzičara, maestra Ali Avargana, zvanog Lal Mohamad Sarodi.

Poslednji dan u nedelju, 10.12. Festivala iranskog dokumentarnog filma, takodje donosi dva ostvarenja. Prvi film je "Bledo crna" Mehdia Mahana, o dobrotvornoj fondaciji Šervin Rubenzade, aktivnoj u oblasti terapije tuge.

Drugi naslov je "Tiha nevesta" (24 minuta) u režiji Fateme Fazeli, filmski dokumentarni osvrt na pleme Bahtijari i istorijat lutke Paž-pažak ili Lal Aris, koja u kulturi ovog naroda ima istorijsku i umetničku vrednost, o kojoj je pisao u svom čuvenom putopisu i Naser Hosro, iranski pesnik i istoričar iz 11. veka.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA