Vreme čitanja: oko 5 min.

Zanimljivosti o seriji "Homicide: Life On the Street": Peta stavka je možda najinteresantnija

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prošlo je 30 godina od emitovanja prve epizode čuvene serije

  • 2
film HOMICIDE: LIFE ON THE STREET Foto: Baltimore Pictures

"Homicide: Life On the Street", klasična TV serija poznata po neizvesnosti, drami i akciji premijerno je prikazana 1993. na NBC-u. Bila je toliko puna uzbuđenja da su gledaoci mnogo puta ostajali na ivici svojih mesta zbog misterije i akcije. Ljubitelji ove serije mogu, ali ne moraju biti svesni istine da je zasnovana na hronikama stvarnih zločina, a većina epizoda se vrtela oko likova i priča iz stvarnog života.

Ako ste i vi obožavalac serije "Homicide: Life On the Street", onda ćete voleti da znate ove zanimljive činjenice o njoj za koje možda nikada niste čuli:

1. Serija je zasnovana na knjizi

"Homicide: Life On the Street" nije delo fikcije. Serija je zasnovana je na zapisima o detektivskom radu reportera "Baltimor Sana", Dejvida Sajmona. Serija prikazuje naporan rad i visoku akciju policije koju obavlja Jedinica za ubistva Policijske uprave Baltimora (BPD).

Sajmon je godinama radio rame uz rame sa Odeljenjem za ubistva Baltimorske policije pre nego što je započeo rad na knjizi. Tokom ovih godina, pratio je slučajeve detektiva dok su vršili istrage. 567 ubistava se dogodilo u Baltimoru tokom vremena kada je napisao knjigu (1989. do 1990.).

2. Demistifikacija američkog detektiva

Autor ove serije, Dejvid Sajmon, objasnio je pravi razlog svog rada da bi otkrio stvarnost američkog detektiva. Prema njegovom mišljenju, detektive i njihov rad pogrešno prikazuju i mediji i društvo uopšte.

Rekao je da ljudi uvek misle o detektivima kao o plemenitim ljudima koji pokušavaju da zaštite svoje žrtve i imaju duboko saosećanje prema drugima. On je u ovoj seriji ciljao da to nije uvek slučaj jer većina detektiva smatra da je nasilje jedini način da obavljaju svoje svakodnevne poslove.

3. Serija je stigla na veliko platno

Mnogi obožavaoci ove emisije nisu shvatili da je Ubistvo: Život na ulici dospeo na veliko platno, nakon što su uživali u sedam dugih godina na srebrnom ekranu. Prva epizoda serije objavljena je 31. januara 1993, a serija je završena 1999. Međutim, nakratko se vratila 2000. kao Ubistvo: Film. U ovom neverovatnom spin-offu, većina članova glumačke ekipe iz serije dobila je neverovatnu priliku da zablista na velikom ekranu.

4. "Homicide: Life on the Street" i "Law & Order" su imale zajedničke epizode

I "Homicide: Life on the Street" i "Law & Order" bile su kriminalističke serije i emitovane u isto vreme. Ove dve serije su doživele veliki uspeh i zaslužile značajno poštovanje u industriji zabave. Na nekoliko događaja, "Homicide: Life on the Street" se udružio sa "Law & Order" ekipom u smislu tema i narativa. Ovaj par je učinio dve serije najboljim u svakom pogledu.

5. Pravi kriminalac je uhapšen na setu serije "Homicide: Life on the Street"

Većina gledalaca ne zna za ovu neverovatnu priču koja se dogodila na snimanju serije "Homicide: Life on the Street" 1993. Prema izveštajima, pravi kriminalac, koji je bežao iz policije Baltimora, ušao je na set i predao se glumcima koji su bili u uniformi. Glumci su bili tako ubedljivi!

6. Crna udovica

Svaki gledalac emisije zna priču o Crnoj udovici, starici koja je imala krv više od jedne žrtve na rukama. Ono što ovi gledaoci možda ne znaju je da je epizoda zasnovana na istinitim događajima u slučaju Džeraldin Periš.

Džeraldin je bila žena koja je zarađivala tako što je sklapala polise osiguranja na svojih pet muževa. Organizovala je njihova ubistva i držala dva njihova tela u svojoj kući.

7. Ričard Belzer kao legendarni Džon Manč

Ljubitelji serije moraju se setiti Ričarda Belzera – on je bio momak koji se pojavio u 119 od 122 epizode ​​emisije. Ričard Belzer je igrao Džoan Manča, a njegov lik je postao legendaran. Iako svaki obožavalac serije ima svoje favorite među glumcima i ekipom, Richard Belzer je bio jedini momak koji se pojavio u emisiji više od bilo koga drugog.

Jedine tri epizode ​​u koje nije bio uključen su: "Učinjena šteta", "Linije vatre" i "Metro".

Reditelj Beri Levinson je želeo Ričarda Belzera kao Munča nakon što ga je čuo u "Radio šouu Hauarda Sterna". NBC je predložio Džejsona Pristlija, ali je Levinson odbio. Belzer je bio poslednji angažovani član glumačke ekipe.

8. Mnogo pažnje je posvećeno detaljima u seriji

Reditelji serije pobrinuli su se da svaka epizoda bude posvećena detaljima. Iako je većina gledalaca volela seriju zbog njenih neverovatnih i misterioznih događaja, mnogi nisu shvatili u kojoj meri su detalji uključeni. Na primer, broj vrata poručnika Đardela bio je 209, isti kao i broj najpopularnijeg slučaja ubistva u seriji, koji uključuje Adenu Votson.

Iako se čini da su ovi suptilni detalji slučajni, reditelji serije uveravali su gledaoce da je broj „209“ namerno stavljen na vrata.

9. Stiv Kroseti nije bio u centru pažnje

Voljeni lik u seriji, Stiv Kroseti, nikada nije doživeo da bude u centru pažnje u seriji kao drugi detektivi. Iako su gledaoci emisije voleli njegov rad, nikada ga nisu videli da je glavni u bilo kojoj istrazi. Pet njegovih slučajeva u prve tri sezone je aludirano u narativu. Međutim, fanovi ga nikada nisu gledali kako otkriva istrage kao drugi detektivi u seriji.

10. Pravi detektiv

"Homicide: Life on the Street" zasnivao se na detektivima i njihovim istragama, ali da li ste znali da je među glumcima detektivima bio i pravi detektiv? Jednog od likova u seriji igrao je pravi detektiv iz Odeljenja za ubistva Baltimorske policije. Al Đardelo je zasnovan na Geriju D'Adariju.

11. Jafet Koto je smatrao da je Al Điardelo zaslužio više pažnje

Glumac Jafet Koto je u kasnijim intervjuima izjavio da je razočaran što njegov lik Al Đardelo nije dobio više pažnje tokom serije, čak i ako su kreatori serije nastavili da hvale njegov rad u toj ulozi.

"Osećao sam se kao prosjak koji radi "Homicide: Life on the Street". Preklinjem da glumim. Preklinjem za scene. Pisanje nije bilo očigledno za mene. Uglavnom se fokusiralo na druge. Prešao sam od filmske zvezde koja igra vodeće uloge do malog igrača koji radi jednu rečenicu ovde i jedan red tamo. Ostatak nedelje bih se motao oko Fells Pointa i čekao da uđem i uradim svoj jedan red. Kada sam pitao da li mogu da napišu više za mene da uradim, rekli bi: "Radiš, veliki čoveče. Ti ste voditelj serije." "Voditelj? Ja sam glumac, pusti me napolje!" Konačno sam završio pisanje za seriju i dao sebi nešto da radim", rekao je svojevrememo Jafet Koto.

12. Druge zanimljivosti vezane za "Homicide: Life on the Street"

Producenti su insistirali da zaposleni pisci žive u oblasti Baltimora kad god je to moguće.

Likovi su često dobijali imena po grandž muzičarima (npr. Lejn Stejli i Krist Novoselić).

(Telegraf.rs/izvor: mentalitch.com/IMDB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lela1984

    14. decembar 2023 | 20:09

    Odlicna serija,celu sam je odgledala,i reprize posle.Moj favorit je bio Meldrik.👍

  • Vlad 1988

    14. decembar 2023 | 23:35

    Najjaca serija.. toliko sirova bez nekih fikcija i laznih pucnjava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA