Vreme čitanja: oko 3 min.

Aplauzi za srpski film u "Sezoni evropskih klasika": Premijera digitalno restaurisanog filma "Zaseda"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glavnu ulogu mladog idealiste igrao je Ivica Vidović, a uz njega  Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba

  • 0
Jugoslovenska kinoteka Foto: Jugoslovenska kinoteka

Jugoslovenska kinoteka treću godinu zaredom učestvuje u projektu Sezona filmskih klasika, koji organizuje Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka, ovoga puta sa filmom „Zaseda“ (1969) Živojina Pavlovića, koji je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju u Arhivu kinoteke u Košutnjaku.

Premijeri nove kopije 28. decembra u sali „Makavejev“ prisustvovali su članovi porodice Pavlović, veteran među direktorima fotografije Milorad Jakšić Fanđo koji je snimio ovaj crno-beli film i glumac Branko Milićević koji je igrao upečatjlivu epizodu. Projekcija je privuklaPavlovićeve kolege različitih generacija, ali i mnogo mladih gledalaca za koje je to bila prva prilika da na velikom ekranu vide ovo značajno ostvarenje iz srpske filmske baštine.

Efektna i gorka priča o revoluciji, izdaji njenih principa i ljudskim karakterima ispostavila se kao veoma aktuelna, a odjavna špica protekla je uz snažan aplauz u punoj sali. „Zaseda“ je jedno od najboljih ostvarenja Žike Pavlovića, po estetskim i tematskim karakteristikama i jedan od najboljih filmova inače natprosečno plodotvornog perioda srpskog i jugoslovenskog filma nazvanog crni talas, istakao je uoči projekcije direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

U kompleksnoj umetničkoj strukturi bogatstvo narativnih strategija susreće se s prepoznatljivim stilom dugih kadrova Žike Pavlovića, u kojima se složenosti i protivrečnosti sveta prelamaju kroz mnoštvo planova, dok sama priča još više intrigira i zadivljuje gledaoca, ocenio je Pantelić.

Napominjući da je svaki Pavlovićev film obrađivao teške i zahtevne teme, primetio je da „Zaseda“ gađa u samu srž tadašnjeg političkog poretka, što se manifestovalo i kroz opstrukcije na koje je film nailazio. Naime, film je premijerno prikazan u Puli, mada ne u Areni, uspešno je učestvovao na festsivalu u Veneciji, ali potom nije pušten u bioskope.

„Slikajući svet pred kraj Drugog svetskog rata i u osvit uspostavljanja novog ideološkog poretka, Pavlović uspeva da obuhvati sve probleme, protivrečnosti i lomove koji se ispoljavaju u tako turbulentnim vremenima, istovremeno dotičući aspekte koji su univerzalno ljudski, nisu vezani za vreme i podneblje niti su striktno društveni, već i lični i psihološki... Ratna, a zatim i revolucionarna stihija, u viđenju Žike Pavlovića, kanališe se u pravcu uspostavljanja čvrstog poretka, koji sa sobom donosi iščekivani mir, ali je pitanje po koju cenu, ako u tom procesu idealisti stradaju, a pobednici su oni koji umeju da manipulišu i koji nisu spremni da se žrtvuju već da na tuđim žrtvama profitiraju“, izjavio je Pantelić, te zaključio da utisak koji ostavlja ovaj film nije nimalo vedar, ali je njegovo dejstvo katarzično, donoseći otrežnjenje i jasniju sliku o krupnim istorijskim promenama.

Glavnu ulogu mladog idealiste igrao je Ivica Vidović, a uz njega Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba. „Zaseda“ je snimljena u produkciji „Centar filma“ iz Beograda.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što će Jugoslovenska kinoteka „Zasedu“ u novom ruhu učiniti bližom domaćoj publici, a takođe predstaviti gledaocima u Evropi, putem Jutjub kanala Kinoteke, kao svedočanstvo o visokim dometima naše kinematografije.

Prethodnih godina u Sezoni evropskih filmskih klasika prikazani su „Grešnica bez greha“ Koste Novakovića i „Klakson“ Vojislava Kokana Rakonjca.

Izbor za 2023. godinu, pored umetničkih kvaliteta „Zasede“, proistekao je i iz činjenice da je Kinoteka ove jeseni obeležila 90 godina od rođenja Živojina Pavlovića, priredila retrospektivu njegovih filmova i u saradnji sa Slovenskom kinotekom objavila monografiju posvećenu autoru koji spada u red najznačajnijih stvaralaca naše kinematografije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA