≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Videli smo kuda "mrtvi hodaju" i gde Drogon večera: Telegraf na mestu gde je snimana "Igra prestola"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da je neko pomenuo ranije da ćemo biti u prilici za ovo, teško da bismo i verovali...

  • 2
Island Igra prestola Foto: Filip Plavčić, HBO

Teško je odbarati najbolju seriju ikada snimljenu. Naravno, mnogi su subjektivni i svako ima svoje preferencije, ali ako se oko nečega mogu složiti ljudi, jeste to da je "Igra prestola" (Game of Thrones) mogla biti najbolja, ukoliko se izuzme poslednja sezona. Ipak, serija sama po sebi i uprkos nešto lošijem kraju ima visoku ocenu prema mišljenju publike, a ekipa Telegrafa je uspela da obiđe i neke od lokacija gde je ona snimana.

Kako ste i ranije mogli prmetiti na portalu "Telegraf.rs", ekipa novinara je otputovala na Island, gde je bila u poteri za vulkanom "Fagradalsfjal" koji je samo nekoliko dana ranije zabeležio i svoju erupciju, zbog koje je jedan čitav grad iseljen.

Posetili smo taj grad duhova, ali, tokom boravka na Islandu, uspeli smo da odvojimo vreme i da se uverimo u kadrove iz svetski poznate serije "Igra prestola", koja važi za jednu od najboljih ikada snimljenih u istoriji televizije.

Island Foto: Filip Plavčić

Island zbog svega što ga čini državom ima mnogo potencijala za filmsku, televizijsku industriju, baš zbog toga se širom zemlje širi ogromno bespuće i mnogo lepih pejzaža, koji mogu da posluže za bilo koji žanr od epske fantastike, pa sve do savremenih dela.

Prepoznali su to i režiseri "Igre prestola", koji su ogroman broj scena snimili upravo u ovoj malenoj zemlji, a Telegraf je tokom svog putovanja uspeo da poseti dva.

Bili smo tamo gde i Drogon, a "susreli" smo se i sa Psetom i Tormundom kod mesta gde mrtvi hodaju

Kako smo i gore naveli, dosta velik broj scena je sniman upravo na Islandu, a kako i ne bi, pošto veliki deo predela ove zemlje podseća na događaje iz serije "Igra prestola", pogotovo u ovom zimskom periodu, kada je sve prekriveno snegom.

Naravno, kao i Džon Snou, čekali smo i mi da iz magle usred noći izađu "Vajt vokeri", ali, na sreću (ili žalost?) nismo to doživeli, iako smo mogli da prođemo nekim putevima kuda su prošli junaci ove svetski poznate serije.

Kako smo bili smešten u Keflaviku, a s obzirom na to da dan na Islandu traje tek tri-četiri sata, izbor je bio sužen na ono što nam je najbliže, pa smo se tako prvo zaputili ka jednom vodopadu, koji je ostao upamćen upravo po sceni iz četvrte sezone.

U seriji, jedan dečak kod vodopada koji se u stvarnosti zove Torufos sedi i čuva svoju ovcu, baca kamenčiće u vodu, kada sledi i jedno iznenađenje. Najveći zmaj Deneris Targerjan, Drogon, izleće i bljuje vatru, dok odnosi jednu od koza.

Ostala upamćena kao jedna od onih neprijatnijih, jer pokazuje nadmoć zmaja u odnosu na dečaka, ali i ljude koji mu se nađu na putu.

Island Foto: Filip Plavčić

Drugo mesto na koje smo stigli jeste i ono koje se dogodilo na skoro samom kraju serije, kada se radnja već zakuvava.

Čitava serija je prošla u iščekivanju i borbi između "mrtvih koji hodaju" (Vajt vokeri) i živih, a u jednom delu serije, Tormund, Pseto i Džon Snou sa ostatkom svoje ekipe odlaze "iza zida" kako bi uspeli da pronađu armiju i suprotstave joj se.

Tokom svog putovanja, Pseto (Hound) je imao i jednu viziju u kojoj je video planinu čiji vrh liči na vrh strele i u njegovoj viziji duž planine se šetaju mrtvi, vojske njih, koji čekaju da pređu preko zida.

Kada razgovara sa Tormundom, on pokazuje rukom ka toj planini iz vizije, a radi se o Kirkjufelu, planini koja se nalazi na zapadu Islanda, a koju je Telegraf posetio.

Čak su i novinari Telegrafa napravili identičnu sliku kao ovaj dvojac u seriji.

Island Foto: Filip Plavčić
Island Foto: Filip Plavčić

(Telegraf.rs)

Video: Planina na smrt isprepadao svoju devojku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    3. januar 2024 | 20:06

    U pravu ste, I za mene je ubedljivo najbolja serija, kraj je malo bljak, Ali sve u svemu top

  • Наелектрисан

    4. januar 2024 | 08:06

    По моме мишљењу далеко иза Жице,Сопранових,Гоморе,Царство порока,Breaking Bad-a!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA