Vreme čitanja: oko 4 min.

Zanimljivosti koje možda niste znali o komediji "Policijska akademija"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li ste voleli "Policijsku akademiju"?

  • 0
Police Academy Movie, policijska akademija Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

"Policijska akademija" je svakako jedna od najpopularnijih komedija na svetu, a tim povodom evo i nekih činjenica koje možda niste znali o ovom ostvarenju.

IDEJA ZA "POLICIJSKU AKADEMIJU JE POTEKLA OD FILMA "PRAVA STVAR" ("THE RIGHT STUFF")

Producent Pol Maslanski bio je na snimanju filma u San Francisku iz 1983. o originalnim astronautima koji su bili na letelici "Merkur 7". Kada je grupa policijskih kadeta stigla da pomogne u kontroli mase za uličnu scenu, istorija bioskopa je zauvek izmenjena.

"Kada su izašli iz autobusa da bi zauzeli svoja mesta, bili su toliko raznoliki – muškarci, žene, visoki, niski, tamnoputi, Kinezi – to je za mene bilo veoma duhovito“, sećao se Maslanski i dodao:

"Pitao sam narednika: 'Da li će sve ovo biti najbolji u San Francisku u budućnosti?' Pogledao me je i rekao: 'Moramo ih sve odvesti u akademiju, ali možemo ih izbaciti.' To me je pokrenulo da razmišljam: 'Šta ako ne žele da budu izbačeni? Šta ako neki momak ili devojka žele da ostanu?'", naveo je Maslanski, koji te noći napisao ovaj tretman na dve stranice.

BROJNE FILMSKE ZVEZDE SU BILE ŽELJE PRODUCENATA DA SE NAĐU U FILMU

Od Majkla Kitona, Toma Henksa, Džadža Rajnholda, Bila Pakstona.... Do trenutka kada je scenario završen, nijedan nije bio dostupan za saradnju.

BRUS VILIS JE BIO U KONKURENCIJI

Čuveni glumac, kako je se priča, je bio na audiciji da glumi glavnog lika Mahonija. To saradnje na kraju nije došlo.

OTAC STIVA GUTENBERGA JE BIO NJUJORŠKI POLICAJAC

Ulogu Mahonija je na kraju dobio Stiv Gutenberga, a da li ste znali da je otac ovog glumca bio policajac u Njujorku. Kako se navodi Gutenbergova majka na kraju nije mogla da podnese stres oko brige za njenog muža i naterala ga je da napusti policiju. Na svom kastingu za "Policijsku akademiju", Gutenberg je nosio očevu košulju sa natpisom "Njujorška policijska akademija" na ramenu.

MAJKL VINSLOU DOBIO JE ULOGU NAKON NASTUPA SA KAUNTOM BEJSIJEM

Maslanski, koji je takođe džez muzičar, i reditelj Hju Vilson videli su VinsloUa da nastupa u pozorištu Long Bič sa Kauntom Bejsija i odmah su ga angažovali. Sam Bejsi je rekao Maslanskom i Vilsonu da se pobrinu za mladog komičara.

FILMSKI KRITIČAR RODŽER EBERT NIJE PODNOSIO "POLICIJSKU AKADEMIJU"

"Tako je loše, možda bi trebalo da skupiš svoj novac i izvučeš slamke i pošalješ nekog od momaka da ga iznajmi kako bi u budućnosti, kad god pomisliš da gledaš lošu komediju, mogao da odmahne glavom i da se nasmeje tolerantno, i objasni da ne znaš šta je loše", napisao je Ebert u svojoj kritici.

TIM KAZURINSKI TREBALO JE DA SE POJAVI SAMO U JEDNOJ SCENI

Tim Kazurinski, koji je igrao Karla Svitčaka, prvobitno je pristao da radi jedan dan u "Policijskoj akademiji 2". Njegov prvi zadatak je bio da se pojavi u jednoj sceni. Nakon što je prvobitni režiser, Džim Sinjoreli, otpušten tri nedelje u produkciji i zamenjen Džeri Parisom, Paris je rekao da mu se ne sviđa većina snimljenog, osim scena sa Bobketom Goldvejtom (koji je igrao Zeda) i "starcem u prodavnici lampi" (Kazurinski). Očigledno je Paris, koji je takođe režirao treći deo "Policijske akademije", znao šta radi. "Šest nedelja kasnije, Bobket i ja smo još uvek bili na snimanju, a Džeri Paris nam je govorio: "Pa, šta vi momci želite da radite danas?'", rekao je Kazurinski za The A.V. Club. i dodao

"Bilo je to najgluplja stvar od svega. A mi bismo rekli: "U supermarketu smo i sakriću se u banane i Bob će me pronaći." I očigledno se deci to dopalo. Imali su ove kartice koje ljudi potpisuju kada napuštaju pozorište – "Koga biste voleli?" Svideo im se Bobket i dopao im se stari momak u prodavnici lampi, pa su nas naterali da se pridružimo ekipi sledeće godine. Bio sam kao, 'Žele da budem policajac? U ovome imam 50 do 60 godina!' Nije bilo važno. Tako da smo bili policajci u još nekoliko filmova."

KAPETAN HARIS BIO JE TOLIKO PIJAN DA JE POTPUNO ZABORAVIO DA SNIMA JEDAN OD FILMOVA

G.V. Bejli, koji je igrao poručnika koji je postao kapetan Haris tokom serije filmova "Policijska akademija", tvrdio je da je bio pijan dok je snimao "Policijsku akademiju 4: Građani u patroli" (1987) i da se toga uopšte ne seća.

Police Academy Movie, policijska akademija Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

"Nemam pojma o čemu se radilo", rekao je Bejli za The A.V. Club.

TONI HOK JE OTPUŠTEN IZ "POLICIJSKE AKADEMIJE 4"

Čuveni skejtborder Toni Hok je otpušten sa dužnosti kaskaderskog dvojnika Dejvida Spejda (koji je debitovao u igranom filmu) zbog toga što je bio previsok i nije mogao da sakrije lice.

SCENA VINSOM NILOM JE IZBRISANA IZ "POLICIJSKE AKADEMIJE 6: GRAD POD OPSADOM"

U izbrisanoj sceni, Hajtauer, kojeg je igrao Buba Smit, pomogao je pevaču benda Motley Crue da stigne na aerodrom na vreme.

MAJKL VINSLOU BIO JE JEDINI GLUMAC U SVIH SEDAM FILMOVA I SERIJI "POLICIJSKA AKADEMIJA"

Dejvid Graf (Taklberi) i Džordž Gejns (komandant Lasard) su takođe bili u svih sedam filmova, ali Vinslou je takođe bio u seriji "Policijskoj akademija" koja je trajala jednu sezonu, od 1997. do 1998. godine.

BUBA SMIT JE NAPUSTIO "POLICIJSKU AKADEMIJU: MISIJA U MOSKVU" ZBOG SOLIDARNOSTI

Kada je Smit saznao da je Marion Remzi, koja je glumila Lavern Huks, nije u sedmom i (trenutno) poslednjem delu komedije, uprkos tome što se pojavljivala u svih prethodnih šest filmova poput Smita, rekao je da se neće pridružiti projektu iz 1994. godine . Bio je to film sa najmanjom zaradom u seriji.

(Telegraf.rs/izvor: mentalfloss.com/Roger Cormier)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA