Vreme čitanja: oko 4 min.

"Volim ljude sa margine": Marko Janketić o ulozi Džambe, Husi, filmu, ali i seriji "Nedelja" koja nas očekuje

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Kada sam pročitao taj scenario, ja sam rekao ovo je moja uloga", rekao je glumac, koji igra jednu od glavnih uloga u filmu i seriji "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom

  • 1
Film "Nedelja" Printskrin: Youtube/Film Nedelja

Film "Nedelja" o Džeju Ramadanovskom doživeće svoje premijeru 16. januara u beogradskoj mts Dvorani, a jednu od glavnih uloga u ovom ostvarenju reditelja Nemanje Ćeranića igra Marko Janketić, i to lik pevačevog brata od tetke Isa Lera Džambu.

U izjavi novinarskim ekipama, poznati glumac je govorio o brojnim stvarima. O ulozi Isa Lera Džambe, saradnji sa Huseinom Alijevićem Husom (koji glumi Džeja Ramadanovskog, prim.aut), o filmu, ali i seriji "Nedelja" koja nas nešto kasnije očekuje.

Na konferenciji za medije Marko je napomenuo da ovo nije bila njegova najbola uloga, te je izneo svoje prve utiske.

"Nije na meni da to prosuđujem. Ja ću dozvoliti auditorijumu da o tome sudi. Ja mogu da kažem da mi je bilo ogromno zadovoljstvo i da je stvarno uzbudljiva uloga. Prosto, mi smo napravili film, ali to je i serija. Dakle, ima tu još puno scena. Ono što je meni bilo jako zanimljivo, ja volim ulicu, volim ljude sa margine. Proveo sam, provodim i dalje vreme sa tim ljudima. To su zanimljivi likovi i često se ispostavlja da ta grubost i ta neka nasilnost je baš zbog toga što su nekada u životu bili povređeni. To su ljudi koji nisu odrastali na pravi način, sa pravim usmerenjima i onda je to meni bilo nekako jako zanimljivo. Ako sam uspeo da prenesem neku emociju, a to je osnovni zadatak, ja sam zadovoljan", rekao je Marko Janketić.

Osim što je obrijao glavu za potrebe filma, Marko je otkrio koji mu je bio težak zadatak u "Nedelji".

"Ja moram da priznam da meni ova uloga meni nije teško pala. Ja sam se potrudio da napravim neku vrstu transformacije. Naravno, i kostim i šminka su dosta pomogli, ali nekako nisam se mnogo mučio. Kažem, sa rediteljem Nemanjom Ćeranićem, ja kada sam pročitao taj scenario, ja sam rekao ovo je moja uloga. Sada, vi možete da rizikujete, ali ja mogu da garantujem da ovo mogu da odigram. Bolje rečeno, ova uloga mi je legla. Bilo je mnogo težih uloga u mom životu koje sam morao da gradim i za koje sam morao više da se pomučim. Bilo je to jedna lepa igra. Kada smo na setu, 12 sati snimamo, kada se priprema kadar, ja bih i tom trenutku da ostanem Džamba i nekako tako se ponašam i tako živim ulogu. U tom smislu nije bilo lako. To zna moja žena, pošto ja nekad i kod kuće donesem ulogu. Nije to lako", priznaje Marko i navodi da je neke stvari sa Dorćola znao, a neke je naučio:

"Sticajem okolnosti, znam Miću Sovtića. Tamo sam na Dorćolu išao u srednju školu, znam šta je "šipka"... Poznavao sam i neke mangupe iz mog vremena, znao sam dosta priča, ali, da, postoje tu neki detalji za koje nisam znao. Sve je to uticalo na nas, na naše likove. Ima dosta toga i u seriji, kada film bude odživeo svoj bioskopski život. Serija otkriva još mnogih detalja i Džejevog života. Biće to prilično uzbudljivo", rekao je Marko Janketić.

On je govorio i o saradnji sa Husom Alijevićem Husom.

"Husa je jedan skroman čovek. On je bio dosta stidljiv i inhibiran u početku, naravno, jer nije glumac. Mi smo se trudili da ga u tom smislu oslobodimo i da mu damo neki savet kako da gradi lik, kako da se bavi glumom u filmu, to nije isto kao u pozorištu, naravno. On je inteligentan čovek i vrlo je brzo ušao u štos kada su u pitanju kadrovi, učenje teksta, ritam scene... Tako da činimi se da je napravio veliki posao, pogotovo što nije glumac, ali s druge strane, Romi imaju jedan urođeni talenat za glumu. To možemo da vidimo kada gledamo Alena (Alena Selimija, koji glumi Džeja kada je bio dečak, prim.aut), malog dečaka. Meni je nekoliko puta bila knedla u grlu. Znamo i po Kustručinim filmovima i po nekim drugim filmovima da Romi prosto imaju taj talenat i za pevanje i za glumu, tako da se on nekako dobro uklopio. Mislim da je ovo važna stvar za njega", rekao je Marko Janketić.

Glumac je otkrio i koja je njegova omiljena Džejeva pesma.

"Ja volim razne pesme Džejeve, u zavisnosti od mog raspoloženja. "Uspeo sam u životu", "Nedelja", naravno, "Upalite sa mnom sveće", "Živote, ženo bez morala"... Ali moram priznati da ovu pesmu koju sam otpevao u filmu ("Teško je živeti") nekako posebno zavoleo. Znao sam i ranije za nju. Sada je češće pevušim nego ranije", rekao je Marko Janketić.

Otkrio je i kako se spremao za ulogu Isa Lera Džambe.

"Nisam se specijalno pripremao. Razgovarao sam dosta sa Džejevim i Džambinim prijateljima, sa ljudima koji su sa njima živeli život, kroz scenario, kroz saradnju sa rediteljem i sa scenaristom Stefanom Boškovićem. To je sve naravno imalo neke pripreme. nismo mi sleteli na set. Bavili smo se time, bavili smo se kako to treba da izgleda. Bilo je to lepo putešestvije", rekao je Marko Janketić.

Na pitanje da li je bilo interesantnih anegdota sa snimanja, rekao je sledeće:

"Sve te anegdote koje su se desile su isuviše privatne da bih ti ja to ispričao, tako da ja nisam jedan od onih glumaca koji voli da priča anegdote. Ali bilo je, naravno. Bilo je događaja koji spadaju u format anegdote, sigurno", zaključio je Marko Janketić.

(Telegraf.rs)

Video: Ekipa filma "Nedelja" održala konferenciju pred premijeru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    16. januar 2024 | 08:25

    Otac ovoga kaze- To je interesantno, ja kad idem vozom za CG, do granice pricam ekabicu, a od granice, sasvim spontano- inekavicu!!! Ovome su poznati stavovi o Kosovu, ali mu ne bi smetalo da glumi Jug Bogdana. Takvi tipovi, kao npr.i Knez koji dotrvi da otpjeva Srecna nova Crna Gora kad se razbila SCG i vrati se u Bg, a verka mu predstavlja Srbiju na Evroviziji, dobijaju nagradu za antisrpstvi. Takav je i trener Radonjic, koji je citao govore na mitinzima DPS a onda sjedne na klupi CZ. Sad o filmu. Pa zar srpstvo nema o kome da pravi filmove nego o pjevcaima? Ajde, Toma je bio boem i pjesnik u dusi, ali Dzej? Ko sad slinedi? Rasta? Posto Bjela ima pristup budzetu kad oce, ukolimo nema izbije stare ljude, neka snimi film o Tesli, Pupinu, Misicu, Milunki, Bojovicu, Mojkovackoj bici, Solunskom frontu, Albanskoj golgoti, Bratuncu, Kosarama...Zar da se srpska omladina vaspitava patriotizmu gledajuci ulicu?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA