Vreme čitanja: oko 4 min.

U Beogradu održana svečana premijera filma "Seljani"

T. I.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu, tiranina prema sopstvenoj porodici i ostalima u selu

  • 0
Izložba Animirani film MTS dvorana Foto: Tanjug/Tanjug Video

Svečana multimedijalna premijera oslikanog animiranog filma “Seljani” reditelja Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije, održana je večeras u Mts Dvorani u Beogradu. Istovremeno, u galerijskom prostoru Dvorane priređena je izložba umetničkih slika koje su korišćene kao kadrovi priče filma.

Film prema istoimenom romanu poljskog pisca Vladislava Rejmonta je realizovan u četiri slikarska studija - Poljske, Litvanije, Ukrajine i Srbije, tako da su bili angažovani umetnici iz svih navedenih zemalja.

Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima, film „Seljani“ naknadno je urađen u oslikanoj verziji, tako da su akademski slikari oslikavali svaki kadar po kadar već realizovanog ostvarenja.

Za vreme višegodišnjeg rada te kadrove je oslikavalo više od 20 srpskih akademskih slikara koji su za 200.000 sati izradili više od 40.000 ulja na platnu.

Srpski koproducent ostvarenja Ivan Pribićević ispred kuće "DigitalKraft" obratio se publici na otvaranju izložbe za koju je istakao da "predstavlja krunu našeg celokupnog procesa proizvodnje filma "Seljani".

"Ovde imate priliku da vidite barem po jednu sliku koja je ušla u film od svakog našeg slikara. Ova izložba će u ovom prostoru trajati dve nedelje", najavio je producent Pribićević.

Supervizor i slikar ključnih delova filma Biserka Petrović je rekla da sama izložba omogućava publici da vidi kadrove iz filma uživo svojim očima.

"Mislim da je ovo posebna prilika i jedinstvena izložba, jer inače ne možete bilo gde gledati kadrove iz filma niti da prisustvujete setu na snimanju. Ovo je film snimljen sa glumcima, a mi smo onda u timu posle ceo film oslikavali. Ovde su kadrovi naših talentovanih slikara koje ćete videti u filmu", poručila je Petrović.

Najnoviji projekat „Seljani“ (The Peasants), svetsku premijeru imao je na jesen 2023. na festivalu u Torontu (Kanada), a u Beogradu je prvi put prikazan tokom zatvaranja Festivala autorskog filma, početkom decembra 2023. baš u Mts Dvorani.

U pitanju je neobično filmsko iskustvo, "oslikani igrani film" kako se može opisati revolucionarni projekat reditelja Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, kao jedinstven način stvaranja igrano-animiranog dela.

Njima ovo nije bilo prvo takvo iskustvo: rediteljski par u svetske bioskope doneo je 2017. godine film „S ljubavlju, Vinsent“ (Loving, Vincent), koji je tada nominovan za prestižne nagrade BAFTA i Oskar, takođe kao spoj slikarstva, igranog i animiranog. Taj film triler o pozadini tragedije holandskog slikara Vinsenta Van Goga, bio je veoma gledan i u domaćim bioskopima.

Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima, film „Seljani“ naknadno je urađen u oslikanoj verziji, tako da su domaći akademski slikari uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar po kadar već realizovanog ostvarenja.

Gledano u brojkama, uradili su preko 40.000 uljem izrađenih slika za 200.000 sati slikanja uljanim bojama.

Kako je nedavno opisala srpska koproducentkinja Jelena Angelovski, takodje ispred kuće "DigitalKraft", animirani film "Seljani" predstavlja jednu od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom.

Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture prepoznali su značaj projekta i omogućili su da više od 20 slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma. Radnja filma je zasnovana na istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta.

Roman i film se i sastoje iz četiri poglavlja tokom četiri godišnja doba - jesen, zima, leto i proleće. Surova socijalna drama prikazuje svet seljana u jednom malom mestu gde se svi znaju i uporno ogovaraju, nema mesta za prave prijatelje, čak su im i odnosi unutar porodica prilično zatrovani.

Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu, tiranina prema sopstvenoj porodici i ostalima u selu.

Jagna, iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku nevoljno pristaje da se uda na nagovor ambiciozne majke da bi dobila ogromno imanje u miraz od Maćija Borine.

Jagna, iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku, za koga je vezuju strast i emocije, nevoljno pristaje da se uda na nagovor njene ambiciozne majke da bi dobila ogromno imanje u miraz od Maćija Borine.

Osim navedenih, važnu ulogu ima Hanka Borina, Antekova supruga i majka troje dece, veoma požrtvovana da očuva porodicu, dok joj muž juri tajno za Jagnom, laže sebe, vara ženu.

U tom ljubavnom trouglu ili četvorouglu, neminovno dolazi do tragedije, posebno što sin mrzi oca jer se oženio njegovom ljubavnicom.

Jagna uveliko postaje predmet zavisti i mržnje svih seljana, tako da je prinuđena da se bori da sačuva voju nezavisnost i samostalnost.

Filmska drama od puna dva sata neočekivanim tokom ide do više stepena gradacije i kulminacije uzrokovane besom seljana prema Jagni što im zavodi muževe i sinove, tako da će razrešenje priče dovesti do ekstremnih situacija.

Nakon premijerne projekcije u Mts Dvorani , film će od sutra biti na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije u distribuciji kuće "MegaCom Film" (MCF).

Film „Seljani“ svetsku premijeru je imao u jesen 2023. na festivalu u Torontu, a u Beogradu je prvi put prikazan tokom zatvaranja Festivala autorskog filma, početkom decembra 2023. godine. F

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Premijera predstave “Prijatelji” prema američkoj TV seriji "Friends"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA