Vreme čitanja: oko 3 min.

Filmski festival “Citati” otvoren je u Dvorani Kulturnog centra Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Manifestacija i revija antologijskih filmova otvorena je sa ruskom krimi pričom “Bembara” u režiji Petra Buslova

  • 0
Film bioskop Foto-ilustracija: Pixabay

Prvo izdanje filmskog festivala “Citati” sa srpskim i ruskim ostvarenjima otvoreno je  i trajaće do 28. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Manifestacija i revija antologijskih filmova otvorena je sa ruskom krimi pričom “Bembara” u režiji Petra Buslova.

Organizator festivala je projekat “DrugDrugu” i Kulturni centar Beograda.

Na otvaranju pretežno ruskoj publici obratio se Aleksej Agranovič, idejni tvorac festivala "Citati". On je objasnio da je na ovaj način razvijena poznata platforma i projekat "DrugDrugu" upravo sa realizacijom prve edicije ovog festivala.

Cilj je bio da se u programu prikazuju filmovi koje publika gotovo da zna napamet te ih često citira, odatle i naziv “Citati”.

"Čudne su bile okolnosti pod kojima sam došao na ideju da pokrenem ovaj festival. Imam razne prijatelje u Srbiji i sve sam ih pitao da li postoje kod vas neki filmovi koje narod često citira. Dobijao sam različite odgovore, nisu to bili uvek isti filmovi. Iskreno, od srpskih filmova do tada znao sam samo one koje je režirao Emir Kusturica", naveo je Agranovič.

Idejni tvorac festivala "Citati" je otkrio da je onda jedan njegov srpski prijatelj organizovao projekciju antologijskog jugoslovenskog filma "Maratonci trče počasni krug".

"Naravno, moram priznati da je taj vaš film zaista odličan i nalazi se u programu festivala. Međutim, iskreno, koliko god da mi se svideo, nije mi jasno zašto se taj film toliko citira i šta tačno u njemu predstavlja kulturni kod za Srbiju. Zašto ga Srbi toliko vole, zašto im puno znači? Tako smo došli na ideju da napravimo festival o ruskim, srpskim, jugoslovenskim, ili filmovima Sovjetskog saveza, gde je potrebno da saznamo kontekst, socijalni i istorijski, da bi lakše razumevali filmove", zaključio je Aleksej Agranovič.

Posle svake projekcije urednik programa DrugDrugu KINO Jegor Senikov će održati susrete sa rediteljima i glumcima prikazanih filmova ili sa stručnjacima iz filmskog sveta.

Svi filmovi se daju u originalu sa srpskim, odnosno ruskim titlovima.

Senikov je najavio da će biti najzanimljiviji gosti i program rusko - srpskih filmova tokom dva predstojeća vikenda.

Producent ruskog filma na otvaranju "Bembara" Sergej Člijanc je prvi gost festivala večeras, koji će odgovarati na pitanja publike nakon projekcije. Uoči početka emitovanja, producent je kratko opisao "Bembaru" da je to "jedna vrsta predavanja o nastajanju ruskog kriminala i mafije", te da je toliko bio gledan film, da mu je čudno da je ove noći sala puna ruske publike, misleći da su ga svi u Rusiji odgledali.

Narednog dana, u subotu, 20.01. (17h) će biti prikazano rusko delo “Ždralovi lete” Mihaila Kalatozova, dok će od 20h publika biti u prilici da se podseti srpskog nagradjivanog projekta “Bure baruta” (1998) preminulog reditelja Gorana Paskaljevića, prema drami i scenariju makedonskog pisca Dejana Dukovskog.

Nedelja, 21. januar rezervisana je za ruski film “Čuvaj se automobila” Eldara Rjazanova, i za jugoslovenski antologijski naslov “Balkanski špijun” (1984) Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića, prema Kovačevićevoj pozorišnoj drami i scenariju.

Onda će uslediti pauza tako da će se smotra nastaviti 26. januara sa projekcijom čuvene crne komedije “Maratonci trče počasni krug” (1982) Slobodana Šijana, prema scenariju takodje Dušana Kovačevića.

U narednu subotu, 27. januara od 16h na repertoaru je kultni film “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića i u 19h ruski naslov “ASSA” Sergeja Solovjeva.

Poslednjeg dana, 28. januara biće prikazana dva filma – ruska “Svadba!” (18h) Žora Križovnikova i u 21h srpska hit komedija “Munje!” (2001) Radivoja Raše Andrića.

Urednik filmskog programa DKCB Ivan Aranđelović je kratko rekao da je "uvek bolje u bioskopu" nego za malim ekranima ili kompjuterima i telefonima, te da je ovo kuća dobrog filma koja postoji preko 60 godina.

Aranđelović se ruskoj publici pohvalio da je DKCB nedavno, krajem 2023. osvojio nagradu za najbolji bioskopski program u Evropi od strane Evropske bioskopske mreže "Europa Cinemas". Tu nagradu su osvojili, jer je čak 81,3 odsto svog programa bioskop posvetio evropskom filmu, čime je postigao znatnu prednost u odnosu na ostale iz konkurencije, a Eutopa Cinemas ceni selekciju koja nije usmerena na holivudske komercijalne hitove.

Urednik je napomenuo da ovakvi festivali kao "Citati" predstavljaju susret autora, dijaloga, moguće saradnje, razmenu ideja i misli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA