Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen Kustendorf: Zlatno jaje Gorobčuku i filmu “Ljubičasta zemlja''

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen Kustendorf: Zlatno jaje Gorobčuku i filmu “Ljubičasta zemlja''

  • 0
Najava Kustendorfa Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mihailu Gorobčuku iz Rusije, autoru filma “Ljubičasta zemlja” pripalo je Zlatno jaje koje mu je uručeno sinoć na zatvaranju 17. Međunarodnog filmskog festivala Kustendorf.

Film govori o devojčici koja, izolovana od spoljašnjeg sveta, crtežima donosi unutrašnji svet - slike raja koji isčezava kako odrasta.

Žiri je saopštio da ovaj film podseća na Tarkovskog i da sadrži usamljenost i prazninu koja “napada svu decu sveta kada se roditeljska pažnja skrene sa njih dolaskom na svet mlađeg brata ili sestre'' i da je po njihovom mišljenju najpoetičniji i sadrži sve elemente sedme umetnosti.

Indijski reditelj Vivek Rai dobitnik je Srebrnog jajeta za film Šanti.

“Kustendorf je poznat i veliki festival. Moji snovi su se ostvarili. A ljudi su ovde divni, hrana je super, mesto je egzotično, Ko bi tražio više od toga”, kazao je Rai.

Malin Ingrid Johanson iz Švedske za ostvarenje “Maden” pripala je nagrada ''Vilko Filač'' za najbolju fotografiju i Specijalna nagrada žirija.

“Ja sam duboko počastvovana prisustvom na Kustendorfu, to je celokupno iskustvo za moje telo. Predeli oko mene su predivni, a sa sjajnim ljudima oko mene su prava inspiracija”, navela je švedska režiserka.

Ostvarenju iz Hrvatske “Niska trava” i reditelju Davidu Gašu pripalo je Bronzano jaje, dok je specijalno priznanje ''Vilko Filać'' primio direktor fotografije Tin Ostrošić.

“Ova nagrada mi znači mnogo, dosta sam se zabavio na festivalu, iskustvo mi je prilično pozitivno. Nisam imao nikakva očekivanja, zato mi je još slađe”, rekao je hrvatski reditelj.

Specijalna nagrada žirija pripala je Nikosu Kiricisu za “Autoput slomljenog srca”.

Osnivač festivala Emir Kusturica zahvalio je mladim autorima za socijalnu svest koju su iskazali u filmovima, zbog togo što, kako je naveo, imaju saosecanja sa “sirotinjom”.

“I koliko god Kustendorf izgledao kao mesto gde je sve u redu, mi živimo na teritoriji koja još uvek preživljava, a tu se stalno i ratuje. Sreća, nije nas još zahvatio požar. Ono što je najlepše u vašim filmovima je što imate osćeaj za ljude koji su na neki način izbačeni na marginu drušva, što ne pravitie filmove o bogatim kretenima nego se bavite onim što je bila karakteristika sedamdesetih i osamdesetih godina. To saosećanje je velika stvar, to sam ja radio čitav život. Vi ste na dobrom putu”, poručio je Kusturica.

Završna manifestacija povodom 17. Kustendorfa, a na Savindan, otpočela je "Himnom Sevetom Savi" u izvođenju Akademskog folklornog ansambla iz Kragujevca.

Članovi ansambla izveli su, tokom programa, i spletove igara "Kosovsko pomoravlje" i "Valjevska podvala", a pevačke grupe otpevale su "Jovka kumanovka" i "Oj, djevojko".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA