≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerno prikazan film o glumcu Draganu Maksimoviću Maksi

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Premijerno prikazan film o glumcu Draganu Maksimoviću

  • 2

Dokumentarni film "Maksa - od šibicara do kralja", posvećen glumcu Draganu Maksimoviću (1949-2001), premijerno je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Posetioci u ispunjenoj dvorani "Makavejev" toplo su pozdravili film autora Gorana Musića i Miroslava Bate Petrovića, koji govori o Maksimoviću kroz brojne odlomke iz filmova, televizijskih drama i serija, i svedočenja glumaca i reditelja.

Petrović je u obraćanju pred prikazivanje rekao da je Maksimović zaslužio ovakav film i premijeru u Kinoteci.

"Maksa je bio neverovatna ličnost, veliki glumac, čovek i prijatelj onome ko je znao da mu priđe. Nije tačno da je bio zatvoren. Bio je jednostavan, skroman i profesionalan u poslu. Takve je voleo i rado primao u prijateljstva", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, film "Maksa - Od šibicara do kralja" "ne pripada nijednom postojećem žanru - ovo je filmski spomenik".

Film sadrži i snimke otkrivanja spomen ploče Maksimoviću na beogradskom Zelenom vencu, mestu gde ga je brutalno napala grupa huligana, misleći zbog tamnije puti da je romske nacionalnosti, nakon čega je preminuo 4. februara 2001. godine.

Lične uspomene na saradnju i poznanstvo sa Maksimovićem u filmu govore reditelji Srđan Dragojević, Darko Bajić, Boro Drašković i Srđan Karanović, kao i glumci Mirjana Karanović, Caci Mihailović i mnogi drugi.

Dokumentarac donosi i odlomke iz brojnih ostvarenja kao što su Draškovićevo "Usijanje" (1979), "Susreti sa izuzetnim ljudima" (1979) Pitera Bruka (Peter Brook), gde je Maksimović igrao mistika Gurđijeva ili Dragojevićevi "Mi nismo anđeli" (1992) i "Lepa sela lepo gore" (1995).

Među brojnim u dokumentarcu pomenutim i prikazanim Maksimovićevim ulogama su i Karanovićev film "Petrijin venac", popularna serija "Priče iz majstorske radionice" (1982), film "Šmeker" (1986) u kome je igrao šibicara i televizijska drama "Prva srpska železnica" (1979), gde je tumačio kralja Milana Obrenovića.

Film je nastao u produkciji Centra za gerilski film i PP Fiks fokusa, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Video: Mirjana Karanović o Draganu Maksimoviću: Nije mogao da podnese stvarnost koja ga je okruživala

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA