≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana premijera animiranog filma “Ružica i kamena trolica” u mts Dvorani

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počinje filmska revija za decu - Euro Fest for Kids

  • 0
Održana premijera animiranog filma “Ružica i kamena trolica” u mts Dvorani Foto: Jelena Babić

Premijera animiranog filma “Ružica i kamena trolica” danske rediteljke Karle Nor Holmbek održana je u nedelju, 4. februara u mts Dvorani. U sinhronizaciji filma učestvovali su đaci iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda koji su pohađali kreativne radionice “Kako sinhronizovati crtani film” u okviru projekta Euro Fest for Kids.

Igor Stanković, direktor mts Dvorane je povodom premijere i početka filmske revije rekao: “Euro Fest for Kids je prva filmska revija dečijih filmova koju organizuje Mreža bioskopa i to Kulturni centar Gornji Milanovac, Leskovački kulturni centar i mts Dvorana. Reviju svečano otvaramo premijerom filma u čijoj sinhronizaciji su učestvovala deca iz Leskovca, Gornjeg Milanovca i Beograda. Revija će trajati do 7. februara i osim nosećeg sinhronizovanog filma, publika će imati priliku da pogleda i filmove „Slučaj Tesla“ Andreja Hađivasileva, „Snovi jednog robota“ Pabla Bergera i „Kraljica plesa“ Aurore Gose”.

“Ružica i kamena trolica će premijerno biti prikazana i u druga dva grada, učesnika projekta, u Gornjem Milanovcu, u ponedeljak, 5. februara u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra „Mija Aleksić“, dok će film u Leskovcu premijerno biti prikazan u utorak, 6. februara u 13 časova u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra,” naglasio je Stanković uz zahvalnost svim roditeljima i deci iz Srbije koji su prisustvovali premijeri filma.

Nakon premijere publici se poklonila ekipa filma, a đaci koji su učestvovali u sinhronizaciji su podelili svoje utiske. Kristina Trajković, koja je u filmu pozajmila glas glavnoj junakinji Ružici je svoje iskustvo opisala rečima: “Na radionicama je bilo veoma zabavno, stekla sam veliko iskustvo. Ovo je bio izazovan projekat, ali sam veoma srećna i iznenađena kako je na kraju sve ispalo”. Marija Mitić iz Leskovca je takođe podelila da joj je na radionicama bilo divno, i da nije mogla da veruje kada su joj javili da je prošla kasting i da je veoma zahvalna što je imala priliku da učestvuje u sinhronizaciji crtanog filma. Miloš Bogičević iz Gornjeg Milanovca je objasnio da mu je na radionicama bilo interesantno i veoma dinamično, dok je devojčica Dunja Micić ispričala da je ovo iskustvo za nju bilo kao neki san.

Kreativne radionice “Kako sinhronizovati crtani film” vodili su iskusni glumci i filmski profesionalci Vesna Šašić Paštrović i Marko Marković, zajedno s inženjerom zvuka Miletom Novkovićem.

Vesna Šašić Paštović je o radu sa đacima kazala: “Srećni smo i puni ljubavi za ovu decu, jer kada date svoje znanje i kada vam se vrati na ovakav način to postaje veoma dirljivo i pokazuje da to što radimo ima smisla. Pokazali smo da postoje i druga deca koja nisu “stalni glasovi” koji se pojavljuju u većini crtanih filmova. Drago mi je da sam upoznala predivnu, talentovanu decu i njihove roditelje i što sam sarađivala sa mts Dvoranom, čijem timu se neizmerno zahvaljujem. Verujem da će ovo iskustvo sinhronizacije učesnicima ostati za čitav život, a moguće da će neka od ove dece sigurno opet sinhronizovati neki film. Mi nastavljamo i dalje sa radionicama i realizovaćemo ih i u ostalim gradovima Srbije.” Marko Marković je nakon premijere istakao: “Bio je veliki izazov sinhronizovati ovaj film jer većina dece koja su učestvovala nisu imala glumačko iskustvo. Ali oni su skupili snagu i volju, došli na radionicu, prošli kasting, dobili uloge i došli u Beograd na premijeru. Đaci su sve ispoštovali što smo ih naučili i što smo zahtevali od njih. Osećam veliko zadovoljstvo i ponos.”

Projekat Euro Fest for Kids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije. Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas - MEDIA Kreativna Evropa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA