Vreme čitanja: oko 3 min.

"Konan Uništitelj" slavi 40. rođendan: Ovo su zanimljivosti o legendarnom filmu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pitanju je nastavak filma "Konan Varvarin" iz 1982. godine

  • 0
Conan The Destroyer, Konan Varvarin Foto: Universal Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Brojna ostvarenja navršiće ove godine svoj 40. rođendan. Jedan od takvih filmova je i "Konan Uništitelj", nastavak filma "Konan Varvarin" iz 1982. godine. Glavnu ulogu, kao što je poznato, igrao je Arnold Švarceneger, dok su ovom ostvarenju još igrali legendarni košarkaš Vilt Čemberlen, koji je glumio Bombatu, i čuvena pevačica Grejs Džons, koja je glumila Zulu.

U čast filma "Konan Uništitelj", evo i nekih zanimljivosti.

1. Produkcija je imala problema sa pronalaženjem konja za Vilta Čemberlena da jaše. Bio je toliko visok da su mu stopala dodirivala tlo. Na kraju su u Španiji pronašli jednu koja je bila dovoljno velika i uvezli je u Meksiko.

2. Vilt Čemberlen, koji je igrao Bombatu, i Grejs Džons, koja je igrala Zulu, se navodno nisu se slagali na snimanju. Inače, njih dvoje su u devedeset odsto slučajeva snimali svoje scene. Ostatak su radili kaskaderi.

3. Šest ljudi je kontrolisalo čudovište Dagot, tačnije njegove ruke, usta, oči i telo. Unutar kostima čudovišta bio je legendarni rvač Andre The Giant (Andre Džin).

4. Džon Milijus, reditelj filma "Konan Varvarin" (1982), bio je nedostupan da režira film "Konan Uništitelj". Studio je preuzeo aktivniju ulogu nego u prvom filmu, što je dovelo do ozbiljnih grešaka, navodi Švarceneger u svojoj najnovijoj autobiografiji. Nakon fenomena "E.T. Vanzemaljac" (1982), kompanija Universal je mislila da bi ovaj film zaradio više novca ako bi bio porodična zabava. Švarceneger je bio protiv ove promene, ali su ga odbacili. Reditelj Ričard Flajšer se složio sa Švarcenegerom, ali je ispoštovao želju kompanije Universal da ovaj nastavak više liči na strip. Iako je nadmašio prvi film, nije bio tako dobar u Americi, jer je bio više pogodan za porodicu, baš kako su se Švarceneger i Flajšer plašili.

5. Neke scene su snimane na istoj lokaciji i u isto vreme kao i scene iz filma "Dina" iz 1984 godine.

6. Grejs Džonse je dva kaskadera slučajno povredila i poslala ih u bolnicu nakon borbe sa štapom. Trenirala je 18 meseci da se pripremi za film.

7. Van snimanja, Arnold Švarceneger je naučio Oliviju d'Abo, koja je igrala princezu, kako da se brani.

8. Baš kao i njegov lik, Vilt Čemberlen je bio veoma zaštitnički nastrojen prema mladoj glumici Oliviji d'Abo na setu. Rekao joj je, ako joj je neko zadao teškoće, "Vilt će se pobrinuti za to."

9. Svaki mač koji su imali glavni junaci koštali su po 10.000 dolara.

10. Grejs Džons je priredila žurku u znak sećanja na svoj kasting i poslužila tartarski biftek. Ona kaže: "Zula je bila glavna u "Konanu". Tako da sam osećala da svi treba da jedemo sirovo meso."

11. Arnold Švarceneger je smatrao scenario previše detinjastim. Pokušao je da ubedi producente da snime ozbiljniji film, ali nije uspeo i bio je nezadovoljan rezultatom. To je jedan od razloga što treći film nije pratio ovaj nastavak, jer je izgubio interesovanje za "Konana".

12. Jedna primedba Ričarda Flajšera na prvi film bila je da je Arnola Švarceneger bio previše obučen. Za nastavak kaže: "Uverio sam se da Arnold bude skinut 99 odsto vremena".

13. Posvećenost Arnolda Švarcenegera ovom filmu odložila je produkciju njegovog sledećeg filma, "Terminator" (1984). Međutim, ispostavilo se da je ovo bio prikriveni blagoslov. Omogućilo je piscu/reditelju Džejmsu Kameronu da napiše dodatne nacrte svog scenarija za "Terminator", film koji je postao, kao što je poznato, uspešan. Odlaganje je takođe dalo Kameronu vremena da napiše "Osmog putnika" (1986), koji mu je takođe dozvoljeno da režira zahvaljujući uspehu "Terminatora".

14. Da bi stvorili grad Šadizar na vrhu brda, ekipa je napravila mali model i postavila ga ispred kamere. Model je poznat kao minijatura u prvom planu.

15. Da bi stvorili iluziju hladnog daha, glumci stavljaju suvi led u usta. Pošto je suvi led opasan za dodir, napravljeni su mali mrežasti kavezi da ga bezbedno drže.

16. Arnold Švarceneger je uz pomoć Vila Hetija nabacio dodatnih pet kilograma na zahtev reditelja Ričarda Flajšera za ulogu Konana u ovom filmu.

17. Arnold Švarceneger, Mako i Sven Ole-Torsen su jedini glumci iz originalnog filma - "Konan Varvarin". Sven Ole-Thorsen igra drugačiji lik u filmu "Konan Uništitelj".

(Telegraf.rs/izvor: IMDB)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA