Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoreni “Dani mađarskog filma” u Dvorani Kulturnog centra Beograda

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoreni “Dani mađarskog filma” večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda

  • 0
Dani mađarskog filma Foto:Tanjug

Festival “Dani mađarskog filma” svečano je otvoren u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB). Manifestacija će prikazati pet filmova iz novije mađarske produkcije i trajaće tri dana, odnosno do nedelje, 10. februara.

Filmski festival se realizuje u organizaciji dve institucije - Collegium Hungaricuma - Mađarskog centra za kulturu u Beogradu i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Festival su otvorili prigodnim govorima Robert Kasab, direktor Collegium Hungaricum-a, Ivan Aranđelović, filmski urednik DKCB-a i Zorana Đaković, pomoćnica direktora programa KCB-a.

Robert Kasab se obratio na engleskom i mađarskom jeziku i zahvalio se organizaciji i uredništvu KCB-a, Zorani i Ivanu na realizaciji važne smotre mađarskog filma.

Dani mađarskog filma Foto:Tanjug

"Festival donosi filmove sa različitim perspektivama i temama, kao presek mađarske filmske umetnosti. Uveren sam da će 'Dani mađarskog filma' postati tradicija, te da je ovo tek početak naše uspešne buduće saradnje", poručio je Robert Kasab.

Ivan Aranđelović je podsetio da “Dani mađarskog filma” tokom tri dana trajanja pružaju posetiocima pet zapaženih mađarskih filmova proteklih godina, koje su režirali svetski priznati reditelji, a prikazivani su ili i nagrađivani na najprestižnijim filmskim festivalima.

Festival je tako večeras otvorio film “Na duši i telu” Ildiko Enjedi, dobitnik “Zlatnog medveda” na festivalu u Berlinu 2017. godine.

Nakon projekcije ove romantične drame, publika će moći da razgovara sa Balažem Vargom, istoričarem filma sa Univerziteta ELTE u Budimpešti.

Aranđelović je otkrio da su na repertoaru biseri mađarske kinematografije, a da će se u sledećim izdanjima festivala baviti samo rediteljkama kao izborom njihovih projekata, kao i žanrovima.

Dani mađarskog filma Foto:Tanjug

Zorana Đaković je rekla da su već neko vreme razgovarali i planirali festival mađarskog filma i zadovoljna je što je za prvo izdanje kreirana selekcija vrlo zanimljivih i različitih ostvarenja u produkciji ove zemlje.

Narednog dana, 9. februara biće prikazano omladinsko ostvarenje “Fomo” (2019) Atile Hartunga, prikazan na festivalu “Black Nights” u Talinu (Estonija).

Posle projekcije filma “Fomo” sa publikom će razgovarati teoretičar filma Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

Iste noći sutra od 21:00h će se emitovati film “Priprema za neodređeno vreme zajedništva” (2020) u režiji Lili Horvat.

Ovaj film je prikazan na festivalima u Veneciji, Torontu, Cirihu, Varšavi, Busanu, Solunu i osvajao je nagrade u Antaliji (najbolja glumica) Čikagu (“Zlatni Hjugo” za najbolju režiju), Filadelfiji (nagrada žirija), Valjadolidu (“Zlatni klas”: najbolji film, najbolja glumica, nagrada “Pilar Miro” za najbolju režiju).

Subota, 10. februar donosi dva ostvarenja u tom finalnom danu, a prvi je dvočasovni triler (18h) “Jupiterov mesec” Kornela Mundrucoa, u koprodukciji Mađarske, Nemačke i Francuske.

Dani mađarskog filma Foto:Tanjug

“Jupiterov mesec” imao je svetsku premijeru na Kanskom festivalu 2017. u Glavnom takmičarskom programu.

Iste večeri u DKCB biće prikazan peti i poslednji film festivala (20:30h) – drama “Konačni izveštaj” (2020) čuvenog režisera Ištvana Saba, takođe u trajanju od dva sata.

Glavnu ulogu u ovoj drami tumači nekada slavni austrijski glumac Klaus Maria Brandauer sa karijerom i u Holivudu (“Mefisto”, “Nikad ne reci nikad”, “Moja Afrika”, “Ruska kuća”, “Beli očnjak”).

“Konačni izveštaj” je prikazan na filmskom festivalu “Black Nights” u Talinu, u Estoniji.

Filmovi se prikazuju izvorno na mađarskom jeziku, sa srpskim i engleskim titlovima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pozorište iz Prištine gostovalo u Beogradu sa predstavom "Ženidba''

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA