≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Film koji je naljutio Tita: Iz bioskopskih sala je otišao komunističke bunkere gde je ostao decenijama

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovom ostvarenju se mogla prvi put čuti parola  "Smrt fašizmu, sloboda narodu!"

  • 3
Josip Broz Tito Josip Broz Tito. Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Film koji je dopao nekadašnjem doživotnom predsedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu bio je onaj koji je nosi ime "U planinama Jugoslavije". Prikazan je 1947. godine u Beogradu, a godinu dana ranije, prvi put, u Moskvi 1946. i imao je radni naziv "Oluja na Balkanu", pišu Nezavisne.

U ovom ostvarenju se mogla prvi put čuti parola  "Smrt fašizmu, sloboda narodu!".

Kao što je poznato, nakon oslobođenja Beograda 1944. godine uspostavljena je saradnja između partizanskih i sovjetskih vlasti, a Jugoslavija i Sovjetski Savez snimili su i zajednički film. Kako navodi Nportal.rs, režirao ga je Abram Rom. a glavnu ulogu, seljaka iz Bosne i Hercegovine, igrao je sovjetski glumac Nikolaj Mordvinov.

Josipa Broza Tita glumio je Ivan Bersenjev, što je na kraju ispao problem. Reditelj, kako se priča, je insistirao na fizičkoj sličnosti između glumaca i stvarnih likova. Navodno, Staljin je bio taj koji dao ideju da Tita igra Bersenjev.

Feldmaršala Romela je glumio Bojan Stupica, a Dražu Mihailovića hrvatski glumac Vjekoslav Afrić. U filmu "U planinama Jugoslavije" prvi put se pojavljuju i Olivera Marković i Miša Mirković.

Ovo ostvarenje je snimao širom Jugoslavije više od 6 meseci. Glumac Ivan Bersenjev je ozbiljno shvatio ulogu, a čak je i provodio vreme sa Titom kako bi "skinuo" pokrete i gestove predsednika Jugoslavije.

To je na kraju bilo uzalud. Titu se nije dopalo kako ga je Bersenjev odlučio u filmu. Ovo ostvarenje je loše primljeno kod publike. Zamerka je bila i ta što partizani govore ruski. Takođe, problematično je bilo i to što su Staljinove slike i tom filmu bile veće od Titovih.

Kada je prošlo godinu dana od premijere filma "U planinama Jugoslavije", došlo je do sukoba Staljina i Tita i do čuvene rezolucije Informbiroa.  Ovo ostvarenje je tako iz bioskopskih sala otišlo u komunističke bunkere, gde je ostao decenijama. Slična situacija bila je i u Sovjetskom Savezom, pošto tamo niko nije ni znao da film "U planinama Jugoslavije" postoji.

(Telegraf.rs/izvor: Nezavisne/Nportal.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    13. februar 2024 | 10:04

    И не смете ни га ни данас извадити из бункера јер тито вас само посматра И после тита тито

  • Goran

    13. februar 2024 | 12:45

    Kako Vas nije sramota da stavljate tog zločinca u novinama - snajperistu , najvećeg srbomrzca. Koliko je samo fabrika iselio , a i za današnje stanje na Kosovu on je naseljavao siptare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA