Vreme čitanja: oko 2 min.

Reditelj Siniša Cvetić otkrio zašto su za film "Jorgovani" odabrani Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cvetić je rekao da su "Jorgovani" nastali tako što je njemu i scenaristi Davidu Jakovljeviću producent Zoran Janković predložio da pokušaju da naprave bioskopski hit

  • 0
Komedija "Jorgovani" Foto: Košutnjak film

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Siniša Cvetić koji je govorio o svom filmu "Jorgovani", čija je premijera 27. februara na FEST-u.

Cvetić je rekao da su "Jorgovani" nastali tako što je njemu i scenaristi Davidu Jakovljeviću producent Zoran Janković predložio da pokušaju da naprave bioskopski hit.

Pošto je u tom trenutku bio u žiži sudski spor razvedenog glumačkog para Amber Herd (Heard) i Džonija Depa (Johnny Depp), Cvetić i Jakovljević su razmišljali da bi bilo interesantno da u središtu filmu imaju glumce čiji se međusobni odnos raspada.

"Onda nam je palo na pamet da su idealni Ivan Bosiljčić i Sloboda Mićalović, zbog serije 'Ranjeni orao'. Bilo nam je interesantno da glumce koji su poznati po takvoj seriji sprovedemo kroz naš filter i perspektivu", naveo je Cvetić.

Prema njegovim rečima, "Jorgovani" su slični njihovom prethodnom filmu "Usekovanje", u kome se govorilo o porodici koja se na slavi raspada, a ovde je reč o filmskoj porodici i ekipi.

"Oni su na proslavi, nakon što su dobili nagradu za najbolju seriju, i njihovi odnosi, kao i u 'Usekovanju', se u jednoj večeri dovode u sukob, preispituju se. Gledamo da li će ova filmska porodica opstati", rekao je reditelj.

Cvetić je dodao da je filmu prvi utisak njih kao mladih autora o filmskoj industriji i da postoje razni ljudi iz njihovog okruženja koji su poslužili kao inspiracija.

Prema njegovim rečima, hteli su filmom da pokažu koliko autor može biti slobodan u svom izražavanju, a koliko ga neke druge stvari ugrožavaju u toj slobodi.

"Sukobi između likova, kao na primer reditelj-producent, to pokazuju. Mi smo se bavili ljudima, od krvi i mesa, sa svojim nekim potrebama, sujetama i onda se oni sukobljavaju. Tako da je to ljudska priča, pre svega", naveo je Cvetić.

"Jorgovani" su komedija, zabavan film koji se dešava tokom jedne večeri, a Cvetić je dodao da im je referenca bio film "Zabava" (Party) sa Piterom Selersom (Peter Sellers) u glavnoj ulozi.

"To je jedno narodno veselje u stvari. Bude tu i trubača i muzike i svega živo. Svašta se dešava. Dosta je veseo film, iako u jednom trenutku malo zađe u neku ozbiljnost i pronađe neki svoj mrak, ali onda se ponovno vrati", rekao je reditelj.

Cvetić je priznao da ga zanima da li njihov film, spontano nastao kao eksperiment, može postati bioskopski hit, iako čuva autorski i umetnički aspekt.

Primetivši da je scenario za "Usekovanje" i sam film nastajao dugo, Cvetić je rekao da je u "Jorgovanima" išlo "sve jako brzo" i da je od ideje do prvog dana snimanja prošlo četiri, pet meseci.

"Za mene je bio najveći izazov koliko sam siguran u tekst, u ono što radim sa ljudima, ali mislim da sam se snašao. Imao sam jako dobre glumce na svojoj strani, celu ekipu i mislim da smo uspeli onda da napravimo nešto interesantno", naveo je Cvetić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA