Vreme čitanja: oko 1 min.

RTS: Neosnovani napad na Jutjub kanale RTS-a šteti autorima i ljubiteljima muzike

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora

  • 0
RTS Printskrin: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal

Radio-televizija Srbije obaveštava javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi YouTube ugroženi osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore. Uprkos njihovim pokušajima ucene naši zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji. Ove agencije su Connect i EMDC Network, koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za

autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije-SOKOJ.

RTS je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformiYouTube i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko

SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji Connect nisu isplaćene autorima koje zastupaju. RTS će u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju Connect onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme.

Iz RTS-a pozivaju sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama Connect i EMDC Network da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana. U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost.

Kontakt RTS: tel. +381 11 6551201;email: digitalnaprava@rts.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA