Vreme čitanja: oko 2 min.

SHORT SHOTS: Filmovi Tamare Broćić u DOB-u

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dom omladine Beograda 2024. godine pokrenuo je ciklus filmskih tribina posvećen studentima umetničkih fakulteta, mladima

  • 0
Film "Jimmy" Foto: Promo/Dom omladine Beograda

Sreda, 6. mart 2024. u 19:00 // Klub Doma omladine Beograda

Projekcija i razgovor o filmovima „Mi” & „Džimi plovi daleko”

Učestvuje: rediteljka Tamara Broćić

Tribinu vodi: Miloš Milovanović, filmski i televizijski reditelj.

Filmovi “Mi” (11 min) i “Džimi plovi daleko” (6 min.) su nastali u Srbiji i Italiji u razdoblju od 5 godina. Sa prvim filmom je rediteljka upisala studije filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umentosti u Beogradu a sa drugim ih završava. Nakon projekcija, razgovaraćemo sa rediteljkom Tamarom Broćić o svemu šta se dešavalo “iza kamere” kao i iskustvu rada sa decom kao tumačima glavnih likova na filmu.

Tamara Broćić je rođena 1995. godine u Beogradu. Režirala je, pisala i montirala kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove i muzičke spotove prikazivane na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Sa svojim projektima učestvovala je u programima kao što su Galichnik Script Lab, Film + Development Lab i Euro Connection u Klermon-Feranu. Kratki film “Jimmy Sails Away” snimila je na radionici Terre Di Cinema na Siciliji, specijalizovanoj za rad na filmskoj traci. Njen kratki film u razvoju “Cvat”, osvojio je više međunarodnih priznanja, među kojima je glavna nagrada Europen Short Pitch, koju dodeljuje regija Bretanja u Francuskoj.

Dom omladine Beograda 2024. godine pokrenuo je ciklus filmskih tribina posvećen studentima umetničkih fakulteta, mladima, ali i budućim profesionalcima, vezanim za domaće i strane kratke filmove koji su nagrađivani i koji su imali uspešan život na festivalima, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima ili drugim platformama. Nakon svake projekcije sledi vođen i metodološki strukturisan razgovor Miloša Milovanovića, filmskog i televizijskog reditelja, sa nagrađenim autorom, kako bi kroz analizu rediteljskih postupaka posetioci tribine mogli da iste primene u svojim budućim radovima. Fokus programa je na: fenomenu uspešnog (kratkog) filma – razlici između uspešnog i nagrađivanog filma; profesionalnom životu mladog autora nakon nagrade na velikom festivalu – šta posle?; postupcima koji su se dešavali „iza filma“, doživljajima i kreativnim izazovima na snimanju, ali i u montaži; rediteljsko-dramaturško-glumačkoj analizi odabrane scene iz filma; gledanju kadrova koji nisu ušli u film (i zašto).

Miloš Milovanović je rođen u Beograd 1983. godine. Završio je osnovne i master studije na smeru Filmska i TV režija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Snimio više kratkih igranih filmova, korporativnih videa i bio koreditelj filma „Gde je Nađa“ (specijalno priznanje za režiju, na festivalu CINEMA CITY, Novi Sad). Od 2012. do 2019 godine organizovao filmske kurseve i radionice za osobe svih uzrasta u Kolarčevoj zadužbini. Bio je mentor na umetničkim projektima „Naša priča“ (2017-2019) , “Kako se pravi film”(2023) i „oFILMIse!“ (2023).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA