Vreme čitanja: oko 1 min.

Beogradski irski festival donosi neverovatnu priču o čoveku koji je želeo da poleti

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beogradski irski festival održava se od 8. do 18. marta, tokom Nedelje svetog Patrika, za koje vreme će stanovnici i posetioci prestonice imati priliku da uživaju u bogatoj selekciji irskih filmova, nagrađivanoj pozorišnoj predstavi, izložbi fotografija i brojnim drugim aktivnostima

  • 0
Frank Shouldice - Facebook Foto: Frank Shouldice - Facebook

Naročitu pažnju domaće publike privukla je informacija da će 12. izdanje Beogradskog irskog festivala otvoriti čuveni reditelj Džim Šeridan, koga znamo po legendarnim filmovima "U ime oca" i "Moje levo stopalo", ali i neobični dokumentarac irskog reditelja Frenka Šuldisa – "Čovek koji je želeo da leti".

Šuldisovo dokumentarno ostvarenje prati priču Bobija Kuta i njegovog brata Ernija. Bobijev životni san je da poleti, međutim, do ostvarenja njegovog sna dele ga brojne prepreke – nema ni pistu niti avion.

Snimanje filma trajalo je pet godina, za koje vreme je Šuldis snimio delo koje je prikupilo čak 21 međunarodnu nagradu, među kojima su i priznanja Barnskog filmskog festivala i Međunarodnog festivala filma u Remsgejtu.

Kroz film, osamdesetogodišnji Bobi uspeva da izgradi hangar, pronađe pistu uz pomoć komšije i preostaje poslednja stvar – da nabavi avion i vine se put neba.

Šuldis je napravio topao film koji u fokus stavlja veliko prijateljstvo i poštovanje koje braća Kut dele jedan prema drugom. Ovaj dokumentarac je priča o njihovoj individualnost, poverenju u svoju seosku i velikodušnu zajednicu. Ruralni okrug Kavan, u blizini Bejliboroa, je mesto odakle su se ovi letovi mašte vinuli i postali stvarnost.

Film će biti premijerno prikazan srpskoj publici 15. marta u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11, sa početkom u 18:00 sati.

Program celog Beogradskog irskog festivala dostupan je na zvaničnom sajtu manifestacije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA