Vreme čitanja: oko 6 min.

Reditelj Miroslav Lekić govorio o "Ruskom konzulu", pa otkrio u kom njegovom filmu je Laušević trebalo da igra

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

"Bolje da ne kažem koliko godina smo Laušević i ja povezani, zaista dugo", rekao je režiser

  • 0
Miroslav Lekić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Najnoviji domaći film "Ruski konzul" svečano je zatvorio 52. Fest u Mts Dvorani, a reditelj Miroslav Lekić specijalno za Tanjug kaže da će se, gledajući ovaj film, ponovo sresti sa prijateljem Žarkom Lauševićem, koji tumači naslovnu ulogu.

"Veoma je lepo priznanje da moj film zatvara Fest, a do sada moj film nije prikazan na tom prestižnom festivaliu. Naravno, za mene je FEST veoma važan. Bio je to jedan prozor u svet i jedini način da možete videti šta je tog trenutka aktuelno u svetskoj kinematografiji i kakvi su novi trendovi", ocenio je Lekić pre premijere

Autor filmova "Bolje od bekstva", "Dogodilo se na današnji dan", "Nož" i "Lavirint" je dodao da je FEST zaista obeležio njegov život na jedan dosta važan način, te da je veoma zahvalan kako su se vremena promenila da su neke informacije postale danas znatno dostupnije.

"Veoma mi je drago da sam filmom “Ruski konzul” i ja pružio neki doprinos jednoj instituciji koju izuzetno poštujem i volim”, naglasio je scenarista i reditelj novog ostvarenja.

U filmu "Ruski konzul" igraju - Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Svetozar Cvetković, Paulina Manov, Visar Vishka, Danica Radulović i mnogi drugi.

Film "Ruski konzul" prema istoimenom romanu (1988) Vuka Draškovića, kao i njegova ekranizovana knjiga “Nož”, bavi se gorućim temama, iako je od radnje prošlo punih 50 godina.

Radnja romana "Ruski konzul" se odvija tokom 1970-ih godina i bavi se kosovsko-metohijskim pitanjem, etničkim čišćenjem koje je sprovodila većinski albanska vlast SAP Kosova nad srpskom manjinom.

Uvek postoji bojazan kako će ovako osetljive, mučne, teške teme da prihvati stručna i ona druga javnost, te da reakcije mogu biti različite, u jeku problema na Kosovu i u Rusiji.

"Moji saradnici na fimu i ja bili smo veoma svesni da je ovo vrlo komplikovana tema i da je u pitanju film koji može da izazove kontroverze. Pokušali smo da se ne vodimo nijednim tuđim mišljenjem, već da napravimo film iz svog osećanja estetike i sadržajne forme koja treba da pruži neku vrstu zaključka", naveo je reditelj i dodao da je svima u ekipi bilo važno da ne naprave crno – belu sliku, već da pokušaju da budu objektivni u celoj situaciji.

Kada kaže objektivni, Lekić kaže da misli na bilo koji vid izjednačavanja, "sada su krivi malo oni, a sada su krivi malo ovi drugi".

"Želeli smo biti objektivni u tom smeru da ove situacije nemaju svoje tehničko rešenje. Zaista je teško dati danas pravo rešenje kako Kosovo treba da izgleda, odnosno kako rešiti kosovski problem. Ipak, ono što sugerišemo, što mislim da jeste jedini put, da kada krenu razgovori, kada obe strane počnu jedni druge da optužuju, onda postoji nada da se u jednom trenutku do rešenja stigne", smatra Lekić, inače predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Publika će sigurno veoma emotivno dočekati premijeru filma večeras u Mts Dvorani, jer nas je jedan od glavnih glumaca Žarko Laušević nedavno napustio, u novembru 2023. godine.

Iako bolestan i tokom snimanja filma "Ruski konzul", uspeo je da ostvari izvanrednu ulogu antijunaka Ljuba Božovića, koji je umislio da je ruski konzul iz 19. veka.

Miroslav Lekić je saradjivao sa Lauševićem na filmu "Dogodilo se na današnji dan" (1987), a onda u naredna dva projekta obojica nisu mogli da uživaju.

Premijera filma "Bolje od bekstva" desila se 1993.

Što je bila fatalna tragična godina za Žarka Lauševića usled poznatog slučaja u Podgorici.

Onda je Laušević po izlasku iz zatvora sa Lekićem snimio film "Nož" 1999. godine, takodje po romanu Vuka Draškovića, kada je ubrzo morao da se skloni u Ameriku, a tada je počelo i NATO bombardovanje Srbije, te nisu mogli da se posvete uspehu ostvarenja.

Sada, ispunio im se san da snime ekranizaciju romana “Ruski konzul” tako da filma ima, ali nažalost Žarka Lauševića više nema.

"Na premijeru dolazim sa veoma pomešanim emocijama. Sa jedne strane naravno tu postoji ta velika bol, jer nam Žarka više nema. Opet, sa druge strane, postoji jedna vrsta teško definisane sreće da ćemo se Žarko i ja večeras ponovo sresti. Bićemo opet zajedno u ovom filmu koji ćemo živeti, proživeti, i na neki način uživati u njegovom uspehu", emotivno je govorio reditelj pre premijere filma.

Lekić je dodao da će na premijeri definitivno imati susret sa svojim prijateljem koji će biti "emotivno težak, uzbudljiv, ali i istovremeno veoma drag, izuzetno mi je potrebno da se susret dogodi".

Miroslav Lekić je sa Lauševićem sarađivao na TV seriji "Državni službenik" iz tri sezone (2018-2022), gde jednu od glavnih uloga igra upravo i Nebojša Dugalić, vodeći lik u filmu “Ruski konzul”.

Takođe, Laušević je bio planiran da igra i u filmu “Lavirint” (2002) u režiji Lekića, ali je kasnije glavnu ulogu preuzeo Dragan Nikolić.

"Bolje da ne kažem koliko godina smo Laušević i ja povezani, zaista dugo. Tako se desilo da je Žarko bio glavni lik u "Lavirintu", ali spletom okolnosti, tu ulogu nije mogao da igra. Onda je stvorena druga glumačka podela. Na našu veliku sreću sreli smo se na snimanju serije “Državni službenik”, gde je Žarko ponovo napravio jednu divnu, sjajnu ulogu. I sada kao nekakva kruna stiže nam “Ruski konzul” upravo iz razloga što je veoma dugo sanjan”, otkrio je Lekić.

On je dodao da su zajednički nih dvojica godinama spremali ovaj filmski projekat, konačno su ga snimili, ali nažalost Laušević nije dočekao premijeru “Ruskog konzula”.

Miroslav Lekić se ovim ostvarenjem vratio na veliki ekran posle duže od 20 godina, od kada je snimljen film “Lavirint” (2002), a prvi mu je bio “Stepenice za nebo” (1983).

U međuvremenu, Lekić se okrenuo intenzivnijem radu na televiziji, te je režirao serije “Ulica lipa”, “Sva ta ravnica: Jagodići”, “Otvorena vrata 2”, ali je veoma aktivan i u hiper produkciji igranog serijskog programa: “Švindleri”, “Ubice mog oca”, “Državni službenik”, “Beležnica profesora Miškovića”. Režirao je i neke epizode serija “Senke nad Balkanom”, “Žigosani u reketu”, a davnih dana i serije “Otvorena vrata”, “Gore dole” (u timu više reditelja).

Predstavljen program Sale Filmskog centra Srbije u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na tu temu Lekić kaže da iskreno veoma voli serije, tako da se poslednje dve decenije u potpunosti prebacio na snimanje serija u kojima uživa dok ih realizuje.

Lekić je istakao da mu je veoma nedostajalo da realizuje projekat za bioskop i pohvalio činjenicu da se snima sve više domaćih filmova, samo na FEST-u ima pet novih.

"Ipak, veliki ekran je veliki ekran. Imate drugu vrstu korelacije sa publikom. To je i druga vrsta forme, vi smeštate vašu priču u trajanju od sat i po ili dva, a ne u epizodama kao kod serija. I jedno i drugo je lepo. Ta hiper produkcija igranog programa serija i filmova koja nam se desila jeste određenog kvaliteta, ima dobru stranu pre svega što omogućava mojim kolegama da rade što više, angažovanost filmskih radnika je mnogo veća", ocenio je Lekić i ukazao na činjenicu da režiranjem toliko serija autori dobijaju jedan značajan trening.

Samim tim, reditelji mogu da non stop rade i budu uigrani za sve nadolazeće projekte.

Lekić je otkrio da Filmski centar Srbije, gde je on predsednik Upravnog odbora, pokušava da prati taj trend da domaća kinematografija ima na godišnjem nivou 10 do 12 filmova i da povećaju sredstva koja će dodeljivati novim projektima.

"To jeste dosta veliki problem, jer ako dobijete 150 000 evra na konkursu za pojedinačni film, ponekad je bolje da vam to nisu ni dodelili. Zajedno sa Ivanom Karlom, direktorom Filmskog centra Srbije pokušavam da na neki način popravimo situaciju i dovedemo do broja od 12 filmova godišnje kao krajnje pristojan obim za srpsku kinematografiju. Isto tako, želimo da podignemo vrstu materijalnih uslova za snimanje tih ostvarenja" zaključio je Miroslav Lekić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA