≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Džim Šeridan otvorio Beogradski irski festival u Jugoslovenskoj kinoteci

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šeridan je na otvaranju festivala primio nagradu "Zlatni pečat" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

  • 0
Džim Šeridan otvorio Beogradski irski festival u Jugoslovenskoj kinoteci Foto: F.S./ATAImages

Irski filmski reditelj i scenarista Džim Šeridan je svečano otvorio 12. Beogradski irski festival u Jugoslovenskoj kinoteci.

Beogradski irski festival će trajati 10 dana, do 18. marta, sa veoma raznolikom ponudom kulturnih sadržaja.

"Hvala vam što ste me pozvali u vaš prelepi Beograd i ukazali mi tu čast sa nagradom. Kada sam skoro gledao mapu Beograda, izuzetno sam se radovao da dođem što pre. Svidela mi se vaša predivna Tvrđava Kalemegdan", prvi su bili utisci filmskog umetnika Džima Šeridana.

Irski reditelj je podsetio publiku u prepunoj sali "Makavejev" da je bio 2013. godine gost Festivala evropskog filma Palić, te da je veoma zavoleo Srbiju još tada.

Prestižnu tradicionalnu nagradu "Zlatni pečat" Jugoslovenska kinoteka dodeljuje domaćim i inostranim filmskim stvaraocima.

Šeridan je sineasta koji je proslavio modernu irsku kinematografiju.

Njegovi filmovi su nominovani za 16 Oskara, 14 Zlatnih globusa i druge međunarodne nagrade.

Na ovogodišnjem Beogradskom irskom festivalu publika će gledati tri njegova filma i jedan dokumentarac u kome se i sam pojavljuje.

Šeridan je u nekoliko reči predstavio svoje filmove na Beogradskom irskom festivalu.

"Film "Moje levo stopalo" bio je jedan od prvih ostvarenja o ljudima sa poteškoćama. Bio je to primer kada ljudi ne pomažu drugima kojima je ta pomoć veoma potrebna. Viđali smo ljude sa cerebralnom paralizom, proučavali njihov svet, viđali smo ih na kastingu. Naravno, na kastingu je bio Danijel Dej Luis, i dobio glavnu ulogu", rekao je Šeridan i podsetio na radnju ove teške drame.

"Moje levo stopalo“ (1989) jeste film o životu Kristija Brauna, irskog umetnika koji je i pored cerebralne paralize, naučio da slika i piše koristeći samo svoje levo stopalo.

Režiser je uporedio tu okolnost sa holandskim slikarem Vinsentom Van Gogom, predstavnikom pravca post-impresionizam, koji nije razlikovao boje, a imao je snažnu želju da to prevaziđe.

Nakon zvaničnog otvaranja Festivala upravo je emitovan taj prvi film Džima Šeridana, koji je glavnom glumcu Danijelu Dej-Luisu doneo Oskara za najbolju ulogu.

Takođe film "Moje levo stopalo" bio je nominovan za Oskara za najbolji film, najbolju režiju i najbolji adaptirani scenario.

Džim Šeridan je ukratko predstavio i svoj noviji dokumentarni film „Duž nebeskog puta za Akabu“, o legendarnom irskom glumcu Piteru O`Tulu, junaku čuvenog filma "Lorens od Arabije".

Film je na programu 14. marta od 18 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11. Istog dana je na repertoaru i njegovo ostvarenje „U ime oca“ (1993) o mladiću iz Belfasta (ponovo Danijel Dej Luis), koji je primoran da prizna umešanost u bombaški napad IRA-e u kome nije učestvovao.

"Kad sam bio mali, zatvarao sam oči ili žmirio da vidim bolje na daljinu. Nisam tačno znao šta to znači. Posle sam shvatio da je to način da se udaljimo od stvarnog sveta. Potrebno je da pravi umetnik ima hrabrosti. Tako je pisac Džejms Džojs govorio da jedino što nisu nikad mogli da mu oduzmu jeste - hrabrost. Isto se može reći i za Danijela Dej Luisa", naglasio je Šeridan i dodao da se nada da će Srbija uvek otvorenih vrata i širokih ruku dočekivati irski narod, njihovu kulturu i umetnost.

Beogradski irski festival (BIF) je manifestacija koja tradicionalno svakog marta domaćoj publici predstavlja umetnost i kulturu Irske, kao Nedelja svetog Patrika u Beogradu.

„Duh Ričarda Harisa“ je dokumentarni film o životu slavnog Ričarda Harisa, priča o glumcu, pesniku, ljubavniku i pevaču čija je karijera često bila u senci njegove reputacije. U filmu o Harisu govori i Džim Šeridan, a film je na programu 11. marta u Muzeju Kinoteke.

Posle projekcije filma "Moje levo stopalo" Džim Šeridan će razgovarati sa Miroljubom Stojanovićem, filmskim kritičarem i urednikom izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije i odgovarati na pitanja publike.

Tokom deset dana beogradska publika imaće priliku gleda selekciju irskih filmova, nagrađivanu pozorišnu predstavu "Kralj", izložbu fotografija, i da učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske, sazna više o ovoj zemlji i njenoj kulturi kroz druženje sa Ircima koji žive u Srbiji.

Gost BIF-a biće i reditelj i pisac Alan Gilsenan, Teo Dorgan, koga nazivaju „najvećim živim pesnikom Irske“, uz izložbu fotografa Džozefa Filipa Bevilarda - „Irish Travelers“ i drugih umetnika.

Beogradski irski festival već 12 godina donosi duh, kulturu i umetnost Irske u Beograd.

Do sada je Beograd posetilo više od 150 umetnika i umetničkih kolektiva iz Irske, organizovano je više od 300 festivalskih događaja, sa preko 80.000 posetilaca.

Osnivač BIF-a je Jaš Kaminski, ljubitelj umetnosti i Irac koji voli Beograd i organizuje Festival od 2013. godine. On se takođe prigodnim govorom kratko obratio publici i poručio da uživa u svim sadržajima festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA