Vreme čitanja: oko 3 min.

Robert Dauni Džunior konačno osvojio Oskar: Zasluženi uspeh čekao je godinama

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne znam zašto se toliko poistovećujem sa Štrausom, ali osećam da je trebalo da igram ovu ulogu i znao sam da ću biti u dobrim rukama - priznao je glumac.

  • 5
Dodela Oskara 2024, Rober Dauni Džunior Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Robert Dauni Džunior konačno je osvojio Oskar, a prva nagrada stigla je za najboljeg sporednog glumca za ulogu u Openhajmeru. Mnogi su proslavili njegovu pobedu, koja je, priznaćete, došla sa velikim zakašnjenjem, jer je ovaj glumac u mnogim dosadašnjim ulogama pokazao, u najmanju ruku, da je glumački mag.

Primajući nagradu, rekao je: „Želeo bih da se zahvalim na svom strašnom detinjstvu i Akademiji, tim redom”. On se takođe zahvalio svojoj supruzi Suzan Dauni i dodao: "Ona je našla mene, kućnog ljubimca bez utočišta, i ljubavlju me vratila u život. Zato sam ovde."U "Openhajmeru" Dauni tumači lik Luisa Štrausa, šefa organizacije Atomic Energy Comission, koji je blisko sarađivao sa tvorcem atomske bombe  Robertom Openhajmerom.

- Ne znam zašto se toliko poistovećujem sa Štrausom, ali osećam da je trebalo da igram ovu ulogu i znao sam da ću biti u dobrim rukama - priznao je glumac.

Dodela Oskara 2024, Rober Dauni Džunior Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini/Invision

Njegovo detinjstvo - otac ga navukao na drogu

Džunior je objavio i film o svom detinjstvu tokom kojeg mu je otac davao drogu i alkohol. Čuveni Ajron men i Šerlok Holms, otkrio je kakav je odnos imao sa ocem Robertom Daunijem starijim i kako je njegovo odrastanje izgledalo.

Robert Dauni stariji bio je režiser i snimio je više filmova, među njima čak i film za odrasle kako bi skrpio kraj sa krajem, ipak, njegova umetnost nikad nije bila prihvaćena niti je zaradio novac.  Borio se sa zavisnošću od droge, a u kući je normalno bilo da ih neko ponudi dorgom - čak i decu.

"Imao sam šest godina kada sam gledao kako tata igra poker sa prijateljima, pijuckao sam čašu belog vina, a onda mi je tata ponudio džoint. Rekao mi je - "probaj ovo umesto alkohola", ispričao je Dauni džunior u filmu.

"Ne mogu bez heroina i kokaina, osećam se kao da imam sačmaru u ustima, prst na obaraču, i uživam u ukusu metala", rekao je on sudiji na suđenju zbog upotrebe opijata, 1999. godine. Te godin je osuđen na tri godine zatvora, ali je pušten posle samo godinu dana. Upoznao je Suzan Levin 2003, a ona mu je postavila uslov - udaće se za njega samo ako zauvek ostavi drogu.

Dodela Oskara 2024, Rober Dauni Džunior Foto: Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision

Tada je krenuo na terapiju, završio program odvikavanja od 12 koraka, počeo da se bavi meditacijom i borilačkim veštinama (kung fu). Sada kaže da je najjači stimulans koji uzima - kafa.

Kako je postao zvezda

Dauni se lansirao među zvezde 2008. kada je glumio u letnjem blokbasteru Iron Man iz 2008. i Tropic Thunder iz 2008, zasluživši svoju drugu nominaciju za Oskara za potonjeg. Dauni je potom glumio u Osvetnicima 2012. Od tada je glumio u narednim filmovima o Ajron Menu, kao i brojnim drugim filmovima u Marvelovom univerzumu, što ga čini ključnim igračem za Marvel.

Pored toga, igrao je uloge u dva filma o Šerloku Holmsu i drugim filmovima koji nastavljaju da pokazuju njegov talenat i opseg kao glumca. Tamo gde su ga nekada smatrali otrovnim, Dauni se sada našao na mestu gde ga traže studiji i reditelji. Sada, kada je već godinama "čist", njegov povratak se smatra jednom od najimpresivnijih i nadahnjujućih priča.

Robert Downey Jr. Robert Dauni Džunior kao Šerlok Holms u filmu "Šerlok Holms" / Printskrin: YouTube/Movieclips Classic Trailers

Filmovi koje je voleo

U razgovoru za Njujork tajms, Dauni Džunior je rekao: "Iskreno, dva najvažnija filma koja sam snimio u poslednjih 25 godina su "The Shagga Dog", jer je to bio film zbog kojeg je Dizni rekao da će me osigurati."

U filmu "The Shaggy Dog" iz 2006. godine, rimejku filma iz 1959. godine, Robert Dauni Džunior je glumio uz Tima Alena, Kristin Dejvis i Denija Glovera.

"Tada je drugi najvažniji film bio "Dolittle", jer je "Dolittle" bio dvoipogodišnja rana protraćenih prilika", rekao je Dauni Džunior, piše NME.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    11. mart 2024 | 10:54

    Kod Dikaprio. Nije dobio kad je trebalo nego kad su odlucili da mu dodele.

  • PERA

    11. mart 2024 | 08:47

    Sve čestitke toliko filmova truda zalaganja.. Naravno i za prelepu damu Emi za žensku ulogu sjajna glumica.

  • Baki

    11. mart 2024 | 09:08

    Ovo mu je drugi Oskar. Prvi je dobio za glavnu mušku ulogu u filmu Čaplin, a ovo mu je prvi za sporednu mušku ulogu, tako da je dupli oskarovac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA