Vreme čitanja: oko 6 min.

Dodela književne nagrade "Vladan Desnica" zakazana za 24. jun u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Današnji susret sa medijima bio je posvećen laureatu od prošle godine Goranu Petroviću, za roman "Ikonostas", koji nas je nažalost iznenada zauvek napustio početkom ove godine

  • 0
Održana promocija romana "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo i akademik Dušan Kovačević su najavili ovogodišnju nagradu "Vladan Desnica" za najbolji roman iz 2023. godine, koja će biti dodeljena 24. juna.

Današnji susret sa medijima bio je posvećen laureatu od prošle godine Goranu Petroviću, za roman "Ikonostas", koji nas je nažalost iznenada zauvek napustio početkom ove godine.

Pištalo je u Atrijumu NBS podsetio da je u pitanju jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima, a osnovana je 2022. godine.

U žiriju je devet pisaca, predsednik je kao i do sada dramski pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević.

Članovi tokom prva dva izdanja dodele nagrada (2022, 2023) bili su Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Ovog puta dolazi do izmene, jer po pravilu oni pisci koji imaju nove objavljene romane u prethodnoj godini, ne mogu biti u žiriju.

Tako su književnici Goran Gocić, Mirko Demić i Đorđe Pisarev zamenili Dejana Stojiljkovića, Vladana Matijevića i Vladimira Tabaševića, jer su oni nedavno izdali nove romane i direktno bi učestvovali u takmičenju za nagradu "Vladan Desnica".

Književnik Vladimir Pištalo je tim povodom objasnio da on kao direktor Narodne biblioteke Srbije neće učestvovati dokle god je na toj poziciji, u ovoj nagradi, jer je aktuelan sa novim romanom "Pesma o tri sveta" (Agora).

Pištalo se osvrnuo na odlazak kolege i prijatelja Gorana Petrovića i podsetio javnost da je lepo govorio o Vladanu Desnici na dodeli nagrade u junu 2023. na lokalitetu bivše srušene Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Tada je Goran Petrović u svom nadahnutom govoru istakao da je čitao priče Vladana Desnice i podsećao se "kakav je on bio pesnik, kakva je imao snažna poređenja, kakav stih, ponos, kakvu bol i naposletku kakav lek".

Upravnik NBS se sećao susreta sa Goranom Petrovićem i o tome nedavno govorio sa kolegom Dušanom Kovačevićem.

"Vladan Desnica bio je jedan od pet najznačajnijih pisaca cele bivše Jugoslavije, a opet nije toliko dovoljno poznat najširoj javnosti. Ima čak i onih koji se i dalje pitaju ko je bio Desnica. Narodna biblioteka Srbije je starija od ove države, što i nije nešto neobično, znanje je svakako najstarije", smatra Pištalo, inače inicijator nagrade "Vladan Desnica".

On je dodao da je NBS inače mesto gde je svetlost najranije prisutna svakog dana, jer baš tu najranije sviće.

Nagrada će i ove godine sadržati novčani deo u vrednosti od 12.000 evra.

Za prva dva izdanja nagrade važilo je pravilo da dodela bude na dan sa najviše svetlosti, najduži dan u godini, prvi dan leta i svetski dan muzike, 21. juna, na lokalitetu nekadašnje zgrade NBS na Kosančićevom vencu.

Ovaj put datum je promenjen za tri dana kasnije, odnosno svečana dodela će biti realizovana 24. juna.

Članovi žirija su afirmisani srpski pisci, dobitnici najvažnijih književnih nagrada.

Oni će iz prošlogodišnje književne produkcije izabrati po sedam naslova, a njihova obrazloženja će i ove godine biti objavljena u "Kulturnom dodatku" dnevnog lista "Politika".

Vladimir Pištalo se osvrnuo na tvrdnje raznih ljudi da ima previše književnih nagrada i da ne bi trebalo razmaziti pisce.

"Već sam govorio o tome, a ponoviću, honorari za pisce su manji u odnosu na druge umetnosti. Zato ovom nagradom i neka razmazimo pisce, ako to znači da će sa iznosom od 12 000 evra moći da žive godinu dana i da za to vreme komotno mogu da napišu i sledeći roman", zaključio je Vladimir Pištalo.

Dušan Kovačević je rekao da će nagrada Narodne biblioteke Srbije sasvim sigurno postati jedna od tri najznačajnije književne nagrade u Srbiji, i da su prethodna dva laureata tek početak tradicije.

Predsednik žirija - akademik Dušan Kovačević je takođe podvukao da je NBS jedna od najvećih i najznačajnijih ne samo kulturnih već svih mogućih institucija, zaštitni znak svih knjiga, te da je ogromna čast što je osnivač nagrade koja nosi ime velikog pisca Vladana Desnice.

"Posvetio bih ovaj dan mom prijatelju Goranu Petroviću, koji je prošle godine postao drugi dobitnik ove nagrade za svoj roman "Ikonostas". Družili smo se, sedeli i pričali jednom, kada mi je saopštio da planira veliki poduhvat, koji liči na roman deltu, a koji će sadržati serijal od 12 romana. Pomislio sam kako je Goran zaista veliki optimista: on je isplanirao 12 knjiga, a ja kad počnem da pišem dramu, nisam siguran da li ću je završiti", naglasio je Kovačević.

Tako su njih dvojica razgovarali i akademik Kovačević je smatrao da je to ogroman izazov i poduhvat, te da je u tom "romanu reke" Petrović već završio dva romana "Papir" i "Ikonostas", u izdanju kuće "Laguna".

"Veliki zahvat, zavet, želja i hrabrost. Tako samo mogu definisati ono što je Goran Petrović tada naumio. Kada je došao red da konkuriše za nagradu "Vladan Desnica", rekao sam mu

"Jedini si pisac koji će u užem izboru imati dva romana. Može da ti se desi da izgubiš od sebe, pa ćeš onda možda biti tužan", otkrio je Kovačević u setnom tonu.

"Početkom ove godine nam je Goran otišao i ostavio za sobom veliki književni materijal u nastajanju. Ne znam u kojoj su fazi ti rukopisi, da li je nešto završeno. Neko ozbiljno bi trebalo to da pogleda. Dugo je bio bolestan o čemu je ćutao. Videćemo se na dodeli nagrade 24. juna", poručio je Vladimir Pištalo.

Nagrada „Vladan Desnica“ ustanovljena je u Narodnoj biblioteci Srbije 2022., kada je i dodeljena prvi put za najbolji roman iz 2021. godine piscu Dejanu Aleksiću, za roman "Petlja", u izdanju "Laguna".

Roman “Ikonostas” Gorana Petrovića, takodje je iz izdavaštva “Laguna”.

Direkcija nagrade poziva ovom prilikom izdavače da u što kraćem roku dostave romane iz svoje prošlogodišnje književne produkcije.

Nagradu dodeljuje žiri koji imenuje upravnik NBS, a osim žirija tu je i komisija zadužena za prikupljanje predloga i brojanje glasova kojoj svaki član žirija predlaže sedam romana.

Za jednu kalendarsku godinu dobitnik nagrade može biti samo jedno lice, odnosno nagrada se ne može deliti.

Vladan Desnica (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967) bio je jugoslovenski književnik koji je stvarao pesme, pripovetke, drame, romane.

Desnica je potomak Stojana Mitrovića Jankovića (1635–1687), u srpskoj narodnoj pesmi poznatog kao Janković Stojan.

Većina njegovih dela se bavi životom u gradovima i selima Severne Dalmacije.

Sigurno njegovo najpoznatije i najuspešnije delo jeste roman "Proljeća Ivana Galeba" iz 1957. godine, gde kroz reči intelektualca na bolničkoj postelji iznosi meditacije o bolesti i smrtnosti.

Vladan Desnica studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, a diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1930. godine, te je i radio kao advokat.

Književnim radom Desnica je počeo da se bavi pre Drugog svetskog rata, a intenzivno po završetku rata.

Bio je i scenarista, tako da je napisao scenario za film "Koncert" (1954), koji se smatra za jedno od najboljih ostvarenja u istoriji kinematografije bivše Jugoslavije.

Poznata su mu književna dela - "Zimsko letovanje" (1950), zbirka novela - "Olupine na suncu" (1953), "Tu, odmah pored nas" (1956),

"Fratar sa zelenom bradom" (1969), zbirka poezije "Slepac na žalu" (1956), i posthumno: eseji - "Progutane polemike (iz zaostavštine)" (2001), "Izabrana dela 1-4" (2000).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA