≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najavljen 71. Martovski festival: Nagrada za životno delo Zafranoviću, dolaze Toni Kukoč i Nikola Pilić

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Sa ovog festivala odlazili su filmovi na gotovo sve svetske festivale", rekao je između ostalog Lordan Zafranović

  • 0
Najavljen 71. Martovski festival Foto: Zorana Mandić/ATAImages.

Martovski festival, 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent dogadaja.

Tim povodom, organizovana je konferencija za medije, pri čemu je najavljen bogat program. Među gostima biće i proslavljeni sportisti, košarkaška zvezda Toni Kukoč i nekadašnji tenis i selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Nikola Pilić.

Proslavljeni reditelj Lordan Zafranović dobiće nagradu za životno delo na 71. Martovskog festivalu, i to 26. marta u 19 časova.

"Ime Lordana Zafranovića neraskidivo je vezano za istoriju Martovskog festivala u Beogradu. Po sopstvenom priznanju, na Martovskom festivalu je prikazao svoj prvi film 1966. godine „i skrenuo pažnju na nove tendencije u filmu i veru u budućnost kratke forme“, a na istom mestu je 2019. godine predstavio i svoj stoti film. Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu, predstavljajući Lordana Zafranovića kao jednog od najznačajnijih autora, ne samo kinematografije jugoistočne Evrope već i mnogo šire, u evropskim i svetskim okvirima.

Lordan Zafranović je nagrađivan na Martovskom festivalu i pre i posle raspada Jugoslavije. Ređale su se brojne nagrade, od onih za režiju, do najviših festivalskih odličja kao što je Gran pri. Naslovi poput: „Ave Marija“ (1971), „Prvi valcer“ (19781), „Antika“ (1972), „Rad zida grad“ (1975), „Zavičaj – Vladimir Nazor“ (1978), „Krv i pepeo Jasenovca“ (1983), „Lica terakota“ (2003), „Simfonija nebeskog grada“ (2004) deo su, ne samo istorije, nego i antologije našeg dokumentarizma i kratkog metra.

Pre dve godine Lordan Zafranović je predsedavao žirijem 69. Martovskog festivala, čineći čast i nama kao organizatorima, ali još i više autorima koji su poneli nagrade na završnoj svečanosti. Jer, on je oduvek uživao ugled velikog reditelja, ali i beskompromisnog stvaraoca, za kojega je naš veliki književnik i scenarista, Arsen Diklić, svojevremeno rekao „da se ne boji da po stvarima kopa do dna!“

Najavljen 71. Martovski festival Foto: Zorana Mandić/ATAImages.

Lordan Zafranović je laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i deo sopstvene vrednosti i značaja! Tako je i sa ovogodišnjom nagradom za životno delo 71. Martovskog festivala!", navodi se u objašnjenju Dejana Dabića, umetničkog direktora 71. Martovskog festivala.

Na konferenciji su govorili Nataša Mihailović Vacić, sekretarka Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograda, kao i navedeni Dejan Dabić, umetnički direktor 71. Martovskog festivala, i reditelj Lordan Zafranović.

"Hvala organizatorima, hvala Beogradu što je održao festival koji je zaista za mene početnika koji sam živeo u Splitu. Ovaj festival je bio čudo. Sa ovog festivala odlazili su filmovi na gotovo sve svetske festivale", rekao je između ostalog Lordan Zafranović.

Video: Lordan Zafranović: Martovski festival je bila za mene bio čudo i velika škola

Dejan Dabić, umetnički direktor 71. Martovskog festivala, govorio je o programu i gostima.

"Poljska ima čak 12 filmova u takmičarskom programu, a od regionalnih zemalja najviše ima Hrvatska, čak 4. Dakle, 44 filma dokumentarnih, igrana, animirana i eksperimentalna. Filmovi sa svih važnih festivala, od Berlina, IPFA-e, Klermon Ferana, Palm Springsa. Činjenica da 17 filmova ima svetsku premijeru pokazuju da naši autori cene ovaj festival. Što se tiče nekih gostiju koji bi mogli da budu zanimljivi, nećemo sve nabrajati. Ove godine su neki od značajnih gostiju iz sveta sporta. Naime, regionalna premijera filma "Niki Pilić - legenda" će proteći uz prisustvo Nikole Pilića, legendarnog tenisera. Takođ, i Toni Kukoč, legendarni hrvatski i jugoslovenski košarkaš, čovek koga je Majkl Džordan uveo u Kuću slavnih. On će biti na zatvaranju na beogradskoj premijeri filma "Magična sedmica". Ovaj film je samo prikazan u Sarajevu i u Splitu. Biće Nikolaj Burljajev, čovek koji je sarađivao sa Tarkovskim. Biće tu i sarajevski glumac Josip Pejaković, koga znamo po mnogim filmovima i serijama. Ovog puta, kao reditelj važnog kratkog dokumentarnog filma "Hako", o jednom Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije i zbog toga je stradao", rekao je Dejan Dabić.

Video: Dabić: Gosti Martovskog festivala su Nikola Pilić, Tonči Kukoč, Josip Pejaković

Žiri 71. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama radiće u sastavu: Bojan Labović, filmski autor direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Schmidt, filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos, selektor programa Short and Green" na Drama International Short Film Festivalu (Grčka), Olivera Pančić, autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) | Bratislav Zlatković, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe Galija" (Srbija).

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine "Svetska panorama", "Regionalna panorama" i "Domaća panorama", sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

Na svečanom otvaranju biće, tradicionalno uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala. Publika će biti u prilici i da vidi svetsku premijeru dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice" reditelja Vladimira Petrovića o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film "Šagargur" Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce: „Hako" debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja Yu dokumenta" Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije; kao i film iz Rusije "Gospode, osećam prisustvo tvoje" koji je režirao Nikolaj Burljajev, a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.

Martovski festival, tradicionalno, biće zatvoren svečanom dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima. Nakon ceremonije dodele nagrada publika će imati ekskluzivnu priliku da premijerno pogleda film Sabahudina Topalbećirevića "Magična sedmica Toni Kukoč", uz prisustvo autora i glavnog protagoniste filma.

Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Kao uvod u 71. Martovski festival, dan uoči otvaranja, 25. marta u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert "Filmski hitovi Zorana Simjanovića", posvećen našem najvećem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine. Ovaj koncert Grad Beograd, Dom omladine Beograda Martovski festival poklanjaju svim poštovaocima Zorana Simjanovića i njegove vanvremenske muzike, pa će ulaz biti slobodan.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu biće u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn preko sajta www.efinity.rs. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA