Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljen dolazak Tonija Kukoča i Nikole Pilića u Beograd: Martovski festival će izazvati pažnju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umetnički direktor Dejan Dabić najavio je 71. Martovski festival

  • 0

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je umetnički direktor Dejan Dabić koji je govorio o Martovskom festival, koji će biti održan od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda.

Dabić je rekao da će novo, 71. izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma obeležiti 98 ostvarenja u zvaničnbom delu programa, od kojih je 80 svetskih, srpskih ili evropskih premijera.

"To je zavidan broj. To pokazuje da (autori) zaista žele da prikažu filmove. Drugo obeležje je broj gostiju koji su atraktivni za film", naveo je Dabić.

Prema njegovim rečima, u takmičarskom programu je dokumentarni film "Niki Pilić - legenda" autora Željka Mirkovića, a tim povodom kao gost festivala dolazi teniski stručnjak Nikola Pilić.

Dabić je napomenuo da će na zatvaranje festivala doći nekadašnji proslavljeni hrvatski košarkaš Toni Kukoča na prikazivanje dokumentarca o njemu "Magična sedmica" autora Sabahudina Topalbećirevića.

Gost Martovskog festivala biće i Nikolaj Burljajev, koji je napravio film "Bože! Osećam Tvoje približavanje!“, na osnovu dnevnika ruskog reditelja Andreja Tarkovskog (1932-1986).

"Ima veoma zanimljivih gostju i uz ove projekcije čini mi se da će Martovski festival izazvati pažnju ne samo kod filmofila, več i kod ljudi koji prate sport i kuturu u najširem smislu", ocenio je Dabić.

Prema njegovim rečima, danas "dokumentarni može da bude uzbudljiviji od filma fikcije".

Dabić je kao primer naveo jedan dokumentarac kog je gledao na kanalu Histori (History), a govorio je o krizi talaca u Iranu 1979. godine uzbudljivije od igranog filma "Argo" (2012) reditelja i glumca Bena Afleka. (Affleck).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA