Vreme čitanja: oko 6 min.

Održana svetska premijera filma "Beograd" u Ruskom domu, Vučić: "Srbija uvek želela i želi da sačuva mir"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

U filmu ruskog novinara, generalnog direktora agencije TASS Andreja Kondrašova učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja

  • 45

Svetska premijera dokumentarnog filma "Beograd" povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije održana je u Ruskom domu u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao jedan od protagonista filma kazao je da je Srbija uvek želela i želi da sačuva mir.

U filmu ruskog novinara, generalnog direktora agencije TASS Andreja Kondrašova učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja.

Film prikazuje njihov odnos prema bombardovanju Srbije koje se desilo pre tačno dve i po decenije.

Kondrašov je pred projekciju rekao da smo ovde "da bismo pamtili, pamtili i da ne bismo praštali".

Naveo je da srpski i ruski narod imaju istu sudbinu.

"Čuo sam da se u mnogim gradovima pored 25 godina od početka NATO agresije održavaju skupovi povodom napada u Moskvi. To pokazuje da su naši narodi povezani na mističan način, da imaju zajedničku istoriju i zajednički 24. mart", rekao je on.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je da su ruski i srpski narod uvek zajedno u teškim trenucima.

"Takvih trenutaka je u istoriji naših država bilo mnogo. Bili smo snažni i savladali ih i idemo dalje", rekao je Bocan-Harčenko.

Ocenio je da je ovaj film, posvećen 25. godišnjici NATO agresije, veoma važan i da je osnovni zadatak je se prikaže puna istinu o svim tadašnjim događajima.

"Tada je agresija bila kao hibridni rat u punom smislu te reči. Događajima iz 1999. počeli su procesi koji i danas traju i predstavljaju kršenje međunarodnog prava i poretka", naglasio je ruski ambasador.

Podsetio je da su ruski predsednik i šef diplomatije Vladimir Putin i Sergej Lavrov rekli su da "uvek branimo istinu i u ovom slučaju da sprečimo pokušaje Zapada da izokrenu istinu o sukobima u bivšoj Jugosdlaviji i na KiM".

"Ovaj film brani istinu pre svega, a drugo pokazuje da su sve proračunali pogrešno, nisu pobedili Srbiju, nisu ostvarili pobedu. Srpski narod je bio jači od NATO-a kao i srpska vojska. U politilčkom smislu Srbije je izdržala, a u moralnom smislu je pobednik. Branila je svoju nezavisnost i suveremnitet", poručio je Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je govoreći u filmu "Beograd" da je Srbija uvek želela i želi da sačuva mir i stabilnost.

Ocenio je da Zapad nikad neće reagovati na provokacije i kršenje sporazuma koje čine Albanci jer "niko na Zapadu neće nikada učiniti nešto protiv deteta koje su sami rodili i čiji prosperitet žele da garantuju po bilo koju cenu".

Naglasio je da je situacija za Srbiju teška.

"Da li ćemo izdržati? Ne volim takve reči. Kao što nisam obećao ni oko sankcija, a svi koji su čvrsto obećali da neće uvesti sankcije na kraju su ih uveli. Ja sam jedini koji nije ništa obećao i toga se čvrsto držimo", poručio je Vučić.

Na pitanje da li se seća da je u Sočiju 2019. rekao da bi, da je 1999. u centru donošenja odluka u Rusiji bio Putin, sve bilo drugačije, Vučić je kazao da je rekao ono što misli i da "tako razmišlja svaki čovek u ovoj zemlji".

"Ja samo želim da naši ruski prijatelji znaju i siguran sam da ćete im omogućiti da čuju ovo: neki prethodni rukovodioci Ruske Federacije su uvodili protiv nas sankcije tri dana posle Amerikanaca. Zamislite, mala Srbija do danas nije uvodila sankcije protiv Rusije. Oni su našli način da nas bimbarduju, sa unište našu zemljuzato što nije bilo protivtega na globalnom nivou, nije bilo nikog ko je mogao da im se suprotstvi", istakao je Vučić.

On je ispričao kako su on i njegova majka Angelina Vučić, tada urednik u Radio-televiziji Srbije, potpuno slučajno ostali živi u noći kada je bombardovana zgrada RTS-a.

Naveo je da je Ministarstvo informisanja na čijem je čelu bio, bilo potpuno uništeno, nakon što ga je pogodila krstareća raketa, a da on pukom slučajnošću u tom trenutku nije bio tamo, već u zgradi Vlade.

"Dobio sam poziv da se obratim na RTS-u za televiziju CNN baš te noći. Odbio sam jer ne treba davati izjave medijima zemalja agresora. Ali najteže je bilo to što je moja mama te noći bila dežurni urednik", rekao je Vučić.

Ispričao je da je njegovu majku u trenutku kada je raketa pogodila RTS i ubila 16 ljudi, njegovu majku je odbacio izuzetno jak udarni talas, kako se procenjuje 7-8 metara.

"Kada sam došao na lice mesta video sam mrtve ljude, neke bez delova tela, negde su bili samo delovi tela. Tražio sam svoju majku, ali niko nije mogao odmah da mi kaže da li je živa ili ne. I samo posle 25 minuta smo saznali da su ona i Jasmina Mitrović, koja je vodila dnevnik te večeri, preživele. To je bila sreća ui ogromnoj nesreći", ispričao je Vučić.

Prvi put nakon pobede na predsedničkim izborima i uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN posvećenog 25. godišnjici bombardovanja SRJ, za film govori predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je rekao je da je bombardovanje Jugoslavije pre 25 godina velika tragedija i da je, u suštini, pokrenulo rat u Evropi.

"To je ogromna tragedija. To što je učinio Zapad je generalno nedopustivo. Bez ikakve rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija direktno su započeli vojna dejstva, rat, u suštini, u centru Evrope“, rekao je Putin u intervjuu za film "Beograd" televizijskog kanala "Rusija".

Ruski predsednik je naglasio da bombardovanje Beograda ne može da izazove ništa drugo osim osudu.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "Putin ne bi dozvolio da NATO bombarduje Jugoslaviju da je tada bio šef države", ruski lider je rekao da je sada teško govoriti o tome da li bi on uspeo da spreči taj napad i dodao da bi Rusija ispunila obaveze prema savezniku, ali da tada između Rusije i Jugoslavije nije blio savezničkih odnosa.

"U Jugoslaviji je ipak bila posebna situacija. Tamo je zemlja bila u stanju teškog unutrašnjeg sukoba. Zbog toga je sada teško govoriti o tome. I čini mi se da to nema velikog smisla. Aleksandar je iskusan političar, mislim da će se složiti sa mnom, to je već prošlo. U svakom slučaju, da smo imali jedinstvenog saveznika, naravno da bismo gradili s njim odnose, kako bi to bilo u interesu naše zemlje, i u interesu našeg saveznika. Da smo imali neke obaveze u odnosima, naravno da bismo te obaveze ispunjavali", rekao je Putin.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u filmu "Beograd" naglasio da "Zapad nije planirao da se zadovolji ničim drugim osim odvajanjem Kosova od Srbije i čim je usvojena Rezolucija 1244 počeo je da je krši".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Ruse i Srbe ujedinjuju vera i očuvanje identiteta, da će Srbi uvijek biti na strani Rusije i da "Zapad ne može da promijeni tu poziciju".

"Srbi i Rusi su bliski jedni drugima zahvaljujući pravoslavnoj veri, kao i očuvanju sopstvenog identiteta", naveo je Dodik.

On je istakao da je uveren da pravoslavna vera kao osnova formira čak i genetski kod srpskog i ruskog naroda.

"U pravoslavlju smo uvek nalazili razlog za ponovno vraćanje svom identitetu, odnosno njegovom očuvanju. Mi se nismo odricali svoje vere, svog jezika, pisma, karaktera, suštine u prvom redu. Kada sve to izgubite, onda će drugima biti lako sa vama", rekao je Dodik.

Ukazao je na to da se istorija sa Srbima, a u značajnoj meri i sa Rusima, "bukvalno igrala".

"Pred nama su uvek bili izazovi i nikada nismo imali sreće da nas drugi ostave na miru", istakao je Dodik.

Andrej Kondrašov je istaknuti ruski televizijski novinar, a od 2023. godine je direktor ruske informativne agencije TASS.

Autor je filmova "Krim – put u domovinu", "Valaam", "Putin".

Više puta je intervjuisao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Voditelj je specijalnog programa "Direktna linija sa Vladimirom Putinom".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA