≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Bili su nadljudski njegovi napori da se to ne vidi": Dugalić o Lauševiću, "Ruskom konzulu", "Jorgovanima"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Glumac je govorio o filmovima u kojima je igrao

  • 0

Nebojša Dugalić igra jednu od glavnih uloga u filmu "Ruski konzul" reditelja Miroslava Lekića. U razgovoru sa medijima pričao je o ovom ostvarenju, Žarku Lauševiću, kao i o komediji "Jorgovani", gde igra reditelja prevaranta.

Za početak, otkrio je kako se pripremao za ulogu doktora Ilije Jugovića u filmu "Ruski konzul".

"Svi smo se zajedno pripremali dugo i strpljivo i raznovrsno, zato što je tu bili potrebno mnogo toga proći kada je reč o građi i kada je reč o scenariju i vezano za neka dramske pretpostavke svake pojedinačne situacije, tako da svakako bilo je lepo. Bilo je bogato, istraživačko traganje svih nas i stvarno smo uživali i nadama se da će to što su plodovi našeg traganja biti vidljivo u filmu", rekao je Dugalić.

Pored Nebojše, u "Ruskom konzulu" je glumio i Žarko Laušević, koji je izvrsno odigrao ulogu Ljuba Božovića.

"Sve vreme smo zaista uživali otkad smo se sreli i počeli da radimo pre svega na scenariju, pa onda i kada smo krenuli da realizujemo film. Iako smo uživali, svima nama je najteže pala činjenica da je Žarko dolazio na snimanje između terapija, da je bio prilično narušenog zdravlja i nekako smo navijali da to izdrži i stvarno su bili nadljudski njegovi napori da se to ne vidi, da nekako bude u nekoj svojoj primerenoj snazi i mislim da će se to u filmu videti i da je cela ta sudbina na kojoj on svedoči u filmu vidljiva negde i prelama se kroz neko njegovo tada lično stradanje", naveo je Dugalić.

Ono što je evidentno da se u filmu nije videlo da je Žarko Laušević bolestan.

"U svakom čoveku ima nekih instikata koji rade i koji su jači od njega. Verovatno da svako od nas ima neke svoje potencijale koje ni ne zna i mislim da je u suštini jako dobro truditi se, da se svako trudi onoliko koliko je moguće da aktivira svoje poslednje snage tada kada je to potrebno i da u svom vremenu da najbolje što može", rekao je Dugalić.

Na pitanje koja je njegova poruka filma "Ruski konzul", Nebojša Dugalić je rekao sledeće:

"Mi se nismo trudili da filmom šaljemo bilo kakve poruke već pre svega da otvorimo pitanje i probleme. Tu ima i mnogo pitanja, mnogo i nedoumica, mnogo toga da bi se moglo naučiti. Ja i sam dok svaki put kada iznova govorim o filmu i sam se iznenadim šta u stvari shvatim naknadno dok razmišljam o njemu koliko taj film u sebi nosi, ali ono što je suština jeste da je osnova svih tih saznanja negde paradoks u ljudskoj prirodi, to je da ništa nije tako lako odredivo i ništa nije tako lako zaključiti, a čovek je subjekt tog stradanja i to je u stvari uvek neki raskorak dramski, a to je raskorak čoveka sa svetom", rekao je Dugalić.

Nebojša se dotakao i filma "Jorgovani", gde igra lik reditelja prevaranta.

"To su dve različite uloge. Drago mi je što je u nekoj ponudi bilo različitih stvari kako bih mogao da se bavim nečin što nije šablonski, nije po inerciji, nego ovde mogu da istražujem neke nove mogućnosti i to je ono što je uvek zahvalno i drago glumcu", rekao je Dugalić.

Na pitanje koliko je teško biti smiren u trenucima i da li postoji nešto što može da ga izbaci iz takta, Nebojša je rekao sledeće:

"Pa može svakoga. Najgori su ti koji su smireni, jer oni kada se izbace iz takta onda to bude strašno. Suština je da se čovek uvek trudi onde gde se zatekne u nekoj saradničkoj situaciji da prosto tu proba da se ljudi oko njega što bolje osećaju i da proba da kroz svoj odnos prema njima aktivira njihove najbolje mogućnosti, to je ono što je suština", rekao je Dugalić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA