Vreme čitanja: oko 2 min.

Vek od rođenja velikana glume: Seka Sablić održala lep govor o Čkalji, aplaudirala legendarnoj glumici (94)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim Seke Sablić i Renate Ulmanski, govorili su Jelena Petrović, Čkaljina unuka, kao i moderator, reditelj Marko Misirača

  • 2

Prošao je tačno jedan vek od rođenja legende srpskog i jugoslovenskog glumišta - Miodraga Petrovića Čkalje. Tim povodom, u RTS klubu u Beogradu startovala je manifestacija Dani Čkalje, koja će trajati tri dana(od 1. do 3. aprila).

Prvog dana, 1. aprila, kada je i Čkalja rođen, na događaju u Beogradu govorile su Jelisaveta Seka Sablić, te Petrovićeva unuka, Jelena Petrović. Moderator razgovora je bio reditelj Marko Misirača.

"Ja pozdravljam od srca ove Dane koji će obeležiti 100 godina njegovog rođenja. Čkalja je bio lud za glumom. Bio je možda povređen ne znam čime. Eto, počeo je sa tim siromaštvom, a pritom on je zahvatio dobro vreme. To su bile poslednje zvezde koje su postojale na ovim prostorima. To je još uvek bila Jugoslavija, a ne Beograd sa okolinom", rekla je Seka Sablić, koja se prisetila i nekih anegdota sa čuvenim Čkaljom.

Ceo njen govor, koji je oduševio prisutne, možete pogledati na snimku na početku teksta.

Prisutnima se obratila i Jelena Petrović, Čkaljina unuka.

"Želim da poželim dedi rođendan, gde god da je. U svakom slučaju mislim da je ovde sa nama, jedino mesto gde bi trebalo da bude", rekla je Jelena.

O Čkalji je govorio i glumac Milan Caci Mihailović, a prisutnima se, na veliko zadovoljstvo, obratila i legendarna glumica Renata Ulmanski (94), koja je ispričala jednu anegdotu sa Miodragom.

Nakon obraćanja, dobila je ogroman aplauz, a Seka Sablić je sa oduševljenom rekla: "Bravo!"

Video: Renata Ulmanski o Čkalji

Prisutni su u RTS klubu mogli da vide razne inserte sa Čkaljom. Od intervjua koji je glumac svojevremeno dao, do emisije poezije "Muškarci, žene, deca, životinje i ostalo" po scenariju Slobodana Novakovića, u režiji Zdravka Šotre iz 1970. godine i jedne epizode serije "Ljudi i papagaji" po scenariju i u režiji Radivoja Lole Đukića (1967).

Inače, Dani Čkalje su jedan od događaja kojim se obeležava vek rođenja Miodraga Petrovića. Ovaj jubilej je inicirala Jugoslovenska kinoteka. U Muzeju pozorišne umetnosti se diskutuje o Čkaljinom pozorišnom opusu.

Drugog dana, 2. aprila, biće predstavljeno radijsko lice Miodraga Petrovića Čkalje. U razgovoru, kako je najavljeno učestuju: Vesna Perić, dramaturg i urednica Dramskog programa Radio Beograda, Vladimir Jokić, dugogodišnji urednik Zaδavno-humorističke redakcije Radio Beograda, Bora Oljačić, humorista a moderator je Ranko Stojilović, novinar Radio Beograda.

Dani Čkalje u RTS klubu Foto: Nikola Anđić

Trećeg dana, 3. aprila, takođe u 13 časova, posvećen je dramskom opusu Miodraga Petrovića. Kako je najavljeno, govore: dr Dragana Čolić-Biljanovski,redovni profesor FDU, Saša Radojević, reditelj, filmski kritičar i urednik u Redakciji dramskog i domaćeg serijskog programa RTS i Marko Misirača, reditelj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatna ribica

    2. april 2024 | 01:03

    Mladi danas ne znaju ni ko je bio Čkalja a današnja deca neće znati ni ko su im roditelji....

  • Срб

    2. april 2024 | 10:12

    Био је нико и ништа као и његов син истакнути србомрзац Али политички подобан Ваш велики чкаља каже за Павла Вујисића да је тешко памтио текст те је он ускакао Е за тебе је Павле био глумчина и гисподин

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA