≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Veljko Bulajić

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegov film "Bitka na Neretvi" bio je nominovan za Oskara

  • 17
Veljko Bulajić Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Jedan od najpoznatijih reditelja bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić, je preminuo u 97. godini.

Vest o njegovoj smrti Večernjem listu potvrdili su članovi njegove porodice.

Njegov film "Bitka na Neretvi" bio je nominovan za Oskara.

Veljko Bulajić rodio se 1928. godine, a detinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i deo školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije. Još u mladosti se zanimao za kinematografiju, a Bulajić je  upisao filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959. godine, asistirao velikim rediteljima kao što su Federiko Fellini i Vitorio De Sika, pa se vratio u bivšu Jugoslaviju, navodi se na njegovoj stranici na Wikipediji.

Kako se navodi, rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.), a 1959. realizuje prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu.

Bulajićev legendarni film "Bitka na Neretvi" je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske legende Orson Vels, Franko Nero, Jul Briner, Sergej Bondarčuk uz Tu su bile i jugoslavenske zvezda Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film bio je nominovan za Oskara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi.

Promotivni poster za film izradio je slavni slikar Pablo Pikaso.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bgd

    3. april 2024 | 13:19

    I bilo je odavno vreme. Jedan ustasoid manje! Nikakav reditelj, koji je imao neogranicen budzet da snima film o Titu. Kad je ovaj umro, nestao je i taj navodni njegov talenat. Nikakav on talenat nije bio. A isticao se u antisrpskim stavovovma, zato je i bio omiljen onome.

  • Dragan

    3. april 2024 | 12:11

    Komunjara, reditelj rezima koji je kostao na hiljade srpskih glava ,kako u ratu ,a jos vise posle rata u posleratnim ciscenjima! Mi nismo nista naucili kada i danas se snimaju filmovi o Rankovicu i Krcunu . Seme komunizma jos uvek kod nas uspeva,kroz propagandu i partijsku pripadnost! Milosevic se petokrake ne odrece ,nego osnova i JUL, pred bombardovanje i prodjosmo tako kako smo prosli.

  • Veks

    3. april 2024 | 11:11

    To su bila vremena i filmovi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA