≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ciklus filmova povodom stogodišnjice rođendana Marlona Branda od u Kinoteci

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Sa Kazanom, Brando je snimio i film 'Viva Zapata!' (1952), kao i 'Na dokovima Njujorka' (1954) koji predstavlja prekretnicu u američkoj filmskoj glumi", istaknuto je u saopštenju

  • 0
Marlon Brando, Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Jugoslovenska kinoteka saopštila je danas da je povodom stogodišnjice rođenja američkog glumca Marlona Branda (1924-2004) pripremila ciklus od 17 njegovih filmova, koji će biti prikazani od 14. do 22. aprila.

Opisavši Branda kao "jednog od najznačajnijih glumaca svetske kinematografije", Kinoteka je podsetila da je bogat glumački opus počeo filmom "Tramvaj zvani želja" (1951), u režiji Elije Kazana.

"Sa Kazanom, Brando je snimio i film 'Viva Zapata!' (1952), kao i 'Na dokovima Njujorka' (1954) koji predstavlja prekretnicu u američkoj filmskoj glumi", istaknuto je u saopštenju.

Kako je navedeno, "Brando je u tom filmu izgovarao svoje replike namerno blago nerazgovetno, mrmljajući, što je doprinelo snažnijem efektu prirodnosti i realističnosti, a za ovo svoje ostvarenje nagrađen je i prvim od dva Oskara".

Reditelj Frensis Forda Kopole pozvao je Branda da tumači lik Don Vita Korleonea u filmu "Kum" (1972), za koji će biti nagrađen drugim Oskarom, a tada je zaigrao i u kontroverznom "Poslednjem tangu u Parizu" (1972) Bernarda Bertolučija,

"U Kopolinoj 'Apokalipsi danas' (1979) će tumačiti lik pukovnika koji se odmetnuo od američke vojske tokom rata u Vijetnamu, što će na neki način simbolično predstavljati i Brandovu poziciju naspram holivudskog establišmenta", navedeno je iz Kinoteke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA