Vreme čitanja: oko 3 min.

Premijerno prikazan digitalno restaurisan film "Suton" Gorana Paskaljevića u Jugoslovenskoj kinoteci

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Suton" je 32. film koji je digitalno restaurisan, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke

  • 0
Premijerno prikazan digitalno restaurisan film "Suton" Gorana Paskaljevića u Jugoslovenskoj kinoteci Foto: Jovo Marjanović

U Jugoslovenskoj kinoteci, premijerno je prikazan digitalno restaurisan film"Suton" (Centar film, 1982.) Gorana Paskaljevića. Prisutni su aplauzom ispratili projekciju, kao i obraćanje Den Tane, producenta ovog ostvarenja, kao i Petra Božovića, poznatog srpskog glumca.

"Suton" je 32. film koji je digitalno restaurisan, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Odeljenju za digitalizaciju i restauraciju, zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanija A1 Srbija, u okviru projekta A1 Kinoteka.

U ovom filmskom ostvarenju snimljenom u američko-srpskoj produkciji, glavnu ulogu tumači oskarovac Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović), čiji se legat nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci i kome je ispred ovog zdanja podignut spomenik. Ostale uloge tumače Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

Goran Paskaljević zajedno sa Filipom Davidom potpisuju scenario koji donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu. Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

„Izuzetno mi je drago što večeras imam priliku da najavim premijeru digitalno restaurisanog filma - Suton (Twillight Time). Ovo je peto filmsko ostvarenje Gorana Paskaljevića koje je digitalno restaurisano u okviru projekta A1 Kinoteka i veoma je važno za srpsku kulturu i domaći film iz više razloga. Srpsko-američka koprodukcija, za koju je zaslužan g. Den Tana koji je večeras sa nama, omogućila je jednom od naših najistaknutijih reditelja, Goranu Paskaljeviću, proboj izvan granica Jugoslavije“, izjavila je Ksenija Zelenović, zamenica direktora Jugoslovenske kinoteke koja se obratila publici pred projekciju filma i dodala: „specifičnu važnost ovom filmu daje i čuveni Karl Malden, holivudski glumac srpskog porekla, ovenčan Oskarom, čiji legat čuva Jugoslovenska kinoteka i čija statua, koja se nalazi na samom ulazu u našu zgradu, predstavlja jedan od simbola ove institucije“.

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana, jedan od producenata filma podsetio se saradnje sa glumačkom ekipom, kao i zanimljivih anegdota tokom snimanja, a sa publikom je podelio zanimljiv podatak: „te godine MGM produkcija snimila je više ostvarenja, ali jedno je objavila i to naš film u koji je uloženo 3 miliona dolara, a film je zaradio čak 43 miliona“.

Premijerno prikazan digitalno restaurisan film Foto: Jovo Marjanović

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana podsetio je na velika imena srpskog glumišta koja su ostvarila uloge u ovom filmu. Intervju sa Den Tanom, povodom ovog filma, izašao je u novom broju časopisa Kinoteka.

Poznati srpski glumac, Hadži Petar Božović o filmu je rekao: „prošlo je već 42 godine od kada je film snimljen i nažalost kao što vidite proredili smo se. Sećam se da je Karl Malden, tada već svetski poznat glumac, uneo posebnu atmosferu tokom snimanja i da je sa nama nesebično delio svoju dečačku strast prema glumi“.

Premijerno prikazan digitalno restaurisan film Foto: Jovo Marjanović

Projekcija filma za građanstvo održaće se 25. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (Sala Makavejev) u dva termina 18h i 20.30h. Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti pred projekciju. U 20.30 časova film će moći da se pogleda i online na Facebook stranici kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA