Vreme čitanja: oko 1 min.

Dani slovenačkog filma od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nastavku manifestacije u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano još šest dugometražnih ostvarenja po izboru umetničkog direktora revije Dragomira Zupanca, navedeno je u saopštenju

  • 0
Svečano otvaranje legata Velimir Bata Živojinović Jugoslovenska kinoteka 90 godina rođenja Foto: Kobra

Deseti "Dani slovenačkog filma" biće održani od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora od 2015. godine do danas, saopštili su danas organizatori.

Ambasador Slovenije Damjan Bergant je povodom jubileja poručio da su "Dani slovenačkog filma" "najznačajnija i najposećenija slovenačka kulturna manifestacija u Srbiji".

Prema njegovim rečima, pored projekcija savremenih i klasičnih slovenačkih filmova tokom deset godina odvijali su se i brojni prateći događaji, uz učešće slovenačkih filmskih poslenika, "koje su ljubitelje filma upoznale sa svetom slovenačke kinematografije".

Kako je najavljeno, na otvaranju 10. maja (17:30) biće premijerno prikazani dokumentarni filmovi "Milko Bambič: In Statu Nascendi” Radovana Čoka, "Uhvaćeni na izvoru - Slovenačka deca Lebensborna” Maje Vajs (Weiss) i "Ita Rina - Diva iz Divače” Vladimira Šojata.

U nastavku manifestacije u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano još šest dugometražnih ostvarenja po izboru umetničkog direktora revije Dragomira Zupanca, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, 11. maja je na programu igrani film "Ples na kiši” reditelja Boštjana Hladnika, a iste večeri televizijski film "Besne lisice“ Borisa Jurjaševiča.

Na programu 12. maja su dokumentarac "Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach” Igora Zupea i igrani film "Neću više da budem luzerka” Urše Menart, dok su 13. maja dokumentarac "Priča o Savi“ Rožlea Bregara i igrani film "Priče iz kestenove šume“ Gregora Božiča.

"U toku revije 'Dani slovenačkog filma' biće prikazani i kratki filmovi, a biće održani i prateći programi - izložba, tribina na temu 'Prilozi za istoriju slovenačkog filma' i radionice", navedeno je u saopštenju.

Organizatori revije su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Slovenije i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA