Vreme čitanja: oko 4 min.

Ivan Bosiljčić o "Lazarevom putu", filmu koji beleži uspeh širom sveta, i koji mu je promenio glumački život

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Film je prepun poruka različitih i mislim da će svako pronaći svoju", rekao je Ivan Bosiljčić za Telegraf.rs

  • 0

Ove godine, tačnije 18. septembra 2024. godine (kada je premijera), imaćemo priliku da pogledamo film "Lazarev put", koji je ostavio utisak na mnoge ljude koji su gledali širom sveta, kao i ovde, u Srbiji, u specijalnim projekcijama.

Ivan Bosiljčić igra glavnu ulogu, lik Lazara Ostojića, a u intervjuu za Telegraf.rs govorio je o ovom ostvarenju reditelja Ivana Jovića, koji mu je, kako je ranije rekao za naš portal, promenio glumački život.

"Premijera je na jesen. To je film koji po svetskim festivalima osvaja nagrade, prepoznat je internacionalno. Već po samim vizualima i fotografijama koje su puštene u javnost vidi se da se radi o jednom neobičnom poetskom filmu i meni je promenjen glumački život nakon ove uloge. Publika će uskoro videti, kada izađe film, zašto je to tako. Nisam siguran da mogu da dobro objasnim, jer mi se čini kada više nisam iskazao svega što mislim o nekoj ulozi kao tu", rekao je svojevremeno za Telegraf.rs Ivan Bosiljčić.

U novom intervjuu detaljnije je pričao o filmu "Lazarev put"

  • Kako je došlo do toga da prihvatite ulogu u ovom projektu?

Ja sam ispratio opus Ivana Jovića kao reditelja i pre ovog filma, njegovi filmovi "Zaveštanje" i "Isceljenje" i to mi je bilo vrlo zanimljivo kao štivo. I pre nego što sam bio deo ovog projekta, mi smo stupili u kontakt i prosto razgovarali o ovom zanimljivom pravcu. I onda u toku od 5 godina razvoja ove ideje sam se priključio procesu i na kraju su se stvari tako složile da sam odigrao lik Lazara Ostojića u filmu "Lazarev put". Bio mi je zanimljiv taj proces, baš mi je prijao. Imamo jedan lep film. Izuzetno dirljiv.

  • Koja je, po Vama, poruka filma?

Film je prepun poruka različitih i mislim da će svako pronaći svoju. Ja sada film gledam peti put i svaki put izvučem svoju ličnu pouku. A zanimljivo mi je da slušam ljude i da gledam njihove reakcije. Ovog puta sam oslušnuo kako reaguje dvorana. Bilo je dirljivo. Svi imaju različiti ritam tumačenja ovog filma, ali postoji jedna tačka pri kraju filma gde se svi saberu. Mene najviše zanima to sabranje, da svako ko je izašao iz ove sale posle filma imao veliki poriv da se sabere sa svojim bližnjima, da ne propuštaju ni momenat.

  • Koji Vam je bio najveći izazov prilikom snimanja?

Tehnički je bila najizazovanija scena sa Nebojšom Dugalićem. To je scena koja traje 27 minuta iz jednog kadra. Znači, bez prekida igramo, kamera kruži oko nas. To je bilo emotivno i tehnički bilo veoma izazovno za izvesti. Ali, kada se gleda, stvara se potpuno nova filmska čarolija.

  • Da li mislite da će publika shvatiti ovaj film? Deluje baš posebno...

Ja verujem da hoće. I mi smo pravili film sa verom u to dopremo do ljudi. Sada, koliko... Danas je pitanje da li se može dopreti apsolutno do svih. Ali, znate, mi znamo iz pozorišta, svi mi koji se bavimo filmom, umetnošću, dovoljno je jedno, dva čoveka da razbudimo, da ga razgalimo. To je neka mala misija već ostvarena. Ali ja verujem, pošto sada i pre premijere sve više naših ljudi gleda ovo, vidim da niko iz dvorane nije izašao da se nije bar malo promenio. Ali izgleda da film ima potencijal da se raznese po svim bioskopima. S obzirom da je on krenuo svoj život od svetskih festivala i da je osvojio prve nagrade od Nepala, Novog Zelanda, prošao selekciju u Montrealu... Ako ga razumeju u svetu, verujemo da ćemo ga mi prvi ovde da ga razumemo.

  • Koliko Vas je ovaj film promenio? Šta ste naučili od samog filma?

Potvrdilo se da je lepo filmsko delo. Kroz neke procese ne možeš da srljaš u neke kratke rokove. Napominjem, mi smo ovaj film pripremali 5 godina i 5 godina smo imali probe i onda je samo snimanje bilo vrlo jednostavno, jer smo bili izobilje rešenja, razvijenih odnosa, misli koje hoćemo da iskažemo. Posle ovog filma čini mi se da čeznem za tim lepim, dugim procesima i u pozorištu i na filmu, a da je zapravo nažalost obrnuto, da nas komercijalno društvo, komercijalizacija svega gura u neke prekratke rokove i onda nam sadržaju postaju malo plitki. Ali imamo mi svoje načine kako da prevarimo taj sistem.

O filmu "Lazarev put":

Film "Lazarev put" prati sudbinu uličnog umetnika Lazara (Ivan Bosiljčić), koji pokušava da se izbori sa birokratskim problemima na malom mediteranskom ostrvu, u želji da se nakon više godina putovanja konačno vrati kući. "Lazarev put" je po žanru arthaus misterija. Snimljen je na grčkim lokacijama od kojih se neke po prvi put pojavljuju na filmu, dok je za potrebe snimanja u Novom Sadu scenografski tim preuredio lagume Petrovaradinske tvrđave u enterijere birokratije kroz koju se glavni junak probija tokom radnje filma.

U glavnim ulogama pojavljuju se Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić i Judita Franković Brdar.

Pored filma, reditelj Ivan Jović je najavio i knjigu "Dnevnik Lazarevog puta" koja uključuje zbirku eseja o etapama kreativnog procesa u radu i razgovore sa saradnicima, predstavljajući u domaćoj kinematografiji jedinstven koncept praćenja rada na nekom filmskom delu.

Domaća premijera zakazana je za 18. septembar. Distributer filma je MegaCom film, a pored Terirem produkcije kao glavnog producenta, filmu su koprodukcijski doprineli GroupM Motion Entertainment - Belgrade office, Living Pictures iz Beograda i View Master Films iz Atine.

Pogledajte trejler:

Pogledajte trejler za film "Lazarev put":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA