Vreme čitanja: oko 1 min.

Ridli Skot odlikovan Velikim viteškim krstom

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj 86-godišnjak, čiji filmovi uključuju "Gladijator", "Blade Runner" i "Osmi putnik", prisustvovao je ceremoniji u zamku Vindzor koju je priredio princ od Velsa, princ Vilijam

  • 0
Ridli Skot Foto: Tanjug/AP/Aaron Chown/PA

Reditelj ser Ridli Skot je odlikovan Velikim viteškim krstom u čast njegovih zasluga britanskoj filmskoj industriji.

Ovaj 86-godišnjak, čiji filmovi uključuju "Gladijator", "Blade Runner" i "Osmi putnik", prisustvovao je ceremoniji u zamku Vindzor koju je priredio princ od Velsa, princ Vilijam.

Ser Ridli, koji je rođen u Saut Šildsu i studirao na Vest Hartlpul koledžu umetnosti, dobio je titulu viteza 2002. godine.

Među ostalima koji su primili počasti u sredu su bili bivši golman Engleske Piter Šilton i golman UEFA za žene na Evropskom prvenstvu 2022. Meri Erps.

Ser Ridli je započeo svoju karijeru kao scenograf za BBC, ali je ubrzo unapređen u reditelja i radio na klasičnim TV emisijama, uključujući popularnu policijsku seriju Z automobili. Godine 1977. napravio je svoj prvi pohod na filmove sa "Duelistima", koji su osvojili nagradu žirija za najbolji prvi rad na Filmskom festivalu u Kanu.

Pratio ga je značajnim naučnofantastičnim filmovima "Osmi putnik" (1979) i "Blade Runner" (1982).

"Osmi putnik", sa Sigurni Viver u ulozi Elen Ripli, postao je ono što je Bafta opisala kao „jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena“.

Ser Ridli je nagrađen Bafta stipendijom 2018.

(Telegraf.rs/izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA