Vreme čitanja: oko 5 min.

Jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci od 10. do 14. maj

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na otvaranju festivala, u petak 10. maja u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazana tri filmska ostvarenja

  • 0
Neću da budem luzerka Foto: Željko Stevanić

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma biće održano od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas. Reviju će svečano otvoriti Jure Ivanušič, istaknuti slovenački glumac i svestrani filmski autor.

Na otvaranju festivala, u petak 10. maja u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno će biti prikazana tri filmska ostvarenja. Dugometražni dokumentarni film „Milko Bambič: In Statu Nascendi” (17.30h) reditelja Radovana Čoka predstavlja skicu umetnika Milka Bambiča (1905-1991) - slikara, ilustratora, poliglote, pronalazača, likovnog kritičara, pisca, pionira slovenačkog stripa i karikature. Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače” Vladimira Šojata, ostvarenje o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi, biće prikazan u 19.30. Deseta po redu revija Dani slovenačkog filma evociraće uspomenu na ovu glumicu koja povezuje Sloveniju i Srbiju, pozicionirajući ih u kontekst evropske kulture. Ita Rina je preminula upravo 10. maja 1979, na dan otvaranja Dana slovenačkog filma, pa će prikazivanje Šojatovog filma biti i svojevrstan omaž njenom liku i delu. U nastavku večeri publika će moći da pogleda ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna” Maje Weiss, dokumentarni film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro "rasno prikladne" slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

U holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru svečanog otvaranja 10. maja, biće priređena izložba plakata i fotografija sa prethodnih izdanja revije Dani slovenačkog filma, a koja će biti obogaćena i dragocenim umetničkim radovima fotografkinje Irene Herak, savetnice za kulturu i medije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu. Od samog početka revije DSF, Irena Herak je doprinela vizuelnoj prepoznatljivosti manifestacije, jer je svojom kamerom dala snažan umetnički pečat snimajući ličnosti, događaje i susrete umetnika. Portretima glumaca Snežane Nikšić i Radeta Šerbedžije, Irena Herak je zabeležila jedinstven susret glavnih aktera filma „Sedmina” Matjaža Klopčiča; fotografisala je zanimljive trenutke postavljanja izložbe scenografa Dušana Milaveca... Likovi posmatrača i prisutnih na otvaranju revije, zabeleženih kroz fotografski objektiv Irene Herak, ostaju trajno pohranjeni u arhivu manifestacije Dani slovenačkog filma.

U subotu 11. maja, od 18 sati na programu su kratki dokumentarn film „Luka Mars“ Maura Lainščeka, i igrani film „Ples na kiši” reditelja Boštjana Hladnika. Ovo ostvarenje prati slikara Petera koji čezne za srećom - u vezi je sa pozorišnom glumicom Marušom, ali je već pomalo umoran od nje i voleo bi da upozna idealnu ženu, savršenu životnu partnerku. Iste večeri na programu od 20h je i kratki film „Bik“ Bojana Labovića, kao igrani televizijski film „Besne lisice“ reditelja Borisa Jurjaševiča koji prati borbu usamljenog rokera da spasi šumu od malverzantskih špekulacija gradonačelnika i lokalnog tajkuna.

U okviru pratećeg programa u subotu, 11. maja u 11 časova, biće održana tribina na temu „Prilozi za istoriju slovenačkog filma“, koju će moderirati dr Ivana Kronja, urednica pratećeg programa DSF-a. Ova tribina, na kojoj će učestvovati predstavnici filmskih institucija i filmski stručnjaci iz Srbije i Slovenije, obuhvatiće najraznovrsnije aspekte kako istorijske, tako i savremene slovenačke kinematografije, uključujući i raniji jugoslovenski period i uzajamnu umetničku i produkcijsku saradnju Slovenije, Srbije i drugih republika nekadašnje SFRJ.

U nedelju 12. maja od 18h biće prikazan kratki dokumentarac „Alchajmer kafe“ Martina Drakslera, kao i dugometražni dokumentarac „Muzika je vremenska umetnost 3: LP Laibach” Igora Zupea, film o prvom zvanično objavljenom albumu grupe Laibach 1985. godine u Jugoslaviji. U nastavku večeri od 20 sati publika će moći da pogleda kratko igrano ostvarenje „Anja Ganja“ Petra Bizjaka i dugometražni igrani film „Neću više da budem luzerka” Urše Menart. Glavna junakinja ovog ostvarenja je Špela koja ima skoro trideset godina, diplomu istorije umetnosti i nikada nije imala stalan posao. Kada se bez novca, posla i društva nađe na kauču svojih razočaranih roditelja, shvata da će odrastanje biti teže nego što je očekivala.

U okviru pratećeg programa u nedelju, 12. maja u 11 sati u Jugoslovenskoj kinoteci biće održan susret profesora i studenata filmskih akademija iz Ljubljane i Beograda (AGRFT – Akademija za gledališče, radio, film in televizijo i FDU – Fakultet dramskih umetnosti). Nakon razgovora sledi radionica na temu „Zvuk na filmu“, koju vode doc. Miha Jaramaz i van. prof. Dino Dolničar, kao i predavanje van. prof. Simona Tanšeka „Stilizacija fotografije u igranom filmu“.

U ponedeljak 13. maja od 18h na programu je kratkometražni dokumentarac „Granice“ Damjana Kozolea, kao i dugometražni dokumentarni film „Priča o Savi“ u režiji Rožlea Bregara, o reci koja teče od srca Julijskih Alpa kroz četiri zemlje i mnoge regione, sve do Beograda, gde se uliva u Dunav. Na programu će iste večeri od 20 sati biti i kratki igrani film „Fontana“ Gorana Vojnovića, kao i dugometražni igrani film „Priče iz kestenove šume“ Gregora Božiča, o škrtom stolaru Mariju koji živi usred kestenove šume i sprema se da zauvek napusti nesrećne doline te potraži bolji život iza okeana.

Poslednjeg dana revije, u utorak 14. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11, od 18 časova u okviru programa DSF prikazuje se izbor najboljih filmova studenata slovenačke Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) iz poslednjih nekoliko godina. Njihovi filmovi su tokom ovih deset godina redovno bili na programu Dana slovenačkog filma, kako u okviru DSF, tako i DSF+, pri čemu su neki od autora na festivalu prvi put javno prikazivali svoje filmove izvan Slovenije. Za ovu priliku rukovodioci i mentori studentskih filmova sa AGRFT napravili su izbor kratkih filmova u trajanju od 90 minuta.

Za isti dan, 14. maj od 20 sati zakazan je specijalni program DSF+ fokusiran na kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne i animirane, ali i nestandardne dugometražne, alternativne ili društveno-politički angažovane filmove. U ovoj selekciji Vladimira Šojata, urednika programa DSF+, našli su se filmovi „Kazneni udarac“ reditelja Roka Bičeka, „Žurnali 670 – Crvene šume“ (Nika Autor), „Poslednji dan Rudolfa Ničea“ (Blaž Kutin), „Kadriranje Saterlanda“ (Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec), „Upad“ (Matevž Jerman, Niko Novak) i „Tako se završilo leto“ (Matjaž Ivanišin) .

Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA