Vreme čitanja: oko 3 min.

Svečano otvoreni jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reviju je svečano otvorio Jure Ivanušič, istaknuti slovenački glumac i svestrani filmski autor

  • 0
Svečano otvoreni jubilarni 10. Dani slovenačkog filma u Jugoslovenskoj kinoteci Foto: Dragan Kadić

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma, koje predstavlja retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas, svečano je otvoreno 10. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Prisutnima su se obratili Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, dr Asta Vrečko, ministarka kulture Republike Slovenije; Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke. Reviju je svečano otvorio Jure Ivanušič, istaknuti slovenački glumac i svestrani filmski autor.

Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, na otvaranju manifestacije je rekao: “Velika mi je čast da vas večeras sve pozdravim u ime Ambasade Republike Slovenije. Ambasada je sa zadovoljstvom suorganizator ovog važnog događaja, sada već desetog po redu. Filmska umetnosti i produkcija spadaju pod osnovu kulture, a kultura je ono što najbolje spaja i povezuje naša dva naroda, slovenački i srpski”.

Dr Asta Vrečko, ministarka kulture Republike Slovenije, u svom obraćanju je istakla: “Dani slovenačkog filma predstavljaju izuzetno kvalitetan, kritički i sadržajno zaokružen program odabranih poglavlja iz istorija slovenačkog filma. Da podsetim da su upravo na ovoj Reviji predstavljeni prvi digitalno restaurirani slovenački klasici, prikazana su filmska dela Slovenaca iz Italije, osvetljena su istaknuta poglavlja filmske istorije u Sloveniji i u Srbiji. Važno je da se kulturna saradnja Srbije i Slovenije gradi kroz filmsko stvaralaštvo. Film je najrasprostranjeniji i najprepoznatljiviji izraz savremene umetnosti, povezuje slovenačku reč i internacionalno stvaralaštvo, briše granice i stvara nove sinergije u prostorima gde su važni talenat, znanje i strast za stvaranjem – za filmom.”

Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji, zahvalio se partnerima i sponzorima manifestacije, te predao plaketu direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću.

Glumac Jure Ivanušić je svečano otvorio festival rečima: Uživam u vašem društvu, uživam u druženju sa kolegama iz Srbije, sa prijateljima iz Slovenije. Kao što sam uživao pre dva dana kada sam šetao gradskim ulicama sam po kiši bez kišobrana, i razmišljao kako zapravo živimo u epsko vreme a bez ičega epskog u nama, kako se muzika prodaje poput pene za brijanje, kako se ceo očaj prodaje, sve je kapital, reklama i konzumenti. Želim da kažem da su to teme kojima se bavi slovenački film i teme sa kojima možeš da plešeš po kiši a da se pri tom ne prehladiš. Ukratko, želim vam da uživate u projekcijama, konstruktivnim debatama, puno druženja i dobre volje.”

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno su prikazana dva filmska ostvarenja. Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače” Vladimira Šojata, ostvarenje je o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi. Publika je mogla da pogleda i ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna” Maje Weiss, dokumentarni film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro "rasno prikladne" slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

U holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru svečanog otvaranja priređena je i izložba plakata i fotografija sa prethodnih izdanja revije Dani slovenačkog filma, obogaćena dragocenim umetničkim radovima fotografkinje Irene Herak, savetnice za kulturu i medije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu. Od samog početka revije DSF, Irena Herak je doprinela vizuelnoj prepoznatljivosti manifestacije, jer je svojom kamerom dala snažan umetnički pečat snimajući ličnosti, događaje i susrete umetnika.

Dani slovenačkog filma trajaće do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA