Vreme čitanja: oko 1 min.

Stanojević: Prvi dokumentarac Stiva Mekvina u programu festivala "Beldoks"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stanojević je rekao da Beldoks svake godine ima oko sto filmova, i zahvaljujući tolikom broju ima priliku da prikaže određeni raspon različitih stilova dokumentarnog filma

  • 0
Igor Stanojević Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je selektor Igor Stanojević koji je govorio o programu festivala Beldoks (Beldocs) koji će biti održan od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima.

Stanojević je rekao da Beldoks svake godine ima oko sto filmova, i zahvaljujući tolikom broju ima priliku da prikaže određeni raspon različitih stilova dokumentarnog filma.

Među udarnim naslovima 17. Beldoksa, Stanojević je izdvojio film Frederika Vajzmana (Frederick Wiseman) "Menus plaisirs le troisgros", o pariskom restoranu koji ima tri Mišelin zvezdice već skoro pola veka.

Prema njegovim rečima, na Beldosk dolazi i prvi dokumentarac reditelja Stiva Mekvina (Steve McQueen) "Okupirani grad", koji pokriva istoriju Amsterdama tokom Drugog svjetskog rata, uz paralele sa periodom korone.

"Imaćemo novi film Džejmsa Beninga (Jamesa Benning), neke filmove retrospektivne, recimo 'Kramb' Terija Zvajgofa (Terry Zwigoff), koji ove godine slavi svoju 30. godišnjicu", dodao je Stanojević.

Gosti Beldoksa ova put će biti prevashodno mlađi autori filmova u međunarodnom takmičarskom programu, "kojima je to prvi, drugi ili treći film, ali su se izdvojili po nekim izuzetnim estetskim standardima", naveo je Stanojević.

Prema njegovim rečima, Beldoks ima i značajan industrijski deo koji svake godine okupi preko sto gostiju iz sveta, predstavnika međunarodnih festivala, filmskih organizacija za prodaju, distribuciju i drugo.

"Dolaze da se upoznamo, da stvaramo odnose koji u nekoj perspektivi mogu doneti do ne samo stvaranja novih filmova, nego i veće afirmacije srpskog filma u inostranstvu", naglasio je selektor.

Iz programa Beldoks, Stanojević je izdvojio i španski film "Generacija kiborg", koji prati grupu mladih ljudi sa nadograđenim kibernetičkim dodacima.

"Ovaj film uzima specifičan pristup i snima ih kako žive. Snimljen je na vrlo interesantan način sa neonskim osvetljenjem. Vrlo je estetski impresivan", ocenio je Stanojević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA