Vreme čitanja: oko 3 min.

Jovan Popović otkrio šta mu je bilo najzahtevnije za pisanje scenarija filma u kojem glumi Dragan Bjelogrlić

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dramski pisac, inače sin slavnog umetnika Miće Popovića, govorio je o scenariju filma "Izlet"

  • 0

Publiku očekuje novi film "Izlet" reditelja Nenada Pavlović, za koji je scenario pisao Jovan Popović, inače sin čuvenog umetnika Miće Popovića. Tim povodom, porazgovarali smo ovim dramskim piscem, koji nam je govorio o projektu na kojem je bio angažovan.

Jovan Popović nam je na početku otkrio šta mu je bilo najzahtevnije za pisanje scenarija za film "Izlet".

"Dosta je bilo zahtevno zato što se pre svega radi inicijalno o jednom romanu koji je pisan koji je pisan polovinom prošlog veka i sa jednim sentimentom pripada jednom vremenu. I nije pisan za film, nije pisan kao dramska literatura, nego kao neka vrsta romana egzistencijalističkog. Tako da je to valjalo prevesti u neku formu koja je dramska. E, sada, ja sam na izvestan način uživao u tome, zato što poznajem svog oca, pa sam uspevao da naslutim šta je on kroz svoje čisto literalne postupke hteo da kaže, pa sam to nekako trudio da prevedem u jednu dramsku formu", rekao je Jovan Popović.

Dramski pisac i sin Miće Popovića kaže da je zadovoljan kastingom.

"Apsolutno sam zadovoljan, ali to je pre svega Nenadova zasluga. Mikija Manojlovića i Dragana Bjelogrlića poznajem, ali ove mlađe glumce nisam toliko poznavao, ali sam izuzetno zadovoljan i veoma mi je drago što smo Nenad i ja na početku saradnje ustanovili da želimo da pravimo crno-beli film, to je takođe bilo vrlo važno, tako da sam u suštini veoma zadovoljan kako su se stvari do sada razvijale", rekao je Jovan Popović.

Na pitanje kako komentariše menjanje teksta od strane glumac, gospodin Popović je imao šta da kaže.

"Ja sam, pre svega, dramski pisac. Tako da ljudi kada se bave pisanjem za pozorište i film, oni moraju malo sujetu da ostave po strani iz prostog razloga to što je to jedan kolektivni napor. Drugim rečima, kada se radi o nekim stvarima koje glumac treba da izgovori, treba pustiti ono da izgovori što je njemu najzgodinije, naravno, ukoliko ne remeti ideju dramsku", zaključio je Jovan Popović.

Video intervju sa Jovanom Popovićem pogledajte na snimku na početku teksta.

O filmu "Izlet"

"Izlet" je novi film reditelja Nenada Pavlovića rađen prema adaptaciji istoimenog romana iz 1957. godine, nastalog iz pera čuvenog slikara, filmskog reditelja i književnika Miće Popovića.

"Izlet" je crno-bela filmska priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje. Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala.

Ideja autora bila je da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – Zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i Crnom talasu u kinematografiji, kao i autorima – Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću. Poseban autorski, ali i lični pečat daju upravo njihovi sinovi: scenarista Jovan Popović i reditelj Nenad Pavlović.

Glumačku podelu filma čine Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i glumački bardovi Dragan Bjelogrlić i Miki Manojlović.

Ovu jedinstvenu kinematografsku priču samostalno producira filmska kuća Digimedia, producenta Predraga Popovića. Nakon tri koprodukcije („Flešbek“ - 2010; „Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu“ - 2019; "Ne igraj na Engleze" –2021), Digimedia prvi put samostalno snima jedan film.

Autorski tim čine i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić, producent Miloš Đukelić i izvršni producent Goran Bjelogrlić.

(Telegraf.rs)

Video: "Divno iskustvo": Nenad Heraković o ulozi u novom filmu "Izlet"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA