Vreme čitanja: oko 2 min.

Jelena Radenović: Dokumentarac "Džojmejkers" govori kako mladi Romi uče trubu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Radenović je rekla da je film nastao na inicijativu Nade Miljković, američke profesorke našeg porekla, koja se zaljubila u romsku muziku od trenutka da ju je čula

  • 0
Jelena Radenović Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka Jelena Radenović koja je govorila o svom dokumentarnom filmu "Džojmejkers" koji će biti prikazan 25. maja u okviru festivala Beldoks (Beldocs).

Radenović je rekla da je film nastao na inicijativu Nade Miljković, američke profesorke našeg porekla, koja se zaljubila u romsku muziku od trenutka da ju je čula.

Prema njenim rečima, Miljković se život promenio susret sa profesorom trube Maksutom Maksutovićem, sa kojim je pokušala da otvori školu za mlade muzičare u Jugoslaviji.

"Maksa je imao specifičan način učenja mladih muzičara, jer duvački instrumenti zahtevaju neverovatnu tehniku. Naši trubači uglavnom sviraju nepravilno, što ostavlja ozbiljne zdravstvene posledice", navela je Radenović.

Prema njenim rečima, muzičari sviraju u vrlo nepovoljnim okolnostima, na ulici, u zadimljenim prostorijama, u buci, "i ono što mi percipiramo kao veselje i radost, zapravo ima i neku svoju drugu stranu".

Radenović je rekla da je u središtu dokumentarnog filma "Džojmejkers" način na koji mladi Romi uče da sviraju trubu, od Milana Nikolića, trubača koji je nasledio način sviranja profesora Maksa.

"Izgleda zaista fascinantno kad sedite sa strane i gledate, jer ta deca nisu muzički obrazovana. Ne poznaju note, ali neverovatnom brzinom usvajaju melodiju i potpuno tačno proizvode ono što Milan uči", istakla je autorka.

Radenović je naglasila da je uobičajena slika puna predrasuda da su Romi lenji, nedisciplinovani i da ne vole da uče, dok su oni potpuno doživeli pottuno drugačiju sliku radeći sa decom.

"Posle nekoliko sati snimanja ja sam im prišla i rekla izvinite što smo vas ovoliko zadržali, nadam se da vas nismo previše gnjavili, a oni su iskreno zbunjeni, iznenađeni, rekli: 'A ne, mi to volimo da radimo'", istakla je Radenović.

Prema njenim rečima, "muzika je način na koji se čitava ta populacija izražava, gde pronalazi radost i utočište, utehu za sve teške okolnosti u kojima žive".

Radenović je ocenila da je njen film "svojevrsna potraga za sevdahom", za osećanjem koje svi znamo ali ga je teško definisati.

"Sevdah leži kao baza njihove trubačke muzike, jer to su pomešana osećanja radosti i tuge, žal za mladošću i veselje. I kako je lepo to Milan rekao u filmu: 'To je osećanje koje ako ne izbaciš, onda se razboliš'", navela je rediteljka.

Radenović je rekla da očekuje da će publiku privući filmu i osetiti "ono što nas dira direktno u dušu i zašto volimo da veselje i svaki značajan trenutak u životu obeležimo trubačkom muzikom".

Navevši da imaj u planu da snimi film o čoveku koji je napravio recept za plazma keks, Radenović je rekla da su u trci za sredstva i nada se da će ovog puta ishod biti pozitivan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA