≫ 

"Voli svoje dete kakvo je da je - netalentovano, nesrećno i kad poraste": 10 saveta o podizanju dece

Čuveni poljski pedagog, pisac i lekar, koji je tri puta odbio da spasi sebi život, ostavio je mudre savete o tome kako odgajati decu

  • 2

Voli svoje dete kakvo god da je – netalentovano, nesrećno i kad poraste. Raduj mu se u svakom obraćanju, jer dete je praznik dokle god je s tobom – jedan je od saveta čuvenog poljskog pedagoga Januša Korčaka.

Januš Korčak je čuveni poljski pedagog, pisac, lekar i društveni radnik koji je tri puta odbio da spase sebi život.

Prvi put to se dogodilo kada je Januš odlučio da ne emigrira u Palestinu pred okupaciju Poljske, da ne bi sirotište, u kome je radio, prepustio sudbini na volju uoči strašnih događaja.

januš Korčak i deca iz sirotišta

Januš i deca o kojoj se brinuo Foto: Wikipedia

Drugi put, kada je odbio da beži iz varšavskog geta. Treći put - kada su svi štićenici Doma siročadi bili već u vozu spremnom da krene u logor, Korčaku je prišao jedan SS oficir i upitao ga:

– Jeste li vi napisali “Kralja Matijuša”? Čitao sam tu knjigu u detinjstvu. Nije loša knjiga. Slobodni ste.

– A deca?

– Deca nisu. Ali vi možete napustiti vagon.

– Grešite. Ne mogu. Nisu svi ljudi nitkovi.

Posle ovih reči o Janušu Korčaku više ne mora ništa da se kaže. Ostaje nam samo da se podsetimo njegovih 10 principa vaspitanja:

1. Ne očekuj od deteta da bude kao ti ili kao što bi ti hteo da ono bude. Pomogni mu da ne postane kao ti, nego kao ono samo.

januš Korčak i deca iz sirotišta

Spomenik Korčaku u Varšavi Foto: Wikipedia/Own work/Piotr Biegała - HeAVenlY

2. Ne traži od deteta nadoknadu za sve što si mu pružio. Dao si mu život, kako bi to moglo da se vrati? Ono će dati život nekom drugome, taj drugi će dati trećem – to je nepovratan zakon zahvalnosti.

3. Ne iskaljuj ljutnju na detetu, da ti u starosti ne bi bilo gorko parče hleba. Jer što poseješ, to će i da nikne.

4. Ne gledaj na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato veruj da njemu nije lakše nego tebi, a možda mu je i teže pošto ono nema iskustva.

5. Ne ponižavaj!

6. Ne zaboravi da su najvažniji susreti jednog čoveka – njegovi susreti sa decom. Obraćaj više pažnje na njih – nikad ne znamo koga smo to sreli u detetu.

7. Ne muči sebe ako nešto ne možeš da učiniš za svoje dete, samo se seti: za dete nije učinjeno dovoljno, ako nije učinjeno sve što se može učiniti.

8. Dete nije tiranin koji je zavladao tvojim životom, nije ni samo plod od krvi i tela. Ono je dragoceni pehar koji ti je život poverio da ga čuvaš i da u njemu održavaš stvaralački plamen. To je oslobađajuća ljubav majke i oca koji ne gaje "naše" dete, nego dušu datu im na čuvanje.

9. Znaj da voliš tuđe dete. Nikad ne čini tuđem detetu ono što ne bi voleo da kogod čini tvome.

10. Voli svoje dete kakvo god da je – netalentovano, nesrećno i kad poraste. Raduj mu se u svakom obraćanju, jer dete je praznik dokle god je s tobom.

VIDEO: Snimak čiste ljubavi i sreće! Želimo vam ovakav dan

(Telegraf.rs/Novostidanas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    4. jul 2019 | 14:59

    Što bi rekao čika Mige "Deca su velike ličnosti i na njih nikad ne smemo zaboraviti, ma koliki da su naši problemi".

  • plavi safir

    4. jul 2019 | 19:08

    Tako je!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA