• 1

Autorka knjige "Seks i grad" napisala nastavak: Kako žive dame 50+ i ima li za njih "akcije"

Knjige se već pojavila na internetu

  • 1

U američke knjižare i na njihovim sajtovima na Internetu pojavila se knjiga Kendis Bušnel (61) "Ima li još seksa u gradu", koja je, iako bez istih junakinja, po formi nastavak njene najpopularnije knjige "Seks i grad", po kojoj je snimljena i poznata istoimene tv serija.

Bušnel, koja je posle "Seksa i grada", napisanog na osnovu njene nedeljne kolumne toga imena u "Observeru", postala globalna literarna zvezda, napisala je od 1996. do sada šest romana, a tek sada je na nagovor svoje urednice napisala "Ima li još seksa u gradu" u kome se bavi životom u gradu "samica" koje su "prevalile" pola veka života, navodi vikend dodatak za knjige "Njujork Tajmsa".

Možda će čitaocima biti žao što u nastavku iste teme nemaju kao naratorku Keri Bredšou niti njene tri drugarice, jer Bušnelova ne nastavlja priču o njihovim životima, pa da čitaoci "znaju" da li su im se ostvarili snovi.

Autorka se postarala da, na osnovu ličnog iskustva, opisuje kako u velikog gradu poput Njujorka žive dame koje su prešle imaginarnu liniju između "najboljih godina" i ulaska u treće doba, dakle starije su od 50 godina.

Kako prolaze žene koje su u tim godinama ostale bez životnog partnera, a nisu još spremne da odu u starački dom? Bušnel je pokušala da odgovori na sva pitanja koja se dotiču njenih aktuelnih vršnjakinja, ali pre svega da li imaju seksa kao kada su bile na samom početku svojih tridesetih godina kao u "Seksu i gradu" i zato je knjiga i dobila naslov "Ima li još seksa u gradu".

Candace Bushnell

Foto: Profimedia/Alamy

Književnica počinje priču svojom poznatom iskrenošću i opisuje odlazak njene nove junakinje ginekologu koji je sa ponižavanjem pita kakvu intervenciju želi, jer njeni seksualni organi nisu elastični kao pre dve-tri decenije.

- To je jedno od poniženja koja očekuju ženu srednjih godina - konstauje Kendis Bušnel i priznaje da ni sama ne zna da odgovori da li su smešna ili tužna.

Bušnel je pre dve decenije napisala knjigu koja je označena kao kulturni fenomen, jer je u njoj književnica opisala "rituale parenja u svojoj sedmičnoj kolumni". Ova knjiga je ponovo istovremeno i reportaža i memoarska i studija koja odgovara na pitanje šta se događja kada se žene ponašaju prema seksu kao muškarci? Bušnel je odgovor tako vešto opisala da su se čitaoci ludo zabavljali.

Sada su na okupu Sesi, Kiti, Kvini, Tilda i Merilin koji se okupljaju u "Snajperskoj aleji" u otmenom letovalištu Hemptonu. "Snajperska aleja" je dobila to ime jer su dame u godinama u kojima im oni najbliži počinju da boluju ili čak i umiru. Bušnel je nedavno sahranila majku koja je umrla od raka dojke koji je bio posledica uzimanja hormonalnih pilula koje lekari standardno prepisuju svim pacijentkinjama koje prolaze kroz menopauzi. To je, inače, smatra Bušnel, obavezna tema žena tih godina.

Ima li još seksa u gradu,  Kendis Bušnel

Foto: Promo

Pošto se nedavno razvela, ona se bavi i temom opstanka sredovečnih žena ako nemaju posao, ušteđevinu ili nekoga u porodici ko bi ih finansirao. Jedna od njenih junakinja odlazi u banku da zatraži kredit i bude odbijena jer nema nikakav siguran izvor prihoda da kredit vrati.

- Same žene preko 50 godina ne postoje za bankare - konstatuje Bušnel i priznaje da joj je urednica preporučila da se ponovo vrati odlaženje u provod s namerom da nađe sebi partnera i da opiše kako takve veze izgledaju i da li opstaju.

Kendis Bušnbel u takve epizode unosi puno humora, posebno kada opisuje kako takve "kandidatkinje" čine sve što je u njihovoj moći i dostupno njihovim sredstvima da izgledaju mlađe nego što jesu. Autorka iz ugla sredovečne žene posmatra ljubav, samački život ili život u braku, kao i sve pritiske koje društvo vrši nad ženama da bi sačuvale nešto od mladosti što duže mogu.

Knjiga je bezobzirni komentar i mogla bi da se proglasi za priručnik za sve žene koje su prešle u treće doba, kao i priručnik za "lov" na muža u godinama kada bi trebalo da ljuljaju unuke.

Kendis Bušnel je rođena 1958. i od njenih kolumni, uz knjigu, snimljeni su tv serija i dva filma. Kakav će uspeh postići nova kniga, tek treba videti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Stojko

    Pa uvek je bilo i bice momaka od 20tak godina koji iz nekog razloga imaju fetis ka starijim gospodjama.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima